7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Kuchnia Hiszpańska - kolorowa i aromatyczna

 

Niesamowicie aromatyczna, bazująca głównie na naturalnych składnikach, kolorowa, a przede wszystkim bardzo smaczna – kuchnia hiszpańska. Klimat śródziemnomorski oraz hiszpańskie słońce sprawia, że tutejsze warzywa i owoce zyskują niepowtarzalny smak, a potrawy dzięki nim stają się naprawdę wyjątkowe.

Kuchnia kanadyjska - nie tylko syrop klonowy

 

Kanada, kraj niezwykle malowniczy, ale przede wszystkim zróżnicowany, zarówno pod względem klimatu, krajobrazu, jak i ludności zamieszkującej tutejsze tereny. To także prawdziwy miks kulturowy, a co za tym idzie, oczywiście kulinarny.

Kulinarna przygoda na dalekiej Grenlandii

 

Kuchnia mroźnej Grenlandii kojarzona jest zazwyczaj z solonymi lub suszonymi rybami. Tymczasem to właśnie tutaj zjemy zupę z wieloryba czy sałatkę Cezar z wyjątkowymi ziemniakami i popijemy je piwem lub wódką na bazie wody z krystalicznie czystego lodowca.

Sycąca kuchnia niemiecka

 

Pokutuje przekonanie, że kuchnia niemiecka to wyłącznie tłuste, ciężkie potrawy, głównie mięsne. Mimo, że nie należy ona do najbardziej wyszukanych, wbrew obiegowym opiniom obfituje w bardzo różnorodne potrawy. Bogata tradycja zaprzecza stereotypom dotyczącym konsumpcji piwa, serwowanego z wieprzowiną, kapustą i ziemniakami.

Kuchnia islandzka - pełna smaków i zaskoczeń

 

Kuchnia islandzka, z jednej strony prosta i uboga pod względem składników z drugiej zaś smaczna i zaskakująca. Chleb wulkaniczny pieczony pod ziemią, krem z homara czy baranie łby – Islandia zachwyca nie tylko naturą i krajobrazami.

Kuchnia włoska - świeża, prosta i po prostu... smaczna

 

Kuchnia włoska słynie przede wszystkim z prostoty i charakterystycznego smaku potraw. Choć kojarzona jest zazwyczaj ze spaghetti czy pizzą, na pewno nie można jej uznać za monotonną. Królują w niej zioławarzywaowoce morza i najlepszej jakości sery. Bogactwo i różnorodność smaków wiążą się w dużej mierze z regionem, w którym przyrządzane są potrawy.

Żurawina - idealny pomysł na zimę

Te niewielkieokrągłe owoce w intensywnie czerwonym kolorze rosną głównie w Stanach Zjednoczonych, ale także w Holandii, Wielkiej Brytanii, a nawet w Polsce. Żurawinie nie straszne są bowiem mrozy, a późną jesienią czy wczesną zimą uzyskują najdoskonalszy smak oraz niesamowite właściwości. Choć żurawina na polskim rynku funkcjonuje już od dłuższego czasu, wciąż zdaje się być niedoceniana. A to poważny błąd!