7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Kuchnia Hiszpańska - kolorowa i aromatyczna

Kuchnia Hiszpańska - kolorowa i aromatyczna

Niesamowicie aromatyczna, bazująca głównie na naturalnych składnikach, kolorowa, a przede wszystkim bardzo smaczna – kuchnia hiszpańska. Klimat śródziemnomorski oraz hiszpańskie słońce sprawia, że tutejsze warzywa i owoce zyskują niepowtarzalny smak, a potrawy dzięki nim stają się naprawdę wyjątkowe.

Kuchnia kanadyjska - nie tylko syrop klonowy

Kuchnia kanadyjska - nie tylko syrop klonowy

Kanada, kraj niezwykle malowniczy, ale przede wszystkim zróżnicowany, zarówno pod względem klimatu, krajobrazu, jak i ludności zamieszkującej tutejsze tereny. To także prawdziwy miks kulturowy, a co za tym idzie, oczywiście kulinarny.

Kulinarna przygoda na dalekiej Grenlandii

Kulinarna przygoda na dalekiej Grenlandii

Kuchnia mroźnej Grenlandii kojarzona jest zazwyczaj z solonymi lub suszonymi rybami. Tymczasem to właśnie tutaj zjemy zupę z wieloryba czy sałatkę Cezar z wyjątkowymi ziemniakami i popijemy je piwem lub wódką na bazie wody z krystalicznie czystego lodowca.

Sycąca kuchnia niemiecka

Sycąca kuchnia niemiecka

Pokutuje przekonanie, że kuchnia niemiecka to wyłącznie tłuste, ciężkie potrawy, głównie mięsne. Mimo, że nie należy ona do najbardziej wyszukanych, wbrew obiegowym opiniom obfituje w bardzo różnorodne potrawy. Bogata tradycja zaprzecza stereotypom dotyczącym konsumpcji piwa, serwowanego z wieprzowiną, kapustą i ziemniakami.

Kuchnia islandzka - pełna smaków i zaskoczeń

Kuchnia islandzka - pełna smaków i zaskoczeń

Kuchnia islandzka, z jednej strony prosta i uboga pod względem składników z drugiej zaś smaczna i zaskakująca. Chleb wulkaniczny pieczony pod ziemią, krem z homara czy baranie łby – Islandia zachwyca nie tylko naturą i krajobrazami.

Kuchnia włoska - świeża, prosta i po prostu... smaczna

Kuchnia włoska - świeża, prosta i po prostu... smaczna

Kuchnia włoska słynie przede wszystkim z prostoty i charakterystycznego smaku potraw. Choć kojarzona jest zazwyczaj ze spaghetti czy pizzą, na pewno nie można jej uznać za monotonną. Królują w niej zioławarzywaowoce morza i najlepszej jakości sery. Bogactwo i różnorodność smaków wiążą się w dużej mierze z regionem, w którym przyrządzane są potrawy.

Żurawina - idealny pomysł na zimę

Żurawina - idealny pomysł na zimę

Te niewielkieokrągłe owoce w intensywnie czerwonym kolorze rosną głównie w Stanach Zjednoczonych, ale także w Holandii, Wielkiej Brytanii, a nawet w Polsce. Żurawinie nie straszne są bowiem mrozy, a późną jesienią czy wczesną zimą uzyskują najdoskonalszy smak oraz niesamowite właściwości. Choć żurawina na polskim rynku funkcjonuje już od dłuższego czasu, wciąż zdaje się być niedoceniana. A to poważny błąd!