Kuchnia holenderska nie należy do specjalnie wyrafinowanych, podobno nawet rodowici Holendrzy niespecjalnie za nią przepadają. Ba, wręcz się jej wstydzą! Czy słusznie?
- Dieta
- Odsłony: 2559
Kuchnia holenderska nie należy do specjalnie wyrafinowanych, podobno nawet rodowici Holendrzy niespecjalnie za nią przepadają. Ba, wręcz się jej wstydzą! Czy słusznie?
Niesamowicie aromatyczna, bazująca głównie na naturalnych składnikach, kolorowa, a przede wszystkim bardzo smaczna – kuchnia hiszpańska. Klimat śródziemnomorski oraz hiszpańskie słońce sprawia, że tutejsze warzywa i owoce zyskują niepowtarzalny smak, a potrawy dzięki nim stają się naprawdę wyjątkowe.
Kanada, kraj niezwykle malowniczy, ale przede wszystkim zróżnicowany, zarówno pod względem klimatu, krajobrazu, jak i ludności zamieszkującej tutejsze tereny. To także prawdziwy miks kulturowy, a co za tym idzie, oczywiście kulinarny.
Kuchnia mroźnej Grenlandii kojarzona jest zazwyczaj z solonymi lub suszonymi rybami. Tymczasem to właśnie tutaj zjemy zupę z wieloryba czy sałatkę Cezar z wyjątkowymi ziemniakami i popijemy je piwem lub wódką na bazie wody z krystalicznie czystego lodowca.
Pokutuje przekonanie, że kuchnia niemiecka to wyłącznie tłuste, ciężkie potrawy, głównie mięsne. Mimo, że nie należy ona do najbardziej wyszukanych, wbrew obiegowym opiniom obfituje w bardzo różnorodne potrawy. Bogata tradycja zaprzecza stereotypom dotyczącym konsumpcji piwa, serwowanego z wieprzowiną, kapustą i ziemniakami.
Kuchnia islandzka, z jednej strony prosta i uboga pod względem składników z drugiej zaś smaczna i zaskakująca. Chleb wulkaniczny pieczony pod ziemią, krem z homara czy baranie łby – Islandia zachwyca nie tylko naturą i krajobrazami.
Kuchnia włoska słynie przede wszystkim z prostoty i charakterystycznego smaku potraw. Choć kojarzona jest zazwyczaj ze spaghetti czy pizzą, na pewno nie można jej uznać za monotonną. Królują w niej zioła, warzywa, owoce morza i najlepszej jakości sery. Bogactwo i różnorodność smaków wiążą się w dużej mierze z regionem, w którym przyrządzane są potrawy.
Te niewielkie, okrągłe owoce w intensywnie czerwonym kolorze rosną głównie w Stanach Zjednoczonych, ale także w Holandii, Wielkiej Brytanii, a nawet w Polsce. Żurawinie nie straszne są bowiem mrozy, a późną jesienią czy wczesną zimą uzyskują najdoskonalszy smak oraz niesamowite właściwości. Choć żurawina na polskim rynku funkcjonuje już od dłuższego czasu, wciąż zdaje się być niedoceniana. A to poważny błąd!