Przepisy kulinarne Dr Gaja

Domowy sorbet z granatem na patyku

Przedstawiamy pyszny przepis na domowe sorbety, z którym poradzi sobie każda osoba. Jest szybki, łatwy w wykonaniu, a przy tym nieziemsko pyszny. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. BIO sok z granatu, z pomarańczy oraz ksylitol łączymy w jednym naczyniu.
  2. Obieramy granat i przygotowujemy garść świeżych nasion.
  3. Do foremek nalewamy przygotowany sok granatowo-pomarańczowy. Na koniec wrzucamy kilka ziaren granatu.
  4. Foremki zamykamy częścią z patyczkiem, następnie wkładamy je do zamrażarki.
  5. W zależności od wielkości i szerokości foremki, po trzech godzinach można sprawdzić czy lody są już gotowe.

Życzymy smacznego :)

(1 Vote)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.