Zadbaj o swoją dietę - wypróbuj jadłospis od DrGaja!

Zadbaj o swoją dietę - wypróbuj jadłospis od DrGaja!

Wiele źródeł podpowiada nam jak prawidłowo się odżywiać, czego powinniśmy jeść więcej, czego mniej. Cenną wskazówką może być Piramida Zdrowego Żywienia zawierająca 10 podstawowych zasad prawidłowego żywienia. Piramida obrazuje w prosty i zwięzły sposób podział produktów spożywczych na grupy żywieniowe, a także częstotliwość ich spożywania. Im wyższe piętro piramidy, tym mniejsza ilość spożywanych produktów z danej grupy.

Podstawą piramidy jest aktywność fizyczna (30-45 minut dziennie), na wyższym piętrze znajdują się warzywa i owoce, ponad nimi produkty zbożowe, a następnie przetwory mleczne, mięso, ryby i nasiona roślin strączkowych, a na wierzchołku olej i orzechy.

Warto pamiętać, że piramida skierowana jest do osób zdrowych, które chcą zachować dobry stan zdrowia.

Propozycja jadłospisu od Dr Gaja stanowi przykład zdrowego stylu odżywianiaJadłospis spełnia zapotrzebowanie energetyczne na poziomie 1700 kcal dziennie i stanowi alternatywne do tradycyjnego sposobu odżywiania się, kierowaną wyłącznie do osób zdrowych i pełnoletnich. Jadłospis został ułożony przez dietetyka aczkolwiek każda osoba, która chciałby wdrożyć wskazany Jadłospis powinna uprzednio skontaktować się z lekarzem i/lub dietetykiem, a z pewnością powinna zapoznać się ze składem oferowanych w ramach niniejszego Jadłospisu produktów Dr Gaja.

Dieta do pobrania w formie PDF

Poniedziałek

ŚNIADANIE 08:30

KANAPKI Z SERKIEM WIEJSKIM

  • Chleb żytni razowy - 90 g (3 x Kromka)
  • Serek twarogowy, ziarnisty - 150 g (1.5 x Porcja)
  • Szczypiorek - 10 g (2 x Łyżeczka)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
  • SÓL HIMALAJSKA DRGAJA SZCZYPTA

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Wymieszaj serek z pokrojonym szczypiorkiem i przyprawami do smaku.
  2. Nałóż serek na pieczywo.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

ZIELONE SMOOTHIE Z JOGURTEM

  • Gruszka - 130 g (1 x Sztuka)
  • Jabłko - 150 g (1 x Sztuka)
  • Jarmuż - 25 g (1.25 x Garść)
  • Jogurt naturalny - 100 g (5 x Łyżka)
  • Seler naciowy - 45 g (1 x Łodyga)
  • Szpinak - 75 g (3 x Garść)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Umyj dokładnie owoce i warzywa.
  2. Pokrój jabłko, gruszkę i selera na mniejsze kawałki.
  3. Zmiksuj wszystko z dodatkiem 100 ml wody.

OBIAD 13:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

MIZERIA

  • Cebula - 50 g (0.5 x Sztuka)
  • Ogórek - 160 g (4 x Sztuka)
  • Jogurt naturalny - 20 g (1 x Łyżka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Pokrój ogórki w plasterki.
  2. Pokrój drobno cebulę.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.

SOCZEWICA CZERWONA Z WIEPRZOWINĄ W SOSIE (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji

  • Cebula - 150 g (1.5 x Sztuka)
  • Kasza gryczana - 52 g (4 x Łyżka)
  • Olej rzepakowy - 20 g (2 x Łyżka)
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 96 g (8 x Łyżka)
  • Wieprzowina, łopatka - 100 g (1 x Porcja)
  • Pomidory z puszki (krojone) - 200 g (2 x Porcja)

Czas przygotowania: 25 minut

  1. Soczewicę ugotuj z przyprawami.
  2. Cebulę pokrój w kosteczkę i podduś na patelni, dodaj pokrojone w kostkę mięso, dopraw, zalej pomidorami.
  3. Kaszę ugotuj na sypko.
  4. Na talerz wyłóż kaszę, soczewicę, mięso i polej sosem.
Wskazówka - Podbij smak kanapek posypując je ziołowym pieprzem.

PODWIECZOREK 17:00

ŻÓŁTE ORZEŹWIAJĄCE SMOOTHIE

Czas przygotowania: 9 minut

  1. Obierz owoce.
  2. Pokrój owoce na cząstki.
  3. Zmiksuj wszystko blenderem.

KOLACJA 20:00

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 2 minut

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

KANAPKI Z ZIELONYM PESTO

  • Chleb żytni razowy - 60 g (2 x Kromka)
  • Papryka czerwona - 35 g (0.25 x Sztuka)
  • Pesto zielone (wegańskie) - 40 g (2 x Łyżka)
  • Sałata - 10 g (2 x Liść)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Posmaruj chleb pesto.
  2. Nałóż sałatę i pokrojoną paprykę.

Wtorek

ŚNIADANIE 08:30

OWSIANKA Z JABŁKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM

  • Jabłko - 75 g (0.5 x Sztuka)
  • Jogurt naturalny - 160 g (8 x Łyżka)
  • Płatki owsiane - 40 g (4 x Łyżka)
  • Masło orzechowe - 22 g (1.47 x Łyżeczka)
  • Cynamon - 5 g (1 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Płatki owsiane wymieszaj z jogurtem i masłem orzechowym.
  2. Pokrój jabłko i dodaj do owsianki.
  3. Całość posyp cynamonem.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

KOKTAJL MAŚLANKA Z POMARAŃCZĄ

  • Maślanka spożywcza, 0,5 % tłuszczu - 250 g (1 x Szklanka)
  • Płatki owsiane - 25 g (2.5 x Łyżka)
  • Pomarańcza - 100 g (0.5 x Sztuka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem.

OBIAD 13:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

POMIDORY Z CEBULKĄ

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Pomidory umyj i pokrój na ósemki.
  2. Cebulkę pokrój w drobną kosteczkę i posyp nią pomidory.
  3. Dopraw pieprzem i solą.

SOCZEWICA CZERWONA Z WIEPRZOWINĄ W SOSIE (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 17:00

SAŁATKA OWOCOWA

  • Ananas - 80 g (1 x Plaster)
  • Banan - 60 g (0.5 x Sztuka)
  • Jabłko - 75 g (0.5 x Sztuka)
  • Kiwi - 75 g (1 x Sztuka)
  • Nektarynka - 50 g (0.5 x Sztuka)
  • Pomarańcza - 100 g (0.5 x Sztuka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Pokrój owoce.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki.

KOLACJA 20:00

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 2 minut

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

KANAPKI Z SERKIEM ZIARNISTYM

  • Chleb żytni razowy - 60 g (2 x Kromka)
  • Masło ekstra - 10 g (2 x Łyżeczka)
  • Serek twarogowy, ziarnisty - 100 g (1 x Porcja)
  • Szczypiorek - 10 g (2 x Łyżeczka)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
  • SÓL HIMALAJSKA DRGAJA SZCZYPTA

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Posmaruj chleb masłem.
  2. Wymieszaj serek z pokrojonym szczypiorkiem i przyprawami do smaku.
  3. Nałóż serek na pieczywo.

Środa

ŚNIADANIE 08:30

KASZKA MANNA Z MUSEM Z MALIN

  • Kasza manna - 48 g (4 x Łyżka)
  • Maliny, mrożone - 100 g (0.2 x Opakowanie)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 225 g (0.9 x Szklanka)
  • Migdały w płatkach - 10 g (1 x Łyżka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Ugotuj kaszę na mleku.
  2. Maliny (rozmrożone) zmiksuj na mus, wylej na kaszę.
  3. Całość posyp migdałami.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 2 minut

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

PŁATKI GRYCZANE Z JOGURTEM I GREJPFRUTEM

  • Grejpfrut - 220 g (1 x Sztuka)
  • Jogurt naturalny - 180 g (9 x Łyżka)
  • Płatki gryczane (bio) - 30 g (3 x Łyżka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Płatki wymieszaj z jogurtem i grejpfrutem.
Wskazówka - Oprócz cynamonu możesz oddać do jabłka też szczyptę kardamonu. Nada to smaku potrawy dodatkowego wymiaru.

OBIAD 13:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

LEKKA SAŁATKA Z KUKURYDZĄ, PAPRYKĄ I NASIONAMI CHIA

  • Kukurydza, konserwowa - 45 g (3 x Łyżka)
  • Oliwa z oliwek - 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Papryka czerwona - 50 g (0.36 x Sztuka)
  • Pomidor - 60 g (0.5 x Sztuka)
  • Sałata - 100 g (20 x Liść)
  • Nasiona chia - 10 g (2 x Łyżeczka)
  • Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x Szczypta)
  • SÓL HIMALAJSKA DRGAJA SZCZYPTA

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Pokrój warzywa.
  2. Zmiel nasiona chia.
  3. Wymieszaj z oliwą i dopraw do smaku.

FASZEROWANA PAPRYKA Z WIEPRZOWINĄ

  • Bułka tarta - 8 g (1 x Łyżka)
  • Cebula - 100 g (1 x Sztuka)
  • Czosnek - 5 g (1 x Ząbek)
  • Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)
  • Kasza jęczmienna, pęczak - 45 g (3 x Łyżka)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 13 g (0.52 x Łyżka)
  • Papryka zielona - 140 g (1 x Sztuka)
  • Pietruszka, liście - 6 g (1 x Łyżeczka)
  • Łopatka wieprzowa (świeżo mielona) - 50 g (0.5 x Porcja)

Czas przygotowania: 30 minut

  1. Obsmaż zmielone mięso z pokrojoną cebulką.
  2. Mięso wymieszaj z ugotowaną kaszą, jajkiem, koncentratem, bułką tarta, czosnkiem, pietruszką i ulubionymi przyprawami.
  3. Wypełnij paprykę farszem i piecz ok 20 minut w temperaturze 160 stopni na termoobiegu.

PODWIECZOREK 17:00

PIECZONE CYNAMONOWO-MIODOWE JABŁKO Z MIGDAŁAMI

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Odkrój górną część jabłka.
  2. Wydrąż gniazdo nasienne.
  3. Dodaj do wydrążonego w środku jabłka cynamon i płatki migdałowe. Przykryj odkrojoną górną częścią.
  4. Owiń folią aluminiową i upiecz- 15 minut w 160 stopniach C.
  5. Na koniec polej jabłka miodem manuka.

KOLACJA 20:00

JAJKO NA MIĘKKO Z SAŁATKĄ POMIDOROWĄ I CHLEBEM

  • Chleb żytni razowy - 60 g (2 x Kromka)
  • Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)
  • Oliwa z oliwek - 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Oregano (suszone) - 1 g (0.33 x Łyżeczka)
  • Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)
  • Sałata - 30 g (6 x Liść)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
  • Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta)

Czas przygotowania: 8 minut

  1. Jajko umieść w garnku z zimną wodą i gotuj przez 2 minuty od momentu kiedy woda zacznie wrzeć.
  2. Gdy miną 2 minuty umieść jajko w zimnej wodzie na około 1 minutę.
  3. Sałatę porwij na kawałki, pomidora pokrój, wymieszaj z oliwą i przyprawami.
  4. Zjedz z chlebem.

Czwartek

ŚNIADANIE 08:30

OMLET Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM

  • Bazylia (suszona) - 2 g (0.5 x Łyżeczka)
  • Cebula - 50 g (0.5 x Sztuka)
  • Jaja kurze całe - 168 g (3 x Sztuka)
  • Koper ogrodowy - 8 g (1 x Łyżka)
  • Łosoś, wędzony - 30 g (1 x Porcja)
  • Oliwa z oliwek - 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Papryka czerwona - 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
  • Brokuły, gotowane w wodzie - 50 g (0.5 x Porcja)
  • SÓL HIMALAJSKA DRGAJA SZCZYPTA

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Pokrój warzywa oraz łososia. Podduś na tłuszczu pod przykryciem.
  2. Rozmieszaj jajka widelcem i dopraw przyprawami.
  3. Dodaj jajka i smaż pod przykryciem do ścięcia. Posyp koperkiem i przełóż na drugą stronę.

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 2 minut

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

KOKTAJL "BOMBA ANTYOKSYDANTÓW"

  • Borówki amerykańskie - 100 g (2 x Garść)
  • Jarmuż - 100 g (5 x Garść)
  • Otręby gryczane - 16 g (2 x Łyżka)
  • Woda - 250 g (1 x Szklanka)
  • WITAMINA C PRO DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.
Woda! - Zawsze staraj się mieć przy sobie butelkę wody. Możesz wrzucić do niej listki mięty, plasterki cytryny czy kilka malin - przygotujesz w ten sposób własną, zdrową wodę smakową!

OBIAD 13:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

INDYK DUSZONY W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ GRYCZANĄ

  • Cebula - 100 g (1 x Sztuka)
  • Kasza gryczana - 65 g (5 x Łyżka)
  • Oliwa z oliwek - 20 g (2 x Łyżka)
  • Pomidory z puszki (krojone) - 200 g (2 x Porcja)
  • Tymianek - 1 g (0.25 x Łyżeczka)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
  • SÓL HIMALAJSKA DRGAJA SZCZYPTA

Czas przygotowania: 30 minut

  1. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oliwie z tymiankiem. Dodaj pomidory pokrojone z puszki.
  2. Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem i włóż do sosu pomidorowego.
  3. Gotuj około 20 - 25 minut.
  4. Zjedz z ugotowaną kaszą gryczaną.

WARZYWA NA PARZE

  • Brokuły - 250 g (0.5 x Sztuka)
  • Kalafior, mrożony - 225 g (0.5 x Opakowanie)
  • Marchew - 45 g (1 x Sztuka)
  • Mielona papryka chili - 1 g (1 x Szczypta)
  • Kurkuma - 1 g (0.2 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Umyj warzywa i dopraw do smaku.
  2. Ugotuj na parze.

PODWIECZOREK 17:00

SAŁATKA OWOCOWA

  • Ananas - 80 g (1 x Plaster)
  • Jabłko - 150 g (1 x Sztuka)
  • Kiwi - 150 g (2 x Sztuka)
  • Nektarynka - 100 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Pokrój owoce.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki.

KOLACJA 20:00

ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

(PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji

  • Chleb żytni razowy - 120 g (4 x Kromka)
  • Groszek zielony, mrożony - 150 g (1 x Porcja)
  • Sól biała - 1 g (1 x Szczypta)
  • Mleczko kokosowe (12%) - 120 g (6 x Łyżka)
  • Curry - 4 g (4 x Szczypta)
  • Imbir mielony - 3 g (0.6 x Łyżeczka)
  • Kminek mielony - 3 g (0.6 x Łyżeczka)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
  • Bulion warzywny (domowy) - 250 g (1 x Szklanka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Przygotuj 250 ml bulionu.
  2. Do gotującego się bulionu dodaj groszek i gotuj 15 minut.
  3. Dodaj mleczko i przyprawy. Gotuj przez chwilę.
  4. Zmiksuj blenderem na krem.
  5. Z chleba zrób grzanki i podaj do zupy.

Piątek

ŚNIADANIE 08:30

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 2 minut

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ

  • Chleb żytni razowy - 60 g (2 x Kromka)
  • Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)
  • Ogórek - 40 g (1 x Sztuka)
  • Olej rzepakowy - 10 g (1 x Łyżka)
  • Papryka czerwona - 56 g (0.4 x Sztuka)
  • Pietruszka, liście - 12 g (2 x Łyżeczka)
  • Szczypiorek - 20 g (4 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Pokrój ugotowane jajko i rozdrobnij widelcem na pastę.
  2. Dodaj startą paprykę, ogórka, pokrojoną na drobno pietruszkę i szczypiorek.
  3. Dopraw solą, kurkumą, pieprzem, opcjonalnie papryczką chili.
  4. Dodaj olej i wymieszaj.
  5. Posmaruj chleb pastą.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

ŻÓŁTE ORZEŹWIAJĄCE SMOOTHIE

Czas przygotowania: 9 minut

  1. Obierz owoce.
  2. Pokrój owoce na cząstki.
  3. Zmiksuj wszystko blenderem.

OBIAD 13:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

PIECZONY DORSZ Z KOMOSĄ I PIECZONYM BURAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Burak - 300 g (3 x Sztuka)
  • Dorsz, świeży, filety bez skóry - 200 g (2 x Porcja)
  • Komosa ryżowa (Quinoa), ziarna - 140 g (10 x Łyżka)
  • Olej rzepakowy - 10 g (1 x Łyżka)
  • Sok cytrynowy - 12 g (2 x Łyżka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Dorsza dopraw do smaku, skrop sokiem z cytryny i upiecz.
  2. Komosę ugotuj na miękko.
  3. Buraka skrop sokiem z cytryny i olejem, dopraw i upiecz do miękkości.

ZUPA OGÓRKOWA (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji

  • Marchew - 45 g (1 x Sztuka)
  • Ogórek kwaszony - 360 g (6 x Sztuka)
  • Pietruszka, korzeń - 100 g (2 x Sztuka)
  • Seler korzeniowy - 60 g (1 x Plaster)
  • Śmietana 10% - 40 g (2 x Łyżka)
  • Wieprzowina, żeberka - 50 g (0.5 x Porcja)
  • Ziemniaki - 210 g (3 x Sztuka)
  • Ziele angielskie - 3 g (3 x Sztuka)
  • Liść laurowy - 2 g (2 x Listek)

Czas przygotowania: 40 minut

  1. Mięso umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą.
  2. Zagotuj, zbierz szumowiny i dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
  3. Warzywa obierz ze skórki (oprócz ogórków kiszonych). Ziemniaki pokrój w kostkę.
  4. Wrzuć do garnka warzywa i gotuj 20 minut. W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki kiszone.
  5. Kiedy ziemniaki się już ugotują -dodaj starte ogórki kiszone.
  6. Zahartuj śmietanę z gorącym wywarem i dodaj ją do zupy.
Właściwe nawodnienie - Pamiętaj o właściwym nawodnieniu swojej rodziny. Staraj się zawsze mieć przy sobie buelkę z wodą. Zwróć też uwagę na to czy członkowie Twojej rodziny pamiętają o tej zasadzie.

PODWIECZOREK 17:00

SAŁATKA OWOCOWA POMARAŃCZ - KIWI

  • Kiwi - 75 g (1 x Sztuka)
  • Orzechy włoskie - 15 g (1 x Łyżka)
  • Pomarańcza - 200 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Owoce pokrój w kostkę i wymieszaj z orzechami.

KOLACJA 20:00

ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z MLECZKIEM KOKOSOWYM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Sobota

ŚNIADANIE 08:30

CZEKOLADOWA OWSIANKA

  • Czekolada gorzka - 12 g (2 x Kostka)
  • Jogurt naturalny - 160 g (8 x Łyżka)
  • Płatki owsiane - 50 g (5 x Łyżka)
  • Pomarańcza - 200 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Podgrzej płatki owsiane z małą ilością wody i czekoladą.
  2. Pokrój pomarańczę w drobne cząstki.
  3. Wymieszaj składniki z jogurtem.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

JOGURT Z MALINAMI

  • Jogurt naturalny - 250 g (12.5 x Łyżka)
  • Maliny, mrożone - 100 g (0.2 x Opakowanie)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Wymieszaj owoce (rozmrożone) z jogurtem.

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 2 minut

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

OBIAD 13:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

PIECZONY DORSZ Z KOMOSĄ I PIECZONYM BURAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

ZUPA OGÓRKOWA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 17:00

  • Banan - 120 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 1 minut

  1. Obierz i zjedz banana.

KOLACJA 20:00

KANAPKA Z TWAROŻKIEM, MIODEM I ORZECHAMI

  • Chleb żytni razowy - 60 g (2 x Kromka)
  • Jogurt naturalny - 20 g (1 x Łyżka)
  • Orzechy włoskie - 7 g (0.47 x Łyżka)
  • Serek twarogowy, ziarnisty - 70 g (0.7 x Porcja)
  • MIÓD MANUKA MGO 100+ 0,5 ŁYŻKI

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Twaróg wymieszaj z jogurtem, miodem i posiekanymi bardzo drobno orzechami.
  2. Posmaruj serkiem grahamkę.

Niedziela

ŚNIADANIE 08:30

JAGLANKA MLECZNA Z BANANEM I ORZECHAMI

  • Banan - 120 g (1 x Sztuka)
  • Kasza jaglana - 52 g (4 x Łyżka)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 125 g (0.5 x Szklanka)
  • Orzechy włoskie - 7 g (0.47 x Łyżka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ugotuj kaszę.
  2. Zmiksuj pozostałe składniki razem.
  3. Wymieszaj z ugotowaną kaszą.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 2 minut

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.
  • Migdały - 30 g (2 x Łyżka)

OBIAD 13:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

PIECZONA PIERŚ Z KURCZAKA Z BROKUŁEM I ZIEMNIAKAMI

  • Brokuły - 250 g (0.5 x Sztuka)
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100 g (1 x Porcja)
  • Olej rzepakowy - 10 g (1 x Łyżka)
  • Ziemniaki - 210 g (3 x Sztuka)

Czas przygotowania: 25 minut

  1. Pierś z kurczaka dopraw ulubionymi ziołami i upiecz (najlepiej z folii, aby nie była wysuszona) razem z ziemniakami pokrojonymi na talarki.
  2. Brokuł ugotuj na parze. Zjedz z kurczakiem.

SAŁATA Z POMIDORAMI W CYTRYNOWYM DRESSINGU

  • Czosnek - 5 g (1 x Ząbek)
  • Oliwa z oliwek - 10 g (1 x Łyżka)
  • Oregano (suszone) - 1 g (0.33 x Łyżeczka)
  • Sałata - 25 g (5 x Liść)
  • Sok cytrynowy - 6 g (1 x Łyżka)
  • Pomidory koktajlowe - 80 g (4 x Sztuka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Sałatę i pomidory dokładnie umyj i osusz.
  2. Porwij liście sałaty i przekrój wzdłuż pomidorki.
  3. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny i jedną łyżkę wody z oregano i czosnkiem.
  4. Do smaku możesz dodać ewentualnie sól i pieprz.
  5. Wymieszaj warzywa z dressingiem.
Orzechy - Orzechy są kopalnią minerałów - magnezu, cynku i potasu.

PODWIECZOREK 17:00

KOKTAJL "BOMBA ANTYOKSYDANTÓW"

  • Banan - 60 g (0.5 x Sztuka)
  • Borówki amerykańskie - 100 g (2 x Garść)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 100 g (0.4 x Szklanka)
  • Otręby gryczane - 16 g (2 x Łyżka)
  • WITAMINA C PRO DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Owoce dokładnie umyj.
  2. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze.

KOLACJA 20:00

KANAPKA Z KURCZAKIEM I MANGO

  • Chleb żytni razowy - 60 g (2 x Kromka)
  • Filet z kurczaka (wędzony) - 100 g (1 x Porcja)
  • Kiełki rzodkiewki - 8 g (1 x Łyżka)
  • Mango - 140 g (0.5 x Sztuka)
  • Masło ekstra - 5 g (1 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Chleb posmaruj masłem, poukładaj na nim cienko pokrojone plastry mango i kurczaka.
  2. Na górę wyłóż kiełki.

Właściciel niniejszego profilu nie ponosi odpowiedzialności za skutki stosowania jadłospisu, bo jego stosowanie jest absolutnie dobrowolne.

(1 Vote)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.