Darmowy jadłospis od DrGaja!

Darmowy jadłospis od DrGaja!

Dieta śródziemnomorska uważana jest za najzdrowszy model żywienia. Liczne badania naukowe dowodzą, że populacja basenu Morza Śródziemnego rzadziej zapada na choroby układu sercowo-naczyniowego. Na czym opiera się dieta śródziemnomorska?

Przede wszystkim na wysokiej jakości olejach, zwiększeniu owoców i warzyw w diecie, unikaniu czerwonego mięsa, a także zwiększonym spożyciu ryb. Ponadto warto sięgnąć po produkty zbożowe z pełnego przemiału, produkty nabiałowe, a przede wszystkim prowadzić zdrowy styl życia

Propozycja jadłospisu od Dr Gaja stanowi przykład zdrowego stylu odżywiania. Jadłospis spełnia zapotrzebowanie energetyczne na poziomie 1700 kcal dziennie i stanowi alternatywne do tradycyjnego sposobu odżywiania się, kierowaną wyłącznie do osób zdrowych i pełnoletnich. Jadłospis został ułożony przez dietetyka aczkolwiek każda osoba, która chciałby wdrożyć wskazany Jadłospis powinna uprzednio skontaktować się z lekarzem i/lub dietetykiem, a z pewnością powinna zapoznać się ze składem oferowanych w ramach niniejszego Jadłospisu produktów Dr Gaja.

Dieta do pobrania w formie PDF

Poniedziałek

ŚNIADANIE 08:00

BIO Sok z Granatu DrGaja 50 ML

OWSIANKA Z JAGODAMI

  • Czarne jagody - 65 g (0.5 x Szklanka)
  • Płatki owsiane - 55 g (5.5 x Łyżka)
  • Wiórki kokosowe - 6 g (1 x Łyżka)
  • Mleko ryżowe naturalne bio - 250 g (1 x Szklanka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Płatki owsiane ugotuj na mleku, pod koniec gotowania dodaj wiórki kokosowe.
  2. Owsiankę wylej do miseczki, posyp owocami.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

CZERWONE ODŻYWCZE SMOOTHIE

  • Banan - 120 g (1 x Sztuka)
  • Jogurt naturalny - 120 g (6 x Łyżka)
  • Maliny - 60 g (1 x Garść)
  • Truskawki, mrożone - 100 g (1 x Porcja)
  • Orzechy nerkowca (bez soli) - 15 g (1 x Łyżka)

Czas przygotowania: 6 minut

  1. Zmiksuj w blenderze owoce z orzechami i jogurtem.
Czy wiesz, że? - Nasz organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado. Dlatego zupa pomidorowa oraz makaron z awokado to super zestawienie.

OBIAD 13:00

MAKARON PENNE Z AWOKADO I INDYKIEM

  • Awokado - 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Bazylia (świeża) - 3 g (3 x Listek)
  • Makaron penne (pełnoziarnisty) - 91 g (1.3 x Szklanka)
  • Pietruszka, liście - 6 g (1 x Łyżeczka)
  • Polędwiczka z indyka (surowa) - 50 g (0.5 x Porcja)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Rozdrobnij dojrzałe awokado widelcem na gładką masę. Dopraw solą i przyprawami wg uznania. 2. Ugotuj makaron. 3. Pokrojone mięso obtocz w przyprawie curry i usmaż na patelni grillowej. 4. Makaron wymieszaj z awokado, mięsem. Posyp posiekaną pietruszką. 5. Udekoruj bazylią.

BIO Sok z Granatu DrGaja 50 ML

PODWIECZOREK 16:00

SOK WYCISKANY WARZYWNO- OWOCOWY

  • Burak - 100 g (1 x Sztuka)
  • Jabłko - 300 g (2 x Sztuka)
  • Marchew - 90 g (2 x Sztuka)
  • Seler naciowy - 135 g (3 x Łodyga)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Umyj składniki i pokrój. 2. Przepuść składniki przez sokowirówkę/ wyciskarkę.
  • Migdały - 15 g (1 x Łyżka)

KOLACJA 19:00

BIO Sok z Granatu DrGaja 50 ML

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z POMIDOREM I SEREM MOZZARELLA (PRZEPIS

NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Bakłażan - 200 g (1 x Sztuka)
  • Pomidor - 240 g (2 x Sztuka)
  • Ser, mozzarella - 90 g (6 x Porcja)
  • Pomidory z puszki (krojone) - 400 g (4 x Porcja)
  • MIKSTURA OLEI CARDIO DRGAJA 2 ŁYŻKI

Czas przygotowania: 40 minut

  1. Warzywa i ser pokrój w plastry. 2. Ułóż wieżyczki z sera i warzyw w naczyniu żaroodpornym na przemian. 3. Pomidory z puszki zmiksuj i zalej nimi wieżyczki. 4. Piecz w piekarniku około 20 -30 minut w 180 stopniach C. Gotową potrawę polej Miksturą Olei Cardio.

Wtorek

ŚNIADANIE 08:00

KANAPKI Z PASTĄ AWOKADO

  • Awokado - 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Kiełki brokuła - 24 g (3 x Łyżka)
  • Koper ogrodowy - 8 g (1 x Łyżka)
  • Pumpernikiel - 90 g (3 x Kromka)
  • Sok cytrynowy - 6 g (1 x Łyżka)
  • Szczypiorek - 5 g (1 x Łyżeczka)
  • Olej z Ostropestu DrGaja 1 łyżka

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Zmiksuj blenderem składniki oprócz kiełków. Dopraw powstałą pastę do smaku. 2. Pieczywo posmaruj pastą i nałóż kiełki.

BIO Sok z Granatu DrGaja 50 ML

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

  • Morele - 180 g (4 x Sztuka)

OBIAD 13:00

POMIDORY W SOSIE OLIWKOWO - ORZECHOWYM

Czas przygotowania: 7 minut

  1. Pomidory pokrój na ósemki. 2. Zmiksuj orzechy, oliwki i olej lniany z dodatkiem pieprzu i oregano. 3. Wymieszaj pomidory z oliwkowo - orzechowym dressingiem.
  • Kasza gryczana - 52 g (4 x Łyżka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Kaszę ugotuj na sypko, według opisu na opakowaniu.

PSTRĄG PIECZONY (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji

  • Oliwa z oliwek - 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Pstrąg strumieniowy, świeży - 200 g (2 x Porcja)
  • Sok cytrynowy - 24 g (4 x Łyżka)
  • Sól biała - 1 g (1 x Szczypta)
  • Tymianek - 1 g (0.25 x Łyżeczka)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Dopraw filet sokiem z cytryny, tymiankiem, oliwą, pieprzem i solą. 2. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

PODWIECZOREK 16:00

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z POMIDOREM I SEREM MOZZARELLA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

  • Pumpernikiel - 30 g (1 x Kromka)
Granat kopalnią przeciwutleniaczy - Na granacie wykonano ponad 200 badań naukowych. Potwierdzają one skuteczność jego działania przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca.

KOLACJA 19:00

SAŁATKA CESAR (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200 g (2 x Porcja)
  • Oregano (suszone) - 6 g (2 x Łyżeczka)
  • Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)
  • Sałata - 60 g (12 x Liść)
  • Sok cytrynowy - 12 g (2 x Łyżka)
  • Mikstura Olei Cardio DrGaja 2 łyżki

Czas przygotowania: 25 minut

  1. Filet zamarynuj w oregano, dopraw solą i pieprzem i usmaż na patelni beztłuszczowej. 2. Pomidora pokrój a sałatę podziel na mniejsze kawałki. 3. Wymieszaj wszystkie składniki i skrop Miksturą Olei Cardio.

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

  • Bagietki francuskie - 70 g (0.5 x Sztuka)

Środa

Porcja ruchu z rana! - Po wstaniu z łóżka wypij szklankę wody i zrób 15 pajacyków.

ŚNIADANIE 08:00

Zawartość saszetki wsypać do szklanki wody, wymieszać i wypić. Można dodać do koktajlu lub jogurtu. Należy popić dodatkowa szklanka wody.

SMOOTHIE POMARAŃCZA- MANGO

  • Jogurt naturalny - 80 g (4 x Łyżka)
  • Mango - 280 g (1 x Sztuka)
  • Miód pszczeli - 24 g (1 x Łyżka)
  • Pomarańcza - 200 g (1 x Sztuka)
  • Otręby gryczane - 16 g (2 x Łyżka)
  • ProOczyszczenie DrGaja 1 saszetka

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zmiksuj składniki w blenderze.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

PŁATKI OWSIANE Z JOGURTEM, ŻURAWINĄ I NASIONAMI SŁONECZNIKA

  • Jogurt naturalny - 200 g (10 x Łyżka)
  • Płatki owsiane - 30 g (3 x Łyżka)
  • Słonecznik, nasiona, łuskane - 10 g (1 x Łyżka)
  • Żurawina suszona - 24 g (2 x Łyżka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Wymieszaj składniki razem.

OBIAD 13:00

SAŁATA Z POMIDORAMI W CYTRYNOWYM DRESSINGU

  • Czosnek - 5 g (1 x Ząbek)
  • Oregano (suszone) - 1 g (0.33 x Łyżeczka)
  • Sałata - 25 g (5 x Liść)
  • Sok cytrynowy - 6 g (1 x Łyżka)
  • Pomidory koktajlowe - 80 g (4 x Sztuka)
  • Olej z Ostropestu DrGaja 1 łyżka

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Sałatę i pomidory dokładnie umyj i osusz. 2. Porwij liście sałaty i przekrój wzdłuż pomidorki. 3. Wymieszaj olej lniany, sok z cytryny i jedną łyżkę wody z oregano i czosnkiem przeciśniętym przez praskę - tak stworzysz dressing. 4. Do smaku możesz dodać ewentualnie sól i pieprz. 5. Wymieszaj warzywa z dressingiem.

PSTRĄG PIECZONY (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 16:00

  • Migdały - 15 g (1 x Łyżka)
  • Morele, suszone - 48 g (6 x Sztuka)

Czas przygotowania: 1 minut

  1. Zjedz migdały z morelami.

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

KOLACJA 19:00

CHRUPIĄCA SAŁATKA Z FETĄ

  • Bazylia (suszona) - 1 g (0.25 x Łyżeczka)
  • Kiełki rzodkiewki - 24 g (3 x Łyżka)
  • Ogórek - 120 g (3 x Sztuka)
  • Olej rzepakowy - 10 g (1 x Łyżka)
  • Oregano (suszone) - 1 g (0.33 x Łyżeczka)
  • Papryka czerwona - 140 g (1 x Sztuka)
  • Ser typu "Feta" - 100 g (2 x Porcja)
  • Ocet jabłkowy z dojrzałych jabłek - 3 g (1 x Łyżeczka)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Dodatkowo przygotuj łyżkę wody. 2. Wymieszaj olej z octem i wodą. Dokładnie wymieszaj dodając przyprawy. 3. Pokrój warzywa i wymieszaj je z kiełkami i dressingiem. 4. Pokrój fetę i dodaj do sałatki.

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

Czwartek

ŚNIADANIE 08:00

Czas przygotowania: 1 minut

KANAPKI Z PUMPERNIKLEM I WARZYWNYM SERKIEM

  • Papryka czerwona - 140 g (1 x Sztuka)
  • Pumpernikiel - 90 g (3 x Kromka)
  • Rzodkiewka - 30 g (2 x Sztuka)
  • Serek śmietankowy - 54 g (0.4 x Opakowanie)
  • Szczypiorek - 5 g (1 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Ćwiartkę papryki i rzodkiewkę pokrój bardzo drobno i wymieszaj z serkiem. 2. Do pasty dodaj szczypiorek. Posmaruj pieczywo. 3. Zjedz z pozostałą częścią papryki pokrojonej w paseczki.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

SAŁATKA OWOCOWA POMARAŃCZ KIWI

  • Kiwi - 75 g (1 x Sztuka)
  • Miód pszczeli - 24 g (1 x Łyżka)
  • Pomarańcza - 200 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Owoce pokrój w kostkę i wymieszaj z miodem.

OBIAD 13:00

ŁOSOŚ GRILLOWANY

  • Łosoś, świeży - 100 g (1 x Porcja)
  • Sezam, nasiona - 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Sok cytrynowy - 6 g (1 x Łyżka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Skrop sokiem z cytryny rybę i posyp sezamem. 2. Grilluj na patelni z rusztem po około 3 - 4 minuty.

POMIDORY W SOSIE OLIWKOWO - ORZECHOWYM

  • Oliwki czarne - 15 g (1 x Łyżka)
  • Oregano (suszone) - 3 g (1 x Łyżeczka)
  • Orzechy włoskie - 15 g (1 x Łyżka)
  • Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
  • Mikstura Olei Cardio DrGaja 2 łyżki

Czas przygotowania: 7 minut

  1. Pomidory pokrój na ósemki. 2. Zmiksuj orzechy, oliwki z dodatkiem pieprzu, oregano i Miksturą Olei Cardio. 3. Wymieszaj pomidory z oliwkowo - orzechowym dressingiem.

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

Rajski owoc - Grejpfrut nazywany jest rajskim owocem. Zawiera masę dobroczynnych dla zdrowia związków - witaminę C, E, PP i B, kwas foliowy, flawonoidy, pektyny, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, magnez, mangan, potas.

PODWIECZOREK 16:00

SEREK WIEJSKI Z POMARAŃCZĄ I GREJPFRUTEM

  • Grejpfrut - 132 g (0.6 x Sztuka)
  • Pomarańcza - 100 g (0.5 x Sztuka)
  • Serek wiejski (naturalny) - 100 g (0.5 x Opakowanie)
  • Otręby gryczane - 24 g (3 x Łyżka)
  • Cynamon - 3 g (0.6 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Owoce pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z serkiem oraz otrębami i dopraw cynamonem.

KOLACJA 19:00

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

SAŁATKA CESAR (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa.Przepis znajdziesz powyżej.

Piątek

Zdrowszy zamiennik czekolady. - Karob czyli mączka chleba świętojańskiego jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu niż czekolada.

ŚNIADANIE 08:00

SMOOTHIE Z KAROBEM

  • Daktyle, suszone - 30 g (6 x Sztuka)
  • Kiwi - 150 g (2 x Sztuka)
  • Szpinak - 75 g (3 x Garść)
  • Orzechy nerkowca (bez soli) - 15 g (1 x Łyżka)
  • Karob (mączka chleba świętojańskiego) - 12 g (2 x Łyżeczka)
  • Otręby gryczane - 16 g (2 x Łyżka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zalej daktyle wcześniej wodą by zmiękły. 2. Zmiksuj składniki z 1/4 szklanki wody.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

BRZOSKWINIOWA JAGLANKA

  • Brzoskwinia - 170 g (2 x Sztuka)
  • Kasza jaglana - 52 g (4 x Łyżka)
  • Miód pszczeli - 12 g (0.5 x Łyżka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Ugotuj kaszę. 2. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.

OBIAD 13:00

ŁOSOŚ GRILLOWANY

  • Łosoś, świeży - 100 g (1 x Porcja)
  • Oliwa z oliwek - 15 g (1.5 x Łyżka)
  • Sok cytrynowy - 6 g (1 x Łyżka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Rybę skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. 2. Grilluj na patelni z rusztem po około 3 - 4 minuty

CHRUPIĄCA SAŁATKA

  • Bazylia (suszona) - 1 g (0.25 x Łyżeczka)
  • Kiełki rzodkiewki - 24 g (3 x Łyżka)
  • Ogórek - 120 g (3 x Sztuka)
  • Oregano (suszone) - 1 g (0.33 x Łyżeczka)
  • Papryka czerwona - 140 g (1 x Sztuka)
  • Ocet jabłkowy z dojrzałych jabłek - 3 g (1 x Łyżeczka)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
  • Mikstura Olei Cardio DrGaja 2 łyżki

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Dodatkowo przygotuj łyżkę wody. 2. Wymieszaj Miksturę Olei z octem i wodą. Dokładnie wymieszaj dodając przyprawy. 3. Pokrój warzywa i wymieszaj je z kiełkami i dressingiem.
  • Kasza gryczana - 52 g (4 x Łyżka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Kaszę ugotuj na sypko, według opisu na opakowaniu.

PODWIECZOREK 16:00

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

KANAPKI Z MIODEM I ORZECHAMI

  • Miód pszczeli - 12 g (0.5 x Łyżka)
  • Orzechy włoskie - 15 g (1 x Łyżka)
  • Pumpernikiel - 60 g (2 x Kromka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Pieczywo posmaruj miodem. 2. Posyp zmielonymi lub posiekanymi orzechami.

KOLACJA 19:00

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

DELIKATNA ZUPA KREM Z BURAKA (PRZEPIS NA 6 PORCJI)

Zjedz 1 z 6 porcji

  • Burak - 1000 g (10 x Sztuka)
  • Cebula - 100 g (1 x Sztuka)
  • Czosnek - 10 g (2 x Ząbek)
  • Jogurt naturalny - 80 g (4 x Łyżka)
  • Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x Szczypta)
  • Bulion warzywny (domowy) - 1000 g (4 x Szklanka)
  • Sól himalajska - 2 g (2 x Szczypta)
  • Ocet winny - 12 g (2 x Łyżka)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka

Czas przygotowania: 120 minut

  1. Buraka umyj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. 2. W garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na łyżce oliwy z oliwek. 3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie podsmaż. 4. Upieczone buraki obierz ze skórki. 5. Obrane buraki pokrój w ćwiartki i wrzuć do garnka. 6. Przygotowane buraki w garnku zalej bulionem i dodaj liście laurowe. 7. Gotuj 10 minut a następnie wyjmij liście laurowe i zmiksuj przy użyciu blendera. 8. Dopraw solą oraz pieprzem wedle własnych preferencji. Podaj z łyżką jogurtu naturalnego.

Sobota

ŚNIADANIE 08:00

MISECZKA SMOOTHIE

  • Banan - 120 g (1 x Sztuka)
  • Borówki amerykańskie - 50 g (1 x Garść)
  • Granat - 50 g (0.5 x Sztuka)
  • Jarmuż - 100 g (5 x Garść)
  • Wiórki kokosowe - 12 g (2 x Łyżka)
  • Orzechy nerkowca (bez soli) - 15 g (1 x Łyżka)
  • Nasiona chia - 5 g (1 x Łyżeczka)
  • Mleko ryżowe naturalne bio - 250 g (1 x Szklanka)
  • Płatki owsiane (górskie) - 10 g (1 x Łyżka)

Czas przygotowania: 10 minut

1.Zmiksuj jarmuż z mlekiem, bananem, ProUrodą i namoczonymi w wodzie płatkami. 2. Przełóż zielone smoothie z płatkami do miseczki. 3. Ułóż na wierzchu miseczki granata, borówki, wiórki, orzechy i nasiona chia. Daj się ponieść fantazji. "Smoothie bowl" jest znane z tego, że pięknie wygląda i zachęca do jedzenia ;)

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

SEREK WIEJSKI Z JABŁKIEM I ORZECHAMI

  • Jabłko - 150 g (1 x Sztuka)
  • Miód pszczeli - 36 g (1.5 x Łyżka)
  • Orzechy włoskie - 5 g (0.33 x Łyżka)
  • Serek wiejski (naturalny) - 100 g (0.5 x Opakowanie)
  • Otręby gryczane - 16 g (2 x Łyżka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Serek wymieszaj z orzechami, pokrojonym drobno jabłkiem, miodem, 1 saszetką ProUrody i otrębami.

OBIAD 13:00

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

SAŁATA Z POMIDORAMI W CYTRYNOWYM DRESSINGU

  • Czosnek - 5 g (1 x Ząbek)
  • Oregano (suszone) - 1 g (0.33 x Łyżeczka)
  • Sałata - 25 g (5 x Liść)
  • Sok cytrynowy - 6 g (1 x Łyżka)
  • Pomidory koktajlowe - 80 g (4 x Sztuka)
  • Mikstura Olei Cardio DrGaja 2 łyżki

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Sałatę i pomidory dokładnie umyj i osusz. 2. Porwij liście sałaty i przekrój wzdłuż pomidorki. 3. Wymieszaj Miksturę Olei, sok z cytryny i jedną łyżkę wody z oregano i czosnkiem. 4. Do smaku możesz dodać ewentualnie sól i pieprz. 5. Wymieszaj warzywa z dressingiem.

DUSZONA PIERŚ Z KURCZAKA W WARZYWACH (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Cebula - 50 g (0.5 x Sztuka)
  • Marchew - 45 g (1 x Sztuka)
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200 g (2 x Porcja)
  • Oliwa z oliwek - 15 g (1.5 x Łyżka)
  • Sól biała - 1 g (1 x Szczypta)
  • Ziele angielskie - 3 g (3 x Sztuka)
  • Liść laurowy - 1 g (1 x Listek)
  • Tymianek - 1 g (0.25 x Łyżeczka)
  • Majeranek - 1 g (0.25 x Łyżeczka)
  • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)

Czas przygotowania: 25 minut

  1. Mięso pokrój w kostkę a warzywa w słupki. 2. Na oliwie zeszklij cebulę i obsmaż marchewkę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, tymianek, sól, pieprz i pół szklanki wody. 3. Dodaj mięso i gotuj przez około 15 - 20 minut.

PODWIECZOREK 16:00

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

KANAPKI Z HUMMUSEM

  • Kiełki rzodkiewki - 24 g (3 x Łyżka)
  • Pumpernikiel - 90 g (3 x Kromka)
  • Hummus klasyczny - 40 g (4 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 2 minut

  1. Chleb posmaruj hummusem.
  2. Nałóż kiełki.

KOLACJA 19:00

WARZYWA NA PARZE

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Umyj warzywa i dopraw do smaku kurkumą i ostrą papryką w proszku. 2. Na talerzu dodaj olej lniany.

Niedziela

ŚNIADANIE 08:00

JAJECZNICA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

  • Bazylia (świeża) - 4 g (4 x Listek)
  • Czosnek - 5 g (1 x Ząbek)
  • Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka)
  • Pumpernikiel - 60 g (2 x Kromka)
  • Suszone pomidory - 14 g (2 x Sztuka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Z chleba zrób grzanki. 2. Pokrój drobno pomidory. 3. Podsmaż pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj jajka i smaż jajecznicę. 4. Potrawę wyłóż na talerz, posyp bazylią i podaj z grzankami.
Drogocenne jagody - Jagody obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają stężenie cukru we krwi. Wpływają też korzystnie na poprawę sprężystości naczyń krwionośnych oraz oddziałują pozytywnie na wzrok.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

KOKTAJL Z MALINAMI, JAGODAMI I JABŁKIEM

  • Czarne jagody - 65 g (pół szklanki)
  • Jabłko - 150 g (1 sztuka)
  • Maliny - 60 g (1 garść)
  • Miód pszczeli - 24 g (1 łyżka)
  • Otręby gryczane - 32 g (4 łyżka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Zmiksuj owoce z miodem 2. Dodaj otręby do koktajlu.

OBIAD 13:00

ŚWIEŻA CHRUPIĄCA SAŁATKA Z OLIWKAMI

  • Cebula - 50 g (0.5 x Sztuka)
  • Ogórek - 80 g (2 x Sztuka)
  • Oliwki czarne - 45 g (3 x Łyżka)
  • Oliwki zielone, marynowane, konserwowe - 45 g (3 x Łyżka)
  • Papryka czerwona - 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)
  • Sałata - 30 g (6 x Liść)
  • Olej z Ostropestu DrGaja 1 łyżka

Czas przygotowania: 10 minut

 1.Porwij sałatę na kawałki. 2. Pokrój warzywa. 3. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Polej sałatkę olejem lnianym.

DUSZONA PIERŚ Z KURCZAKA W WARZYWACH (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 16:00

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

KANAPKI Z SERKIEM ŚMIETANKOWYM I DŻEMEM

  • Dżem z czarnych porzeczek, niskosłodzony - 30 g (2 x Łyżeczka)
  • Pumpernikiel - 60 g (2 x Kromka)
  • Serek śmietankowy - 81 g (0.6 x Opakowanie)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Pieczywo posmaruj serkiem śmietankowym. 2. Na wierzch kanapek nałóż dżem.

KOLACJA 19:00

DELIKATNA ZUPA KREM Z BURAKA (PRZEPIS NA 6 PORCJI)

Zjedz 1 z 6 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Właściciel niniejszego profilu nie ponosi odpowiedzialności za skutki stosowania jadłospisu, bo jego stosowanie jest absolutnie dobrowolne.

(0 Votes)

Dr Gaja

Matka natura, matka ziemia i żywicielka, która łączy to, co daje przyroda z badaniami i wiedzą ekspertów. Jej celem jest zbliżanie Was - czytelników - do natury i wskazywanie tych pomysłów na codzienne funkcjonowanie i dietę, które pozwolą Wam żyć w harmonii, szczęściu i zdrowiu. Dzięki naturalnym produktom i wartościowym, merytorycznym poradom, osiągnięcie tego stanu będzie łatwiejsze niż kiedykolwiek 🌱