
Dieta śródziemnomorska uważana jest za najzdrowszy model żywienia. Liczne badania naukowe dowodzą, że populacja basenu Morza Śródziemnego rzadziej zapada na choroby układu sercowo-naczyniowego. Na czym opiera się dieta śródziemnomorska?
Przede wszystkim na wysokiej jakości olejach, zwiększeniu owoców i warzyw w diecie, unikaniu czerwonego mięsa, a także zwiększonym spożyciu ryb. Ponadto warto sięgnąć po produkty zbożowe z pełnego przemiału, produkty nabiałowe, a przede wszystkim prowadzić zdrowy styl życia
Propozycja jadłospisu od Dr Gaja stanowi przykład zdrowego stylu odżywiania. Jadłospis spełnia zapotrzebowanie energetyczne na poziomie 1700 kcal dziennie i stanowi alternatywne do tradycyjnego sposobu odżywiania się, kierowaną wyłącznie do osób zdrowych i pełnoletnich. Jadłospis został ułożony przez dietetyka aczkolwiek każda osoba, która chciałby wdrożyć wskazany Jadłospis powinna uprzednio skontaktować się z lekarzem i/lub dietetykiem, a z pewnością powinna zapoznać się ze składem oferowanych w ramach niniejszego Jadłospisu produktów Dr Gaja.
Dieta do pobrania w formie PDF
Poniedziałek
ŚNIADANIE 08:00
BIO Sok z Granatu DrGaja 50 ML
OWSIANKA Z JAGODAMI
- Czarne jagody - 65 g (0.5 x Szklanka)
- Płatki owsiane - 55 g (5.5 x Łyżka)
- Wiórki kokosowe - 6 g (1 x Łyżka)
- Mleko ryżowe naturalne bio - 250 g (1 x Szklanka)
Czas przygotowania: 15 minut
- Płatki owsiane ugotuj na mleku, pod koniec gotowania dodaj wiórki kokosowe.
- Owsiankę wylej do miseczki, posyp owocami.
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
CZERWONE ODŻYWCZE SMOOTHIE
- Banan - 120 g (1 x Sztuka)
- Jogurt naturalny - 120 g (6 x Łyżka)
- Maliny - 60 g (1 x Garść)
- Truskawki, mrożone - 100 g (1 x Porcja)
- Orzechy nerkowca (bez soli) - 15 g (1 x Łyżka)
Czas przygotowania: 6 minut
- Zmiksuj w blenderze owoce z orzechami i jogurtem.
Czy wiesz, że? - Nasz organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado. Dlatego zupa pomidorowa oraz makaron z awokado to super zestawienie.
OBIAD 13:00
MAKARON PENNE Z AWOKADO I INDYKIEM
- Awokado - 70 g (0.5 x Sztuka)
- Bazylia (świeża) - 3 g (3 x Listek)
- Makaron penne (pełnoziarnisty) - 91 g (1.3 x Szklanka)
- Pietruszka, liście - 6 g (1 x Łyżeczka)
- Polędwiczka z indyka (surowa) - 50 g (0.5 x Porcja)
Czas przygotowania: 20 minut
- Rozdrobnij dojrzałe awokado widelcem na gładką masę. Dopraw solą i przyprawami wg uznania. 2. Ugotuj makaron. 3. Pokrojone mięso obtocz w przyprawie curry i usmaż na patelni grillowej. 4. Makaron wymieszaj z awokado, mięsem. Posyp posiekaną pietruszką. 5. Udekoruj bazylią.
BIO Sok z Granatu DrGaja 50 ML
PODWIECZOREK 16:00
SOK WYCISKANY WARZYWNO- OWOCOWY
- Burak - 100 g (1 x Sztuka)
- Jabłko - 300 g (2 x Sztuka)
- Marchew - 90 g (2 x Sztuka)
- Seler naciowy - 135 g (3 x Łodyga)
Czas przygotowania: 10 minut
- Umyj składniki i pokrój. 2. Przepuść składniki przez sokowirówkę/ wyciskarkę.
- Migdały - 15 g (1 x Łyżka)
KOLACJA 19:00
BIO Sok z Granatu DrGaja 50 ML
BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z POMIDOREM I SEREM MOZZARELLA (PRZEPIS
NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Bakłażan - 200 g (1 x Sztuka)
- Pomidor - 240 g (2 x Sztuka)
- Ser, mozzarella - 90 g (6 x Porcja)
- Pomidory z puszki (krojone) - 400 g (4 x Porcja)
- MIKSTURA OLEI CARDIO DRGAJA 2 ŁYŻKI
Czas przygotowania: 40 minut
- Warzywa i ser pokrój w plastry. 2. Ułóż wieżyczki z sera i warzyw w naczyniu żaroodpornym na przemian. 3. Pomidory z puszki zmiksuj i zalej nimi wieżyczki. 4. Piecz w piekarniku około 20 -30 minut w 180 stopniach C. Gotową potrawę polej Miksturą Olei Cardio.
Wtorek
ŚNIADANIE 08:00
KANAPKI Z PASTĄ AWOKADO
- Awokado - 70 g (0.5 x Sztuka)
- Kiełki brokuła - 24 g (3 x Łyżka)
- Koper ogrodowy - 8 g (1 x Łyżka)
- Pumpernikiel - 90 g (3 x Kromka)
- Sok cytrynowy - 6 g (1 x Łyżka)
- Szczypiorek - 5 g (1 x Łyżeczka)
- Olej z Ostropestu DrGaja 1 łyżka
Czas przygotowania: 10 minut
- Zmiksuj blenderem składniki oprócz kiełków. Dopraw powstałą pastę do smaku. 2. Pieczywo posmaruj pastą i nałóż kiełki.
BIO Sok z Granatu DrGaja 50 ML
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
- Morele - 180 g (4 x Sztuka)
OBIAD 13:00
POMIDORY W SOSIE OLIWKOWO - ORZECHOWYM
- Oliwki czarne - 15 g (1 x Łyżka)
- Orzechy włoskie - 10 g (0.67 x Łyżka)
- Pomidor - 240 g (2 x Sztuka)
- Olej z Ostropestu DrGaja 1 łyżka
Czas przygotowania: 7 minut
- Pomidory pokrój na ósemki. 2. Zmiksuj orzechy, oliwki i olej lniany z dodatkiem pieprzu i oregano. 3. Wymieszaj pomidory z oliwkowo - orzechowym dressingiem.
- Kasza gryczana - 52 g (4 x Łyżka)
Czas przygotowania: 15 minut
- Kaszę ugotuj na sypko, według opisu na opakowaniu.
PSTRĄG PIECZONY (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji
- Oliwa z oliwek - 5 g (0.5 x Łyżka)
- Pstrąg strumieniowy, świeży - 200 g (2 x Porcja)
- Sok cytrynowy - 24 g (4 x Łyżka)
- Sól biała - 1 g (1 x Szczypta)
- Tymianek - 1 g (0.25 x Łyżeczka)
- Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
Czas przygotowania: 20 minut
- Dopraw filet sokiem z cytryny, tymiankiem, oliwą, pieprzem i solą. 2. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML
PODWIECZOREK 16:00
BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z POMIDOREM I SEREM MOZZARELLA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.
- Pumpernikiel - 30 g (1 x Kromka)
Granat kopalnią przeciwutleniaczy - Na granacie wykonano ponad 200 badań naukowych. Potwierdzają one skuteczność jego działania przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca.
KOLACJA 19:00
SAŁATKA CESAR (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200 g (2 x Porcja)
- Oregano (suszone) - 6 g (2 x Łyżeczka)
- Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)
- Sałata - 60 g (12 x Liść)
- Sok cytrynowy - 12 g (2 x Łyżka)
- Mikstura Olei Cardio DrGaja 2 łyżki
Czas przygotowania: 25 minut
- Filet zamarynuj w oregano, dopraw solą i pieprzem i usmaż na patelni beztłuszczowej. 2. Pomidora pokrój a sałatę podziel na mniejsze kawałki. 3. Wymieszaj wszystkie składniki i skrop Miksturą Olei Cardio.
BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML
- Bagietki francuskie - 70 g (0.5 x Sztuka)
Środa
Porcja ruchu z rana! - Po wstaniu z łóżka wypij szklankę wody i zrób 15 pajacyków.
ŚNIADANIE 08:00
Zawartość saszetki wsypać do szklanki wody, wymieszać i wypić. Można dodać do koktajlu lub jogurtu. Należy popić dodatkowa szklanka wody.
SMOOTHIE POMARAŃCZA- MANGO
- Jogurt naturalny - 80 g (4 x Łyżka)
- Mango - 280 g (1 x Sztuka)
- Miód pszczeli - 24 g (1 x Łyżka)
- Pomarańcza - 200 g (1 x Sztuka)
- Otręby gryczane - 16 g (2 x Łyżka)
- ProOczyszczenie DrGaja 1 saszetka
Czas przygotowania: 5 minut
- Zmiksuj składniki w blenderze.
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML
PŁATKI OWSIANE Z JOGURTEM, ŻURAWINĄ I NASIONAMI SŁONECZNIKA
- Jogurt naturalny - 200 g (10 x Łyżka)
- Płatki owsiane - 30 g (3 x Łyżka)
- Słonecznik, nasiona, łuskane - 10 g (1 x Łyżka)
- Żurawina suszona - 24 g (2 x Łyżka)
Czas przygotowania: 5 minut
- Wymieszaj składniki razem.
OBIAD 13:00
SAŁATA Z POMIDORAMI W CYTRYNOWYM DRESSINGU
- Czosnek - 5 g (1 x Ząbek)
- Oregano (suszone) - 1 g (0.33 x Łyżeczka)
- Sałata - 25 g (5 x Liść)
- Sok cytrynowy - 6 g (1 x Łyżka)
- Pomidory koktajlowe - 80 g (4 x Sztuka)
- Olej z Ostropestu DrGaja 1 łyżka
Czas przygotowania: 5 minut
- Sałatę i pomidory dokładnie umyj i osusz. 2. Porwij liście sałaty i przekrój wzdłuż pomidorki. 3. Wymieszaj olej lniany, sok z cytryny i jedną łyżkę wody z oregano i czosnkiem przeciśniętym przez praskę - tak stworzysz dressing. 4. Do smaku możesz dodać ewentualnie sól i pieprz. 5. Wymieszaj warzywa z dressingiem.
PSTRĄG PIECZONY (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.
PODWIECZOREK 16:00
- Migdały - 15 g (1 x Łyżka)
- Morele, suszone - 48 g (6 x Sztuka)
Czas przygotowania: 1 minut
- Zjedz migdały z morelami.
BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML
KOLACJA 19:00
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z FETĄ
- Bazylia (suszona) - 1 g (0.25 x Łyżeczka)
- Kiełki rzodkiewki - 24 g (3 x Łyżka)
- Ogórek - 120 g (3 x Sztuka)
- Olej rzepakowy - 10 g (1 x Łyżka)
- Oregano (suszone) - 1 g (0.33 x Łyżeczka)
- Papryka czerwona - 140 g (1 x Sztuka)
- Ser typu "Feta" - 100 g (2 x Porcja)
- Ocet jabłkowy z dojrzałych jabłek - 3 g (1 x Łyżeczka)
- Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
Czas przygotowania: 10 minut
- Dodatkowo przygotuj łyżkę wody. 2. Wymieszaj olej z octem i wodą. Dokładnie wymieszaj dodając przyprawy. 3. Pokrój warzywa i wymieszaj je z kiełkami i dressingiem. 4. Pokrój fetę i dodaj do sałatki.
BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML
Czwartek
ŚNIADANIE 08:00
- Banan - 120 g (1 x Sztuka)
- BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML
Czas przygotowania: 1 minut
KANAPKI Z PUMPERNIKLEM I WARZYWNYM SERKIEM
- Papryka czerwona - 140 g (1 x Sztuka)
- Pumpernikiel - 90 g (3 x Kromka)
- Rzodkiewka - 30 g (2 x Sztuka)
- Serek śmietankowy - 54 g (0.4 x Opakowanie)
- Szczypiorek - 5 g (1 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 15 minut
- Ćwiartkę papryki i rzodkiewkę pokrój bardzo drobno i wymieszaj z serkiem. 2. Do pasty dodaj szczypiorek. Posmaruj pieczywo. 3. Zjedz z pozostałą częścią papryki pokrojonej w paseczki.
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
SAŁATKA OWOCOWA POMARAŃCZ KIWI
- Kiwi - 75 g (1 x Sztuka)
- Miód pszczeli - 24 g (1 x Łyżka)
- Pomarańcza - 200 g (1 x Sztuka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Owoce pokrój w kostkę i wymieszaj z miodem.
OBIAD 13:00
ŁOSOŚ GRILLOWANY
- Łosoś, świeży - 100 g (1 x Porcja)
- Sezam, nasiona - 5 g (0.5 x Łyżka)
- Sok cytrynowy - 6 g (1 x Łyżka)
Czas przygotowania: 20 minut
- Skrop sokiem z cytryny rybę i posyp sezamem. 2. Grilluj na patelni z rusztem po około 3 - 4 minuty.
POMIDORY W SOSIE OLIWKOWO - ORZECHOWYM
- Oliwki czarne - 15 g (1 x Łyżka)
- Oregano (suszone) - 3 g (1 x Łyżeczka)
- Orzechy włoskie - 15 g (1 x Łyżka)
- Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)
- Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
- Mikstura Olei Cardio DrGaja 2 łyżki
Czas przygotowania: 7 minut
- Pomidory pokrój na ósemki. 2. Zmiksuj orzechy, oliwki z dodatkiem pieprzu, oregano i Miksturą Olei Cardio. 3. Wymieszaj pomidory z oliwkowo - orzechowym dressingiem.
BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML
Rajski owoc - Grejpfrut nazywany jest rajskim owocem. Zawiera masę dobroczynnych dla zdrowia związków - witaminę C, E, PP i B, kwas foliowy, flawonoidy, pektyny, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, magnez, mangan, potas.
PODWIECZOREK 16:00
SEREK WIEJSKI Z POMARAŃCZĄ I GREJPFRUTEM
- Grejpfrut - 132 g (0.6 x Sztuka)
- Pomarańcza - 100 g (0.5 x Sztuka)
- Serek wiejski (naturalny) - 100 g (0.5 x Opakowanie)
- Otręby gryczane - 24 g (3 x Łyżka)
- Cynamon - 3 g (0.6 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Owoce pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z serkiem oraz otrębami i dopraw cynamonem.
KOLACJA 19:00
BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML
SAŁATKA CESAR (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
Potrawa powinna być już gotowa.Przepis znajdziesz powyżej.
Piątek
Zdrowszy zamiennik czekolady. - Karob czyli mączka chleba świętojańskiego jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu niż czekolada.
ŚNIADANIE 08:00
SMOOTHIE Z KAROBEM
- Daktyle, suszone - 30 g (6 x Sztuka)
- Kiwi - 150 g (2 x Sztuka)
- Szpinak - 75 g (3 x Garść)
- Orzechy nerkowca (bez soli) - 15 g (1 x Łyżka)
- Karob (mączka chleba świętojańskiego) - 12 g (2 x Łyżeczka)
- Otręby gryczane - 16 g (2 x Łyżka)
Czas przygotowania: 5 minut
- Zalej daktyle wcześniej wodą by zmiękły. 2. Zmiksuj składniki z 1/4 szklanki wody.
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML
BRZOSKWINIOWA JAGLANKA
- Brzoskwinia - 170 g (2 x Sztuka)
- Kasza jaglana - 52 g (4 x Łyżka)
- Miód pszczeli - 12 g (0.5 x Łyżka)
Czas przygotowania: 20 minut
- Ugotuj kaszę. 2. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.
OBIAD 13:00
ŁOSOŚ GRILLOWANY
- Łosoś, świeży - 100 g (1 x Porcja)
- Oliwa z oliwek - 15 g (1.5 x Łyżka)
- Sok cytrynowy - 6 g (1 x Łyżka)
Czas przygotowania: 20 minut
- Rybę skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. 2. Grilluj na patelni z rusztem po około 3 - 4 minuty
CHRUPIĄCA SAŁATKA
- Bazylia (suszona) - 1 g (0.25 x Łyżeczka)
- Kiełki rzodkiewki - 24 g (3 x Łyżka)
- Ogórek - 120 g (3 x Sztuka)
- Oregano (suszone) - 1 g (0.33 x Łyżeczka)
- Papryka czerwona - 140 g (1 x Sztuka)
- Ocet jabłkowy z dojrzałych jabłek - 3 g (1 x Łyżeczka)
- Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
- Mikstura Olei Cardio DrGaja 2 łyżki
Czas przygotowania: 10 minut
- Dodatkowo przygotuj łyżkę wody. 2. Wymieszaj Miksturę Olei z octem i wodą. Dokładnie wymieszaj dodając przyprawy. 3. Pokrój warzywa i wymieszaj je z kiełkami i dressingiem.
- Kasza gryczana - 52 g (4 x Łyżka)
Czas przygotowania: 15 minut
- Kaszę ugotuj na sypko, według opisu na opakowaniu.
PODWIECZOREK 16:00
BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML
KANAPKI Z MIODEM I ORZECHAMI
- Miód pszczeli - 12 g (0.5 x Łyżka)
- Orzechy włoskie - 15 g (1 x Łyżka)
- Pumpernikiel - 60 g (2 x Kromka)
Czas przygotowania: 5 minut
- Pieczywo posmaruj miodem. 2. Posyp zmielonymi lub posiekanymi orzechami.
KOLACJA 19:00
BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML
DELIKATNA ZUPA KREM Z BURAKA (PRZEPIS NA 6 PORCJI)
Zjedz 1 z 6 porcji
- Burak - 1000 g (10 x Sztuka)
- Cebula - 100 g (1 x Sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 x Ząbek)
- Jogurt naturalny - 80 g (4 x Łyżka)
- Pieprz czarny mielony - 2 g (2 x Szczypta)
- Bulion warzywny (domowy) - 1000 g (4 x Szklanka)
- Sól himalajska - 2 g (2 x Szczypta)
- Ocet winny - 12 g (2 x Łyżka)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
Czas przygotowania: 120 minut
- Buraka umyj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. 2. W garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na łyżce oliwy z oliwek. 3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie podsmaż. 4. Upieczone buraki obierz ze skórki. 5. Obrane buraki pokrój w ćwiartki i wrzuć do garnka. 6. Przygotowane buraki w garnku zalej bulionem i dodaj liście laurowe. 7. Gotuj 10 minut a następnie wyjmij liście laurowe i zmiksuj przy użyciu blendera. 8. Dopraw solą oraz pieprzem wedle własnych preferencji. Podaj z łyżką jogurtu naturalnego.
Sobota
ŚNIADANIE 08:00
MISECZKA SMOOTHIE
- Banan - 120 g (1 x Sztuka)
- Borówki amerykańskie - 50 g (1 x Garść)
- Granat - 50 g (0.5 x Sztuka)
- Jarmuż - 100 g (5 x Garść)
- Wiórki kokosowe - 12 g (2 x Łyżka)
- Orzechy nerkowca (bez soli) - 15 g (1 x Łyżka)
- Nasiona chia - 5 g (1 x Łyżeczka)
- Mleko ryżowe naturalne bio - 250 g (1 x Szklanka)
- Płatki owsiane (górskie) - 10 g (1 x Łyżka)
Czas przygotowania: 10 minut
1.Zmiksuj jarmuż z mlekiem, bananem, ProUrodą i namoczonymi w wodzie płatkami. 2. Przełóż zielone smoothie z płatkami do miseczki. 3. Ułóż na wierzchu miseczki granata, borówki, wiórki, orzechy i nasiona chia. Daj się ponieść fantazji. "Smoothie bowl" jest znane z tego, że pięknie wygląda i zachęca do jedzenia ;)
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML
SEREK WIEJSKI Z JABŁKIEM I ORZECHAMI
- Jabłko - 150 g (1 x Sztuka)
- Miód pszczeli - 36 g (1.5 x Łyżka)
- Orzechy włoskie - 5 g (0.33 x Łyżka)
- Serek wiejski (naturalny) - 100 g (0.5 x Opakowanie)
- Otręby gryczane - 16 g (2 x Łyżka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Serek wymieszaj z orzechami, pokrojonym drobno jabłkiem, miodem, 1 saszetką ProUrody i otrębami.
OBIAD 13:00
BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML
SAŁATA Z POMIDORAMI W CYTRYNOWYM DRESSINGU
- Czosnek - 5 g (1 x Ząbek)
- Oregano (suszone) - 1 g (0.33 x Łyżeczka)
- Sałata - 25 g (5 x Liść)
- Sok cytrynowy - 6 g (1 x Łyżka)
- Pomidory koktajlowe - 80 g (4 x Sztuka)
- Mikstura Olei Cardio DrGaja 2 łyżki
Czas przygotowania: 5 minut
- Sałatę i pomidory dokładnie umyj i osusz. 2. Porwij liście sałaty i przekrój wzdłuż pomidorki. 3. Wymieszaj Miksturę Olei, sok z cytryny i jedną łyżkę wody z oregano i czosnkiem. 4. Do smaku możesz dodać ewentualnie sól i pieprz. 5. Wymieszaj warzywa z dressingiem.
DUSZONA PIERŚ Z KURCZAKA W WARZYWACH (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Cebula - 50 g (0.5 x Sztuka)
- Marchew - 45 g (1 x Sztuka)
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200 g (2 x Porcja)
- Oliwa z oliwek - 15 g (1.5 x Łyżka)
- Sól biała - 1 g (1 x Szczypta)
- Ziele angielskie - 3 g (3 x Sztuka)
- Liść laurowy - 1 g (1 x Listek)
- Tymianek - 1 g (0.25 x Łyżeczka)
- Majeranek - 1 g (0.25 x Łyżeczka)
- Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
Czas przygotowania: 25 minut
- Mięso pokrój w kostkę a warzywa w słupki. 2. Na oliwie zeszklij cebulę i obsmaż marchewkę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, tymianek, sól, pieprz i pół szklanki wody. 3. Dodaj mięso i gotuj przez około 15 - 20 minut.
PODWIECZOREK 16:00
BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML
KANAPKI Z HUMMUSEM
- Kiełki rzodkiewki - 24 g (3 x Łyżka)
- Pumpernikiel - 90 g (3 x Kromka)
- Hummus klasyczny - 40 g (4 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 2 minut
- Chleb posmaruj hummusem.
- Nałóż kiełki.
KOLACJA 19:00
WARZYWA NA PARZE
- Cukinia - 100 g (0.33 x Sztuka)
- Kalafior - 150 g (0.3 x Sztuka)
- Marchew - 45 g (1 x Sztuka)
- Olej lniany budwigowy DrGaja 2 łyżki
Czas przygotowania: 15 minut
- Umyj warzywa i dopraw do smaku kurkumą i ostrą papryką w proszku. 2. Na talerzu dodaj olej lniany.
Niedziela
ŚNIADANIE 08:00
JAJECZNICA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Bazylia (świeża) - 4 g (4 x Listek)
- Czosnek - 5 g (1 x Ząbek)
- Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka)
- Pumpernikiel - 60 g (2 x Kromka)
- Suszone pomidory - 14 g (2 x Sztuka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Z chleba zrób grzanki. 2. Pokrój drobno pomidory. 3. Podsmaż pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj jajka i smaż jajecznicę. 4. Potrawę wyłóż na talerz, posyp bazylią i podaj z grzankami.
- BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML
- Jabłko - 150 g (1 x Sztuka)
Drogocenne jagody - Jagody obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają stężenie cukru we krwi. Wpływają też korzystnie na poprawę sprężystości naczyń krwionośnych oraz oddziałują pozytywnie na wzrok.
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
KOKTAJL Z MALINAMI, JAGODAMI I JABŁKIEM
- Czarne jagody - 65 g (pół szklanki)
- Jabłko - 150 g (1 sztuka)
- Maliny - 60 g (1 garść)
- Miód pszczeli - 24 g (1 łyżka)
- Otręby gryczane - 32 g (4 łyżka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Zmiksuj owoce z miodem 2. Dodaj otręby do koktajlu.
OBIAD 13:00
ŚWIEŻA CHRUPIĄCA SAŁATKA Z OLIWKAMI
- Cebula - 50 g (0.5 x Sztuka)
- Ogórek - 80 g (2 x Sztuka)
- Oliwki czarne - 45 g (3 x Łyżka)
- Oliwki zielone, marynowane, konserwowe - 45 g (3 x Łyżka)
- Papryka czerwona - 70 g (0.5 x Sztuka)
- Pomidor - 120 g (1 x Sztuka)
- Sałata - 30 g (6 x Liść)
- Olej z Ostropestu DrGaja 1 łyżka
Czas przygotowania: 10 minut
1.Porwij sałatę na kawałki. 2. Pokrój warzywa. 3. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Polej sałatkę olejem lnianym.
DUSZONA PIERŚ Z KURCZAKA W WARZYWACH (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.
PODWIECZOREK 16:00
BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML
KANAPKI Z SERKIEM ŚMIETANKOWYM I DŻEMEM
- Dżem z czarnych porzeczek, niskosłodzony - 30 g (2 x Łyżeczka)
- Pumpernikiel - 60 g (2 x Kromka)
- Serek śmietankowy - 81 g (0.6 x Opakowanie)
Czas przygotowania: 5 minut
- Pieczywo posmaruj serkiem śmietankowym. 2. Na wierzch kanapek nałóż dżem.
KOLACJA 19:00
DELIKATNA ZUPA KREM Z BURAKA (PRZEPIS NA 6 PORCJI)
Zjedz 1 z 6 porcji
Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.
Właściciel niniejszego profilu nie ponosi odpowiedzialności za skutki stosowania jadłospisu, bo jego stosowanie jest absolutnie dobrowolne.