Wpływ otyłości na starzenie się organizmu oraz mózgu. Coraz bardziej przetworzone produkty bogate w cukry i węglowodany proste a dopamina i podjadanie między posiłkami.
- Dieta
- Odsłony: 1316
Wpływ otyłości na starzenie się organizmu oraz mózgu. Coraz bardziej przetworzone produkty bogate w cukry i węglowodany proste a dopamina i podjadanie między posiłkami.
Globalny system żywnościowy i stojące przed nim wyzwania. Głód i otyłość – jedne z ważniejszych problemów współczesnego świata. Konieczność zmian w systemie.
Impulsywność behawioralna a kompulsywne jedzenie. Wpływ aktywacji hormonu MCH na impulsywne zachowania żywieniowe oraz nadzieja na opracowanie leku na otyłość.
Zmiany fal strumienia odrzutowego – ryzyko dla globalnej produkcji żywności. Niepokojący wzrost temperatury Ziemi. Wzrost współistniejącej fali upałów w wielu regionach świata.
Orzechy włoskie i ich wpływ na nasz organizm. Eksperyment naukowców z Pennsylvania State University. Powiązania między rozwojem bakterii jelitowych a czynnikami ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Uboga zawartość pakietów lunchowych dzieci. Brak warzyw i owoców, za dużo słodyczy i słodkich napojów. Konieczność kompleksowych rozwiązań w szkołach.
Dieta mikrobionowa – furtka dla rozwoju inżynierii genetycznej w rolnictwie. Zmodyfikowane genetycznie drobnoustroje szansą dla rolnictwa, przemysłu spożywczego i ochrony środowiska.
Mangan i ołów – jeden z najczęściej występujących przekroczeń w wodzie pitnej. Wzajemne reakcje oraz z innymi związkami. Domowe sposoby na filtrowanie wody z kranu.