7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Ostra kuchnia meksykańska - idealna na zimowe chłody!

 

Chili, czerwona fasola, kukurydza czy tortilla – z tym zazwyczaj kojarzymy kuchnię meksykańską. A przecież to niezwykła różnorodność smaków, wśród których odnajdziemy elementy kuchni hiszpańskiej, kolumbijskiej, a nawet indyjskiej. Meksyk to jednak przede wszystkim potrawy ostre i wyraziste, które zimą wspaniale rozgrzeją i dodadzą energii.

Kuchnia francuska - sztuka na najwyższym poziomie

 

Kuchnia francuska w opinii krytyków uchodzi za najlepszą na świecie. To kolebka sztuki kulinarnej i prawdziwy raj dla kucharzy, którzy niezwykle dbają o jakość produktów. Choć powszechnie kojarzona ze ślimakami i żabimi udkami, kuchnia ta bogata jest w różnorodne składniki i finezyjne połączenia, tworzące wyjątkowe dania.

Kuchnia ze środka Europy

 

Kuchnia środkowej Europy to potrawy z CzechWęgierSłowacjiPolski, krajów pomiędzy Niemcami a Rosją, powstałych na gruzach dawnych imperiów. Na ile potrawy naszych sąsiadów różnią się od polskich, a gdzie możemy znaleźć największe podobieństwa?

Specjały ze wschodu - tajemnice kuchni wschodnioeuropejskiej

 

Kuchnia wschodniej Europy to kiedyś wytworna, nieco tłusta kuchnia włościańska, która z czasem wymieszała się z prostą, biedną kuchnią chłopską. To z jednej strony tradycja, w której smaki przechodziły z pokolenia na pokolenie, a z drugiej – ogromna różnorodność i rozmaite wpływy. Znajdziemy w niej akcenty zarówno rzymskiegreckietatarskie jak i zachodnioeuropejskie.

Kuchnia skandynawska - czy potrafi nas zaskoczyć?

 

Kuchnia skandynawska, czyli kuchnia Europy północnej przez długi czas z rezerwą podchodziła do wszelkich zewnętrznych wpływów. Skandynawia to bowiem niezwykle tradycyjne, oparte na lokalnych, sezonowych i naturalnych składnikach receptury, które dopiero od niedawna zaczynają czerpać z kuchni światowych. Wyjątkiem jest Dania, która już od dłuższego czasu nie boi się nowych smaków, czego efektem jest kuchnia pełna dań typu fusion.

Kuchnia śródziemnomorska w najlepszym wydaniu

 

Kuchnia śródziemnomorska to niesamowita kombinacja tradycji kulinarnych 21 krajów basenu Morza Śródziemnego – o nudzie czy monotonii absolutnie nie ma tutaj mowy. Wręcz przeciwnie, włoskie, hiszpańskie czy greckie potrawy za każdym razem zaskakują bogactwem smaków, zapachów oraz nietypowymi połączeniami składników.

Kuchnia afrykańska - tygiel smaków, kolorów i zapachów

 

Choć kuchnia afrykańska słynie ze swojej różnorodności, postanowiliśmy poszukać jej wspólnych elementów. Odkryliśmy, że w każdym zakątku przepastnego Czarnego Lądu funkcjonuje jedna, kulinarna reguła. Potrawy muszą być proste, naturalne i oparte na łatwo dostępnych składnikach.

Kulinarna podróż do Argentyny

 

Kuchnia argentyńska – soczysta wołowina, yerba mate i doskonałe wino. Wpływy włoskie, hiszpańskie i francuskie. Asado oraz najbardziej popularne dania z wołowiny.  Najpopularniejsze argentyńskie desery.