Konsekwencje interakcji leków ze składnikami zawartymi w żywności – produkty mleczne, błonnik, tłuszcze, soki owocowe. Wskazówki podczas terapii farmakologicznej.
- Dieta
- Odsłony: 1582
Konsekwencje interakcji leków ze składnikami zawartymi w żywności – produkty mleczne, błonnik, tłuszcze, soki owocowe. Wskazówki podczas terapii farmakologicznej.
Dieta wegetariańska a choroby tarczycy. Najistotniejsze problemy, czyli niedobór jodu, soja – źródło goitrogenów, błonnik pokarmowy oraz suplementacja selenem.
Kawa oraz jej wpływ na nasz organizm. Polifenole, lepszy nastrój, lepiej funkcjonująca wątroba, poprawa pracy mózgu, złagodzenie objawów choroby Parkinsona i Alzheimera. Sposób parzenia kawy.
Co powinniśmy wiedzieć o wodzie? Skutki odwodnienia oraz optymalna ilość wody w ciągu dnia. Rodzaje wód i ich skład mineralny oraz jak ją pić, aby dobrze nawodnić organizm.
Jak reklama wpływa na nasze decyzje żywieniowe? Czy może edukować odbiorców? Wyniki badania z Journal of Pediatrics wskazują, że tak!
Wspólne posiłki ratunkiem na rosnącą nadwagę oraz otyłość u dzieci. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci, wyższa jakość diety, uwaga oraz regularność.
Z czego wynika spadek zawartości witamin i minerałów w owocach oraz warzywach na przestrzeni lat? Jak pokazują badania, główną winę za taki stan rzeczy ponosi stopniowe wyjaławianie gleb i traktowanie ich chemikaliami.
Objawy zaparć u dzieci i najczęstsze przyczyny. Profilaktyka w zaparciach – dobrze zbilansowana i różnorodna dieta, płyny oraz aktywność fizyczna.