Przepisy kulinarne Dr Gaja

Kokosowy ryż z żurawinowym sosem

Nie masz pomysłu na śniadanie? Ryżanka na mleku kokosowym to idealna propozycja na smaczny i obfity posiłek, który dostarczy energii na pierwszą połowę dnia. A dodatek sosu żurawinowego nada ryżance niezwykły i wyjątkowy smak. Zachęcamy do wypróbowania przepisu!

Składniki:

  • Garść suszonej żurawiny,
  • 20 dag świeżych owoców żurawiny,
  • 150 ml BIO soku z żurawiny,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 20 dag ryżu brązowego,
  • 250 ml mleka kokosowego.

Sposób przygotowania:

  1. Surową żurawinę wrzucić do gotującej się wody (300ml) oraz dodać suszoną żurawinę. Podczas gotowania cały czas mieszać. Gotować do momentu uzyskania gęstego syropu. Jesli konsystencja będzie zbyt rzadka można dodać więcej suszonej żurawiny.
  2. Do gotowego sosu żurawinowego dodać BIO sok żurawinowy DrGaja.
  3. Ryż ugotować z mlekiem kokosowym. Następnie lekko go ostudzić.
  4. Do szklanki nałożyć ryż z mlekiem kokosowym, a na wierzch – sos żurawinowy.
  5. Danie można przybrać listkiem mięty i ugotowanymi owocami żurawiny.

Życzymy smacznego :)

(1 Vote)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.