Przepisy kulinarne Dr Gaja

×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 445.

kokosowy ryż z sosem żurawinowym

Kokosowy ryż z żurawinowym sosem

Nie masz pomysłu na śniadanie? Ryżanka na mleku kokosowym to idealna propozycja na smaczny i obfity posiłek, który dostarczy energii na pierwszą połowę dnia. A dodatek sosu żurawinowego nada ryżance niezwykły i wyjątkowy smak. Zachęcamy do wypróbowania przepisu!

Składniki:

  • Garść suszonej żurawiny,
  • 20 dag świeżych owoców żurawiny,
  • 150 ml BIO soku z żurawiny,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 20 dag ryżu brązowego,
  • 250 ml mleka kokosowego.

Sposób przygotowania:

  1. Surową żurawinę wrzucić do gotującej się wody (300ml) oraz dodać suszoną żurawinę. Podczas gotowania cały czas mieszać. Gotować do momentu uzyskania gęstego syropu. Jesli konsystencja będzie zbyt rzadka można dodać więcej suszonej żurawiny.
  2. Do gotowego sosu żurawinowego dodać BIO sok żurawinowy DrGaja.
  3. Ryż ugotować z mlekiem kokosowym. Następnie lekko go ostudzić.
  4. Do szklanki nałożyć ryż z mlekiem kokosowym, a na wierzch – sos żurawinowy.
  5. Danie można przybrać listkiem mięty i ugotowanymi owocami żurawiny.

Życzymy smacznego :)

(1 Vote)