Focaccie z szynką parmeńską i Miksturą olei Cardio!

 

Składniki:

  •  2 szklanki mąki pszennej
  •  ½ szklanki wody
  • 2 łyżki Mikstury Olei Cardio
  •  1 łyżeczka drożdży
  •  1 łyżeczka soli
  •  1 kulka mozzarelli
  •  Garść szynki parmeńskiej
  •  Garść rukoli
  •  Garść sera szafir pokrojonego na kwadraty
Sposób przygotowania:
  1.  Mąkę, drożdże, olej, sól oraz wodę dodajemy do miski. Całość mieszamy.
  2.  Przekładamy masę na stolnicę posypana mąka i wyrabiamy ciasto.
  3.  Następnie rozwałkowujemy je i wycinamy krążki.
  4.  Na połowę krążków nakładamy szynkę parmeńską, pokrojony w kostkę ser szafir i mozzarellę oraz umytą wcześniej rukolę i przykrywamy resztą krążków.
  5.  Krążki łączymy widelcem lub palcami.
  6.  Podsmażamy każdą ze stron na suchej patelni przez około 4 minuty.

 

(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.