7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Żurawina - idealny pomysł na zimę

Żurawina - idealny pomysł na zimę
 

Żurawina to przede wszystkim witaminy – AB1B2CE i P i minerały, jak potaswapńfosfor czy żelazo. To także bogate źródło antocyjanów oraz kwasów organicznych np. benzoesowego – naturalnego konserwantu, dzięki któremu owoce zachowują świeżość nawet kilka tygodni po zerwaniu.

Jak „ugryźć” żurawinę?

Z uwagi na jej cierpki i kwaśny smak, żurawina raczej nie jest spożywana na surowo. Zazwyczaj jemy ją w postaci suszonych lub kandyzowanych owoców, herbateksokówsyropówsosówdżemówgalaretek bądź konfitur.

Z powodzeniem można używać ją także do deserów, ciast, wzbogacić śniadaniowe płatki lub wykorzystać jako składnik sosów czy dodatek do mięs. Owoce te bowiem sprawdzają się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych.

Konfitura z żurawiny, jako wspaniały dodatek także do wędlin czy serów, zarówno pleśniowych, jak i naszego rodzimego oscypka, od dawna podbija serca Polaków. Warto przygotować ją samemu. To niezwykle proste, a dzięki dużej ilości pektyn, zawartych w żurawinie, konfitura nie wymaga pasteryzowania.

Składniki:

  • 500 g owoców żurawiny,
  • 200-250 g cukru,
  • pół szklanki czerwonego wina,
  • sok z 1 pomarańczy.
Konfitura z żurawiny – najlepiej własnej roboty

Owce umyć, wsypać do garnka i lekko ugnieść. Zasypać cukrem, zalać winem, sokiem z pomarańczy i gotować około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, po czym obrócić do górny dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Zdrowa forma – sok z żurawiny!

Najlepszą alternatywą dla cierpkich owoców żurawiny jest smaczny sok, który zachowuje wszystkie cenne wartości odżywcze. Wyróżnia się on olbrzymią paletą cudownych właściwości ze względu na występowanie w nim witamin, błonnika, pektyn, karotenu, cennych minerałów oraz dobrze przyswajalnych przez organizm białek i węglowodanów. Sok z żurawiny wykazuje właściwości pielęgnacyjne, opóźniające efekty starzenia.

To także dobry pomysł na poprawienie kondycji i wyglądu włosów. Stosuje się go w celu nadania im blasku i głębokiego koloru. Zawiera bowiem naturalny, czerwony pigment, dzięki któremu włosy dostaną nowe życie. Polecany jest przede wszystkim do włosów rudych.

Sok żurawinowy składa się głównie z wody, jest niskokaloryczny, przez co idealnie nadaje się dla osób będących na diecie. Co więcej, dzięki zawartości wapnia, zaleca się go osobom w starszym wieku, których kości są bardziej narażone na złamania i zwichnięcia. Picie żurawiny zapewnia także dobrą pamięć i koordynację.

Sok z żurawiny może być doskonałą bazą sosów lub winegretów, które świetnie będą się komponowały z mięsem czy wędlinami. Postanowiliśmy więc zaproponować Wam pyszną przekąskę – carpaccio wołowe z żurawinowym dressingiem.

Składniki:

  • 350 g polędwicy wołowej,
  • garść rukoli,
  • 4 łyżki marynowanych kaparów,
  • 1 łyżka soku z żurawiny,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżki cukru,
  • sól, czarny pieprz,
  • 60 g parmezanu,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • kiełki pora.

Polędwicę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 3 godzin do zamrażalnika, tak by łatwiej było ją pokroić w cienkie plasterki.

Wymieszać ze sobą sok z żurawiny, ocet balsamiczny, sól, cukier i świeżo zmielony czarny pieprz. Dodać oliwę i jeszcze raz wymieszać. Wyjąć wołowinę z zamrażalnika, pokroić ostrym nożem na cieniutkie plasterki i ułożyć na talerzu. Dodać rukolę, kapary i pokrojone na pół pomidorki. Posypać czarnym pieprzem i świeżo tartym parmezanem. Na koniec polać przygotowanym sosem i udekorować kiełkami pora. Gotowe!

(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.