Pyszna inspiracja na roladki wieprzowe

 
Składniki:
  •  0,5 szt. kalafiora
  •  0,5 szt. średniego selera
  •  3 szt. średnich ziemniaków
  •  4 plastry wieprzowiny
  •  200 ml śmietanki 18%
  •  10 dag prosciutto cotto
  •  1 mała kulka mozzarelli
  •  1 szt. średniej marchwi
  •  1 szt. cebuli
  •  10 dag. sera szafir
  •  3 łyżki mąki pszennej
  •  2 łyżki oleju
  •  200 ml białego, wytrawnego wina.
  •  2 łyżki pieprzu
  •  2 łyżki papryki słodkiej
  •  1 łyżka soli
  • 1 saszetka ProUrody
Przydadzą się również wykałaczki.
 
Sposób przygotowania:
  1.  Umyj dokładnie warzywa.
  2.  Kalafior, seler oraz ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części, następnie wrzuć do małego garnka i dolej wody.
  3.  Dodaj łyżkę soli i zagotuj wodę.
  4.  W między czasie, rozbij pokrojone plastry wieprzowiny i posyp je z każdej strony pieprzem oraz papryką. Ugotowane warzywa (kalafior, seler, ziemniaki), odcedź, następnie dodaj śmietankę. Całość zblenduj.
  5.  Marchew obierz, następnie pokrój na małe drobne słupki.
  6.  Mozzarellę oraz ser szafir również pokrój w cienkie paski, a prosciutto podziel na mniejsze części.
  7.  Na przyprawione kawałki wieprzowe nałóż przygotowane słupki marchwi, mozzarelli, sera szafir i prosciutto. Zwiń wieprzowinę i wbij w nią 2 wykałaczki.
  8.  Każdy kawałek przekrój na połowę.
  9.  Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  10.  Następnie na patelnię wlej olej, dodaj cebulkę i zeszklij ją.
  11.  Otoczone w mąkę kawałki mięsa podsmaż na patelni z każdej strony.
  12.  Dodaj białe, wytrawne wino.
  13.  Przygotowane wcześniej puree podziel na dwie miseczki. 
  14. Do jednej z nich dodaj saszetkę ProUrody i całość wymieszaj.
  15.  Na talerz nałóż dwa paski jasnego puree, a pośrodku nich różowy. Połóż na nich przygotowane kawałki wieprzowiny.
  16.  Całość udekoruj wybranymi elementami.
Smacznego! 

 

(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.