Wstążki cukiniowe z pesto i Miksturą Olei Cardio

 

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • ½ szt. awokado
  • 10 dag makaronu linguine
  • sok z ½ cytryny
  • 3 garści szpinaku
  • 1 duża cukinia
  • Do dekoracji: mała garść listków bazylii, kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
  • 1 łyżka Mikstury Olei Cardio od DrGaja
  • Do smaku: sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię kroimy wzdłuż na 4 części. Następnie za pomocą spiralizera lub twista robimy cukiniowy makaron.
  2. Makaron linguine gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Następnie makaron odcedzamy.  Gorącą wodę przelewamy do drugiego garnka/naczynia i ponownie ją gotujemy.
  3. Paski cukinii wrzucamy na sitko i blanszujemy je na parze.
  4. Szpinak, ząbki czosnku, orzechy włoskie sok z cytryny, awokado, Miksturę Olei Cardio sól i pieprz wrzucamy do blendera kielichowego, następnie całość miksujemy na gładki sos.
  5. Makaron linguine oraz zblanszowane paski cukinii układamy na talerzu, dodajemy sos oraz dekorujemy talerz bazylią i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.