Przepisy kulinarne Dr Gaja

PASTA ORZECHOWO-ŚLIWKOWA Z OLEJEM RZEPAKOWYM

Pasta orzechowo - śliwkowa

Brakuje Ci pomysłu, aby urozmaicić tradycyjne kanapki? Jeśli tak, to DrGaja serdecznie zachęca do sięgnięcia po przepis na pastę orzechowo- śliwkową z dodatkiem świeżych owoców sezonowych. To idealne rozwiązanie na podanie dziecku naturalnej, słodkiej przekąski. Czas przygotowania to zaledwie 10 minut!

Składniki:

  • 200 g suszonych śliwek,
  • 100 g suszonych daktyli,
  • 200 g orzechów laskowych (bez skórki),
  • 6 łyżki oleju rzepakowego od DrGaja,
  • 4 łyżki kakao,
  • Kilka kromek świeżego pieczywa lub bagietki,
  • 300 g wody.

Sposób wykonania:

  1. Śliwki i daktyle moczymy godzinę w wodzie 300ml.
  2. Następnie przekładamy owoce suszone do kielicha blendera. Dodajemy ok 50 ml-100ml wody z moczenia i blendujemy owoce (jeśli konsystencja będzie za gęsta, mozna dodać więcej wody z moczenia).
  3. Dodajemy resztę produktów i miksujemy ponownie.
  4. Na pokrojone pieczywo lub bagietkę nakładamy pastę orzechowo-śliwkową.
  5. Kanapki można udekorować sezonowymi owocami oraz nasionami (pestki słonecznika, siemię lniane lub sezam).

Gotowe! Życzymy smacznego :)

(1 Vote)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.