Makaron z cukinii z orzechami, bazylią i miętą
Pyszny makaron z cukinii w połączeniu z ostrą papryczką, makaronem spaghetti oraz sosem orzechowym z pastą miso nadaje wyjątkowy smak potrawie, której nie da się oprzeć! Wypróbuj makaronu z cukinii z jedynym w swoim rodzaju olejem z czarnuszki.
Jeśli chcesz przygotować szybkie, pyszne a zarazem efektowne danie, serdecznie zapraszamy do wypróbowania przepisu na makaron z cukinii z orzechami, bazylią i miętą z naszym ulubionym produktem Olejem z czarnuszki DrGaja.
Składniki:
- 2 szt. cukinii,
- 100g orzechów prażonych ziemnych,
- 1 łyżka oleju z czarnuszki od DrGaja,
- 2 łyżki jasnej pasty shiro miso,
- Garść liści: bazylii, mięty,
- 1 ostra papryczka,
- ¼ opakowania makaronu spaghetti,
- 0,5 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól a całość zagotowujemy.
- Do gotującej wody dodajemy makaron spaghetti i gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
- Cukinię dokładnie myjemy następnie za pomocą specjalnej temperówki kroimy ją na makaron. Powstałe nitki wrzucamy do wrzącej wody, chwilę gotujemy, następnie wyjmujemy, chłodzimy i odsączamy.
- Pastę miso, olej oraz orzechy blendujemy na gładką masę.
- Na talerzu dodajemy ugotowany makaron, nitki z cukinii, kawałki ostrej papryczki, orzechy prażone, liście mięty i bazylii oraz sos.
Gotowe! Życzymy smacznego 🙂