Przepisy kulinarne Dr Gaja

Makaron z cukinii z orzechami, bazylią i miętą z olejem z czarnuszki DrGaja

Makaron z cukinii z orzechami, bazylią i miętą

Jeśli chcesz przygotować szybkie, pyszne a zarazem efektowne danie, serdecznie zapraszamy do wypróbowania przepisu na makaron z cukinii z orzechami, bazylią i miętą z naszym ulubionym produktem Olejem z czarnuszki DrGaja.

Składniki:

  • 2 szt. cukinii,
  • 100g orzechów prażonych ziemnych,
  • 1 łyżka oleju z czarnuszki od DrGaja,
  • 2 łyżki jasnej pasty shiro miso,
  • Garść liści: bazylii, mięty,
  • 1 ostra papryczka,
  • ¼ opakowania makaronu spaghetti,
  • 0,5 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól a całość zagotowujemy.
  2. Do gotującej wody dodajemy makaron spaghetti i gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
  3. Cukinię dokładnie myjemy następnie za pomocą specjalnej temperówki kroimy ją na makaron. Powstałe nitki wrzucamy do wrzącej wody, chwilę gotujemy, następnie wyjmujemy, chłodzimy i odsączamy.
  4. Pastę miso, olej oraz orzechy blendujemy na gładką masę.
  5. Na talerzu dodajemy ugotowany makaron, nitki z cukinii, kawałki ostrej papryczki, orzechy prażone, liście mięty i bazylii oraz sos.

Gotowe! Życzymy smacznego :)

(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.