Przepisy kulinarne Dr Gaja

Fasolka szparagowa z pesto i parmezanem

fasolka szparagowa z pesto i parmezanem

Fasolka szparagowa z pesto i parmezanem

Fasolka zielona zarówno jak i ta żółta posiadają wiele witamin i minerałów. Dlatego dziś przygotowaliśmy dla Was pyszny przepis na fasolkę szparagową z domowym pesto i parmezanem. Ci, którzy uwielbiają wersję spaghetti z pesto, koniecznie polecamy do wypróbowania wersji z fasolką. Główna zaleta dania? Szybko i pysznie!

 

Składniki:

  • 0,5 kg fasolki szparagowej zielonej i żółtej,
  • 50 g startego parmezanu,
  • 60 gramów listków bazylii,
  • 50 g orzeszków pinii,
  • 20 g tartego parmezanu,
  • 1/3 szklanki oleju z ostropestu od DrGaja,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • przyprawy: niecałe pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę oraz liście bazylii dokładnie myjemy.
  2. Następnie do garnka wsypujemy szczyptę soli. Do gotującej się wody wrzucamy fasolkę szparagową.
  3. Orzeszki pinii należy prażyć na suchej patelni przez ok 5-10 minut do lekkiego zarumienienia.
  4. Do kielicha blendera wrzucamy listki bazylii (kilka sztuk zostawić do ozdobienia talerza), obrany ząbek czosnku, prażone orzeszki, starty parmezan, olej z ostropestu oraz sól i pieprz. Całość miksować do uzyskania jednolitej masy.
  5. Ugotowaną fasolkę odcedzamy. Nakładamy na talerz i dodajemy przygotowany sos pesto. Na wierzch dekorujemy talerz listkami bazylii oraz startym parmezanem.
  6. Można dorzucić tez kilka orzeszków pinii.

Gotowe! Życzymy smacznego :)

(0 Votes)

Dr Gaja

Matka natura, matka ziemia i żywicielka, która łączy to, co daje przyroda z badaniami i wiedzą ekspertów. Jej celem jest zbliżanie Was - czytelników - do natury i wskazywanie tych pomysłów na codzienne funkcjonowanie i dietę, które pozwolą Wam żyć w harmonii, szczęściu i zdrowiu. Dzięki naturalnym produktom i wartościowym, merytorycznym poradom, osiągnięcie tego stanu będzie łatwiejsze niż kiedykolwiek 🌱