Fasolka szparagowa z pesto i parmezanem
Fasolka szparagowa jest popularnym warzywem w Polsce. Najczęściej przyrządzamy ją ugotowaną i polaną bułką tartą lub w postaci surówek. Dziś DrGaja inspiruje przepisem z fasolką, domowym pesto oraz parmezanem. Będzie pysznie!
Fasolka zielona zarówno jak i ta żółta posiadają wiele witamin i minerałów. Dlatego dziś przygotowaliśmy dla Was pyszny przepis na fasolkę szparagową z domowym pesto i parmezanem. Ci, którzy uwielbiają wersję spaghetti z pesto, koniecznie polecamy do wypróbowania wersji z fasolką. Główna zaleta dania? Szybko i pysznie!
Składniki:
- 0,5 kg fasolki szparagowej zielonej i żółtej,
- 50 g startego parmezanu,
- 60 gramów listków bazylii,
- 50 g orzeszków pinii,
- 20 g tartego parmezanu,
- 1/3 szklanki oleju z ostropestu od DrGaja,
- 1 duży ząbek czosnku,
- przyprawy: niecałe pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę oraz liście bazylii dokładnie myjemy.
- Następnie do garnka wsypujemy szczyptę soli. Do gotującej się wody wrzucamy fasolkę szparagową.
- Orzeszki pinii należy prażyć na suchej patelni przez ok 5-10 minut do lekkiego zarumienienia.
- Do kielicha blendera wrzucamy listki bazylii (kilka sztuk zostawić do ozdobienia talerza), obrany ząbek czosnku, prażone orzeszki, starty parmezan, olej z ostropestu oraz sól i pieprz. Całość miksować do uzyskania jednolitej masy.
- Ugotowaną fasolkę odcedzamy. Nakładamy na talerz i dodajemy przygotowany sos pesto. Na wierzch dekorujemy talerz listkami bazylii oraz startym parmezanem.
- Można dorzucić tez kilka orzeszków pinii.
Gotowe! Życzymy smacznego 🙂