Przepisy kulinarne Dr Gaja

Zupa dyniowa z imbirem i ostrą papryczką

Zupa

Nie od dziś, wiadomo, że dynia piżmowa posiada liczne właściwości, dlatego znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją wykorzystać do ciast, frytek, a także jako rozgrzewający posiłek w chłodne, zimowe dni :)

Dziś przedstawiamy kulinarną inspirację zupę dyniową z ProOczyszczeniem od DrGaja.

Składniki:

  • 500g obranej dyni piżmowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 400ml szklanki bulionu
  • 250 g obranych batatów
  • 1 cebula średnia
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 saszetka ProOczyszczenia DrGaja
  • 1/5 małej papryczki ostrej (dodać według uznania)
  • Sól

Sposób wykonania:

  • Dynię i bataty dokładnie umyć i obrać ze skórki, a miąższ pokroić w kostkę. Pestki dyni usunąć.
  • W większym garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Dodać obrany i pokrojony czosnek.
  • Następnie do garnka dodać dynię i bataty. Doprawić solą, ostrą papryczką, wsypać kurkumę i dodać imbir.
  • Całość smażyć ok. 5-10 minut.
  • Do garnka wlać gorący bulion, przykryć i zagotować.
  • Gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
  • Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić na ćwiartki.
  • Pokrojone w kostkę pomidory dodać do zupy.
  • Całość wymieszać i gotować przez 10 minut (do uzyskania miękkości warzyw).
  • Zupę zmiksować w blenderze kielichowym.

Smacznego! ♥

(1 Vote)

mgr dietetyki Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.

Śledź nas na Instagramie @drgaja