7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

 zdrowie dzień babci dzień dziadka dieta zdrowe jedzenie

Zdrowe przepisy na Dzień Babci i Dziadka

Dzień Babci i Dzień Dziadka to ważne w naszej kulturze święta. Co zrobić na Dzień Babci i Dziadka, by nasi kochani seniorzy byli zadowoleni z prezentu? Oczywiście sama pamięć i nasza obecność, zwłaszcza w tych dniach, na pewno będzie przez nich bardzo doceniona. Jednak nawet symboliczny prezent dla Babci i Dziadka może być miłym dodatkiem w ten wyjątkowy dzień. Ciekawym pomysłem może być przygotowanie czegoś smacznego i zdrowego dla naszych Dziadków.

 

Kulinarny prezent na Dzień Babci i Dziadka

Jak dbać o zdrowie Babci i Dziadka? Przede wszystkim uświadamiając ich, że odpowiednia dieta może znacząco poprawić ich samopoczucie, zdrowie i zmniejszyć ryzyko rozwoju wszelkich chorób. Dieta seniora powinna być różnorodna, ale wcale nie musi być skomplikowana.

Warto, by na co dzień znajdowały się w niej pełnoziarniste produkty zbożowe (źródło błonnika, witamin z grupy B, magnezu), nabiał (źródło wapnia i pełnowartościowego białka), chude mięsa (źródło białka, cynku, żelaza), tłuste ryby (źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz orzechy, pestki, sezonowe warzywa i owoce. Oczywiście menu powinno być dostosowane do danej osoby i powinno brać pod uwagę jej stan zdrowia, a także uzębienia – starsze osoby często mają problem z gryzieniem i połykaniem kęsów. To może być powodem niedojadania, a w konsekwencji – niedożywienia. Jeśli więc chcemy przygotować smakołyki na Dzień Babci i Dziadka, koniecznie weźmy pod uwagę te czynniki.

 

Zdrowe przepisy dla babci i dziadka 

Jaki przygotować zdrowy obiad dla Babci i Dziadka? Postaw na zupę krem z zielonych warzyw. To bardzo odżywcze, pełne witamin i składników mineralnych danie, które jednocześnie jest bardzo łatwe do zjedzenia przez seniora. Forma kremu pozwoli na „napakowanie” zupy warzywami, które w takiej ilości trudno byłoby zjeść w stałej ich konsystencji. Oto przepis:

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 brokuł
  • ½ kalafiora
  • 2 garści fasoli szparagowej
  • 2 garści zielonego groszku
  • 2 szklanki szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 szklanka jarmużu
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • plaster selera korzeniowego
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju – Mikstura Olei HEPA lub Mikstura Olei Cardio
  • szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa opcjonalnie podziel na mniejsze kawałki i włóż do rondla, następnie zalej wodą. Dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem około 25 minut. Zmiksuj zupę na krem za pomocą ręcznego blendera i podaj na talerzach. Każdą porcję skrop olejem. Opcjonalnie danie możesz posypać pestkami dyni lub nasionami słonecznika – jeżeli są one akceptowane przez Twoich Dziadków.

dieta jedzenie zdrowie dzień babci dzień dziadka

Wspólne przygotowanie potraw dla Babci i Dziadka może być świetnym sposobem na spędzanie czasu

 

 

Słodkie przekąski dla Babci i Dziadka

Smaczny prezent dla babci i dziadka to również różnego rodzaju zdrowe słodkości. Jeśli chcesz przygotować zdrowy deser dla Babci i Dziadka, to przede wszystkim nie dodawaj do niego białego cukru i wysoko przetworzonych dodatków.

Bazuj na owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, prawdziwym kakao lub gorzkiej czekoladzie. Źródłem słodkości w takim zdrowym smakołyku na Dzień Babci i Dziadka może być miód, suszone owoce lub naturalne słodziki, jak erytrytol czy ksylitol.

 

Co zrobić na Dzień Babci i Dziadka? Desery!

Jeśli chcesz pozytywnie zaskoczyć swoich Dziadków czymś słodkim, ale zdrowym wybierz któryś z poniższych przepisów. Są to smakołyki, które w rozsądnych ilościach mogą jeść nawet osoby chore na cukrzycę – jedną z chorób przewlekłych, dotykających wielu seniorów.

 

Zdrowe ciasteczka korzenne

Składniki:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej (np. pszenna typ 2000)
  • 1 filiżanka lub pół szklanki mąki pszennej typ 500 lub typ 750
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej (bez cukru w składzie!)
  • 1 jajo kurze, całe
  • ¼ szklanki oleju
  • ¼ kostki masła
  • ¼ szklanki mleka (dowolnego)
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło w rondlu i odstaw do lekkiego przestudzenia. Składniki suche połącz w jednym naczyniu, a w drugim naczyniu wymieszaj składniki mokre. Następnie mokre składniki dodaj do suchych i całość dokładnie zmiksuj.

Ciasto schłodź przez 2-3 godziny w lodówce. Wyjmij je i rozwałkuj cienko na lekko posypanym mąką blacie lub stolnicy. Wykrawaj ciastka o dowolnym kształcie, na przykład za pomocą szklanki. Układaj je na blasze obłożonej papierem do pieczenia i piecz do zarumienia około 5 minut w 170-180 stopniach.

 

Twarogowy prosty deser z owocami i orzechami

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 opakowania serka wiejskiego
  • 2 garści borówek
  • 2 mandarynki
  • 2 kiwi
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki chia lub siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 kostki czekolady gorzkiej

 

Sposób przygotowania:

Jeden serek wiejski zblenduj lub wymieszaj z kakao. Owoce obierz, pokrój w drobną kostkę, orzechy posiekaj. W naczyniach warstwowo układaj: serek bez kakao, część owoców, część orzechów, serek z kakao, część owoców. Posyp deser chia lub siemieniem lnianym i startą czekoladą, a następnie włóż do lodówki do schłodzenia. Smacznego!

 

(0 Votes)

mgr Bartosz Kulczyński

Wykładowca na Uniwerystecie Przyrodniczym w Poznaniu. Od przeszło 10 lat prowadzi indywidualną praktykę dietetyczną. Specjalizuje się w dietoterapii chorób układu krążenia. Autor kilkuset artykułów dotyczących dietetyki, żywienia i suplementacji, publikowanych w polskich i zagranicznych czasopismach. Prywatnie miłośnik podróży, w tym wypraw rowerowych i spływów kajakowych