Jak pokazują najnowsze badania, codzienne spożywanie orzechów włoskich wiąże się ze wzrostem tych bakterii, które mogą mieć dobroczynne działanie na nasz organizm. Okazuje się, że orzechy włoskie to nie tylko smaczna, ale i zdrowa przekąska dla naszego serca i jelit.

Orzechy włoskie – przyjaciel jelit i serca

Choroba sercowo-naczyniowa to jedna z głównych przyczyn zgonów na całym świecie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że z jej powodu rocznie umiera 17,5 miliona osób. Zła jakość diety, siedzący tryb życia i używki to główne czynniki ryzyka leżące u podstaw jej rozwoju.

Ostatnie dowody sugerują, że w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego ważną rolę odgrywa mikroflora jelitowa, stanowi bowiem bardzo złożony ekosystem, który ma kluczowe znaczenie dla naszego organizmu. 

Eksperyment w Penn State

Wiele prac poświęcono prawidłowemu funkcjonowaniu jelit i jego wpływowi na ogólny stan organizmu. Tymczasem naukowcy z Pennsylvania State University w State College postanowili sprawdzić, czy zmiany we florze bakteryjnej jelit, związane ze spożyciem orzecha włoskiego, mają związek z poprawą funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego[1].

Zespół pod przewodnictwem profesor Kristiny Petersen i prof. Penny Kris-Etherton zaprosił do badania uczestników z nadwagą lub otyłością w wieku od 30 do 65 lat. Przed rozpoczęciem badania uczestnicy byli poddani przez dwa tygodnie przeciętnej amerykańskiej diecie.

Następnie zostali losowo przydzieleni do jednej z trzech diet, z których każda zawierała mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. We wszystkich trzech dietach orzechy włoskie lub oleje roślinne zastąpiły tłuszcze nasycone.

Jedna grupa stosowała dietę zawierającą całe orzechy włoskie, druga spożywała dietę zawierającą kwas alfa-linolenowy, ale w takiej samej ilości, jaką zawierałyby orzechy włoskie.  Z kolei w trzeciej grupie naukowcy zastąpili kwas alfa-linolenowy kwasem oleinowym. Uczestnicy poddawani byli diecie 6 tygodni, w taki sposób, aby każdy zastosował wszystkie trzy plany żywieniowe.  

Orzechy włoskie – przyjaciel jelit i serca

Bakterie jelitowe a serce

Okazało się, że dieta zawierająca orzechy włoskie miała wpływ na rozwój wielu korzystnych bakterii jelitowych, jak Roseburia, Lachnospiraceae, Eubacteria eligens czy Butyricicoccus. Zauważono także, że istnieją znaczące powiązania między rozwojem bakterii jelitowych a czynnikami ryzyka chorób serca, wiążące się z obniżeniem ciśnienia krwi oraz cholesterolu.

Przekąska w postaci włoskich orzechów zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych, błonnik i związki bioaktywne, niezwykle ważne dla naszego mikrobiomu jelitowego, Orzechy włoskie zawierają min. kwas alfa-linolenowy, który jest rodzajem kwasu tłuszczowego omega-3 obecnego w roślinach.

Naukowcy z Pennsylvania State University poinformowali, że zamierzają rozszerzyć badania o to, jak orzechy włoskie mogą wpływać na poziom cukru we krwi.

[1] https://academic.oup.com/jn/advance-article/doi/10.1093/jn/nxz289/5680186