7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Czy neurony i nasz mózg mogą regulować nasz apetyt?

Zaburzenia łaknienia mogą oznaczać nadmierny lub zbyt mały apetyt. Istotnie znaczenie mają tu czynniki środowiska zewnętrznego, aktywność fizyczna, nawyki żywieniowe czy też pora spożywania posiłków i ich jakość. Jak jednak wskazują amerykańskie badania, za regulowanie apetytu może być odpowiedzialny również pewien obszar mózgu schowany w tzw. ciele migdałowatym.

Czy neurony i nasz mózg mogą regulować nasz apetyt?

Typowe zaburzenia w łaknieniu

Jedzenie, czyli dostarczanie składników pokarmowych, będących przede wszystkim źródłem energii stanowi jedną z podstawowych czynności życiowych człowieka. U zdrowego organizmu bilans energetyczny jest zazwyczaj zrównoważony, co pozwala na utrzymanie względnie stabilnej wagi ciała, jednak przy pewnych zaburzeniach może on ulec poważnemu zachwianiu.

Problemy z łaknieniem nie zawsze oznaczają chorobę, jednak czasami brak apetytu może być oznaką chorób metabolicznych, chorób układu pokarmowego czy zaburzeń hormonalnych. Najczęściej diagnozowane zaburzenia łaknienia to anoreksja i bulimia.

Utrata apetytu lub anoreksja związana ze stanem zapalnym podczas ostrych i przewlekłych chorób pogarsza nie tylko jakość życia, ale i utrudnia powrót do zdrowia i powodzenie leczenia. Dokładny mechanizm nerwowy związany z jej powstawaniem nie został jednak dokładnie poznany.

Z kolei nadmierne łaknienie, wiążące się ze spożywaniem większej ilości pokarmów prowadzi do nadwagi i otyłości. Wpływa na nie zazwyczaj szereg czynników: rodzinnych, środowiskowych oraz emocjonalnych.

Czy neurony i nasz mózg mogą regulować nasz apetyt?

Badania naukowców z University of Arizona

Naukowcy z University of Arizona zidentyfikowali pewien obszar mózgu, usytuowany w ciele migdałowatym (ściśle związanym z naszymi emocjami), który reguluje tłumienie i aktywację apetytu[1].  

Aby ustalić, czy określone neurony w ciele migdałowatym kontrolują zachowania żywieniowe, badacze przeprowadzili eksperyment na myszach, u których zahamowali działanie neuronów, co w efekcie zwiększyło ich apetyt. Następnie je aktywowali powodując jego zmniejszenie. „Ten zespół obwodów, który znaleźliśmy, jest naprawdę ekscytujący, ponieważ sugeruje, że wiele różnych części obszarów mózgu komunikuje się ze sobą” – twierdzi Cai. Ma też nadzieję, że wkrótce znajdą sposób, aby zrozumieć, w jaki sposób koordynowane są różne etapy łaknienia.

Następnym krokiem będzie zlokalizowanie rejonu mózgu odpowiedzialnego za apetyt u ludzi i sprawdzenie, czy istnieją tutaj te same mechanizmy. Jeśli tak będzie, możemy skutecznie przeciwdziałać obniżeniu łaknienia wywołanemu stanem zapalnym, wyciszając neurony w obwodzie.

[1] https://www.nature.com/articles/s41467-019-10715-x#MOESM3

(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.