7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

żurawina na jakie dolegliwości właściwości

Na jakie dolegliwości może pomóc żurawina?

Żurawinę znamy przede wszystkim z korzystnego wpływu na profilaktykę i przebieg chorób związanych z układem moczowym. Jednak owoce żurawiny mogą być z powodzeniem stosowane także w innych schorzeniach i zaburzeniach. Właściwości żurawiny wynikają przede wszystkim z zawartości w niej związków o charakterze polifenoli. Czym są polifenole oraz ile żurawiny dziennie powinniśmy zjadać, by wykorzystać w pełni potencjał tej rośliny? Dowiedz się z artykułu!

 

Charakterystyka żurawiny

Zanim przedstawimy konkretne, zbadane przez naukowców cechy żurawiny, jakie mogą wpłynąć na nasze zdrowie, warto przedstawić ten owoc.

Żurawina wielkoowocowa, z łac. Vaccinium macrocarpon to roślina pochodząca z terenów Ameryki Północnej. Jej najważniejszym elementem jest owoc, czyli jagoda o bordowym, ciemnoczerwonym kolorze.

Żurawina jako roślina zaliczana jest do krzewów, kwitnie w miesiącach czerwiec-sierpień, a następnie wytwarza wspomnianą jagodę, która dojrzewa przez kolejne trzy miesiące. Owoce żurawiny zbiera się zatem w okresie (późnej) jesieni. A co takiego w sobie zawierają, że właściwości żurawiny są wykorzystywane nawet w ziołolecznictwie?

 

Jakie są właściwości żurawiny?

100 gramów świeżych owoców żurawiny zawiera około:

  • 13,5 mg witaminy C,
  • 7 mg wapnia,
  • 71 mg potasu,
  • 0,2 mg żelaza,
  • 1,2 g błonnika,
  • a także 46 kcal.

Ponadto żurawina jest źródłem fitozwiązków takich, jak: terpeny (np. alfa-terpinen), alkohole (np. alkohol benzylowy, benzoesan benzylu), aldehydy, ketony, kwasy organiczne oraz fenolowe (w tym cytrynowy, kawowy, galusowy i chinowy) oraz związki aromatyczne, glikozydy, sterole, nienasycone kwasy tłuszczowe.

Nie można nie wspomnieć także o szerokiej gamie flawonoidów, antocyjanów i flawonoli – związków polifenolowych, które charakteryzują owoc żurawiny i tym samym są odpowiedzialne za jej korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Warto dodać, że wiele związków wspomnianych powyżej jest unikalnych właśnie dla owoców żurawiny i nie znajdziemy ich w innego rodzaju owocach.

A zatem – jak konkretnie żurawina może oddziaływać na ludzki organizm?

zdrowie żurawina właściwości wartości odżywcze

Żurawina jest naturalnym źródłem różnorodnych wartości odżywczych

 

Żurawina – na co pomaga?

Pierwsze udokumentowane doniesienia o prozdrowotnym wpływie żurawiny pochodzą z XVII wieku! Wtedy stosowano ją przede wszystkim jako preparat na rany. Od tamtego czasu naukowcom udało się odkryć, że żurawina może charakteryzować się działaniem:

  • Silnie przeciwzapalnym,
  • Odkażającym,
  • Moczopędnym,
  • Przeciwgrypowym, przeciwwirusowym, antybakteryjnym (na przykład żurawina na bakterie w moczu jest jednym z najczęściej wybieranych środków!),

Może być zatem z powodzeniem wykorzystywana w takich schorzeniach, jak:

  • Infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych,
  • Choroby nerek i pęcherza moczowego,
  • Zakażenia jamy ustnej, gardła,
  • Rozwój złogów wapniowych w nerkach/kamica nerkowa,
  • Wrzody i zapalenie żołądka,
  • A także profilaktycznie i wspomagająco w leczeniu nowotworów.

Nierzadko suszona żurawina stosowana jest także na zaparcia. Niektórzy wierzą też we właściwości odchudzające żurawiny, jednak tej cechy nie można bezpośrednio przypisywać tym owocom.

 

Żurawina do herbaty czy syrop z żurawiny?

Świeże owoce żurawiny są bardzo kwaśne – mają niskie Ph, za czym idzie jednocześnie działanie prozdrowotne, ale także konieczność stosowania żurawiny w innych formach. Dlatego też na rynku mamy do wyboru wiele produktów na bazie żurawiny, których wpływ prozdrowotny może być niemalże identyczny, jak ten cechujący świeże owoce. Mowa tu zwłaszcza o sokach i syropach żurawinowych, ale z powodzeniem możemy wybierać także kapsułki z ekstraktem z owoców (suplementy) czy konfitury, dżemy.

 

Jak stosować żurawinę?

To, ile żurawiny dziennie stosować, zależy oczywiście od formy i rodzaju produktu, jaki wybierzemy. Jednak w badaniach naukowych, w których potwierdzono pozytywny wpływ owoców żurawiny na zdrowie, wykorzystywano zwykle do 100-300 gramów owoców na dzień. W przeliczeniu na 100% sok z żurawiny byłoby to 50-150 ml, zaś jeśli chcielibyśmy jeść suszoną żurawinę zamiast świeżej – to musiałoby to być około 7-10 gramów dziennie.

W przypadku tej ostatniej warto zadbać o to, by była to suszona żurawina bez dodanego cukru– w tym celu trzeba sprawdzać etykietę produktu lub przygotowywać domowe suszone owoce.

 

Ile żurawiny stosować?

Warto jednak pamiętać, że tak jak większość produktów roślinnych, tak i żurawinę należy spożywać w rozsądnych ilościach. Ostrożność w stosowaniu owoców żurawiny i preparatów z żurawiny powinny zachować przede wszystkim osoby cierpiące na problemy z krzepliwością krwi, stosujące lek warfarynę.

Ponadto żurawina zawiera szczawiany – a te mogą zwiększać ryzyko pojawienia się i rozwoju kamicy nerkowej (szczawianowej). Również osoby cierpiące na niedobór wapnia w organizmie powinny rozsądnie dawkować sobie żurawinę, gdyż wspomniane szczawiany w niej zawarte mogą zaburzać wchłanianie wapnia z pokarmów w układzie pokarmowym.

 

Literatura

  1. Gryszczyńska A.: Żurawina amerykańska (Vaccinium macrocarpon) – lek na problemy urologiczne. Przegląd Urologiczny. 2010/11/5 (63), s. 31-40.
  2. Baranowska M. i wsp.: Antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości bioaktywnych fitozwiązków żurawiny. Postepy Hig Med Dosw (online), 2016; 70, s. 1460-1468.
(1 Vote)

mgr Bartosz Kulczyński

Wykładowca na Uniwerystecie Przyrodniczym w Poznaniu. Od przeszło 10 lat prowadzi indywidualną praktykę dietetyczną. Specjalizuje się w dietoterapii chorób układu krążenia. Autor kilkuset artykułów dotyczących dietetyki, żywienia i suplementacji, publikowanych w polskich i zagranicznych czasopismach. Prywatnie miłośnik podróży, w tym wypraw rowerowych i spływów kajakowych