Zupa dyniowa z imbirem i ostrą papryczką

Zupa

Sycąca i niezwykle rozgrzewająca zupa dyniowa z dodatkiem ostrej papryczki, imbiru, czosnku oraz ProOczyszczenia nada daniu kuszący aromat i wyjątkowy smak. Ciekawym dodatkiem w ProOczyszczeniu jest łuska babki jajowatej, która wspiera pasaż jelitowy, pomaga w utrzymaniu zdrowych jelit oraz ułatwia wypróżnianie.

Zupa

Nie od dziś, wiadomo, że dynia piżmowa posiada liczne właściwości, dlatego znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją wykorzystać do ciast, frytek, a także jako rozgrzewający posiłek w chłodne, zimowe dni 🙂

Dziś przedstawiamy kulinarną inspirację na zupę dyniową z Olejem z Ostropestu Dr Gaja tłoczonym na zimno.

Składniki:

  • 500g obranej dyni piżmowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 400ml szklanki bulionu
  • 250 g obranych batatów
  • 1 cebula średnia
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/5 małej papryczki ostrej (dodać według uznania)
  • Sól
  • Olej z Ostropestu Dr Gaja

Sposób wykonania:

  • Dynię i bataty dokładnie umyć i obrać ze skórki, a miąższ pokroić w kostkę. Pestki dyni usunąć.
  • W większym garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Dodać obrany i pokrojony czosnek.
  • Następnie do garnka dodać dynię i bataty. Doprawić solą, ostrą papryczką, wsypać kurkumę i dodać imbir.
  • Całość smażyć ok. 5-10 minut.
  • Do garnka wlać gorący bulion, przykryć i zagotować.
  • Gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
  • Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić na ćwiartki.
  • Pokrojone w kostkę pomidory dodać do zupy.
  • Całość wymieszać i gotować przez 10 minut (do uzyskania miękkości warzyw).
  • Zupę zmiksować w blenderze kielichowym.
  • Wlać do miseczek i polać łyżką Oleju z Ostropestu Dr Gaja.

Smacznego! ♥

Dodaj komentarz