Sycąca i niezwykle rozgrzewająca zupa dyniowa z dodatkiem ostrej papryczki, imbiru, czosnku oraz ProOczyszczenia nada daniu kuszący aromat i wyjątkowy smak. Ciekawym dodatkiem w ProOczyszczeniu jest łuska babki jajowatej, która wspiera pasaż jelitowy, pomaga w utrzymaniu zdrowych jelit oraz ułatwia wypróżnianie.
Nie od dziś, wiadomo, że dynia piżmowa posiada liczne właściwości, dlatego znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją wykorzystać do ciast, frytek, a także jako rozgrzewający posiłek w chłodne, zimowe dni 🙂
Dziś przedstawiamy kulinarną inspirację na zupę dyniową z Olejem z Ostropestu Dr Gaja tłoczonym na zimno.
Składniki:
- 500g obranej dyni piżmowej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 400ml szklanki bulionu
- 250 g obranych batatów
- 1 cebula średnia
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1/5 małej papryczki ostrej (dodać według uznania)
- Sól
- Olej z Ostropestu Dr Gaja
Sposób wykonania:
- Dynię i bataty dokładnie umyć i obrać ze skórki, a miąższ pokroić w kostkę. Pestki dyni usunąć.
- W większym garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodać obrany i pokrojony czosnek.
- Następnie do garnka dodać dynię i bataty. Doprawić solą, ostrą papryczką, wsypać kurkumę i dodać imbir.
- Całość smażyć ok. 5-10 minut.
- Do garnka wlać gorący bulion, przykryć i zagotować.
- Gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
- Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić na ćwiartki.
- Pokrojone w kostkę pomidory dodać do zupy.
- Całość wymieszać i gotować przez 10 minut (do uzyskania miękkości warzyw).
- Zupę zmiksować w blenderze kielichowym.
- Wlać do miseczek i polać łyżką Oleju z Ostropestu Dr Gaja.
Smacznego! ♥