Kieszonki ze szpinakiem, ricottą i ProTrawieniem
Prosuplementy DrGaja świetnie sprawdzają się także do dań obiadowych. Tym razem mamy dla Was przepis na kieszonki ze szpinakiem, ricottą i dodatkiem ProTrawienia.
Kieszonki ze szpinakiem, ricottą i ProTrawieniem
Szpinak i ricotta to świetne nadzienie do pierożków i kieszonek. Dziś postanowiliśmy przedstawić Wam prosty przepis na zdrowy obiad z dodatkiem ProTrawienia od DrGaja ?
Składniki:
- 8 łyżek miękkiego masła 82% tłuszczu
- 2 szt. jajka
- 12 łyżek czubatych mąki krupczatki
- szczyptę pieprzu i soli
- 2 łyżki wody
- 10 łyżek ricotty
- 1 garść świeżej mięty
- 2 garści świeżych liści szpinaku
- 1 saszetka ProTrawienia
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
Sposób przygotowania:
- Mąkę, masło (7 łyżek), jajko oraz sól i pieprz mieszamy, a następnie dodajemy wodę.
- Po dokładnym połączeniu wszystkich składników, ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Czas można przedłużyć do dwóch godzin (ciasto przed pieczeniem powinno być bardzo schłodzone).
- W międzyczasie przygotowujemy farsz. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy do niej 1 łyżkę masła, czosnek, szpinak i miętę.
- Całość podsmażamy, a następnie przekładamy do małej miseczki.
- Wyjmujemy dużą miskę i dodajemy do niej: 1 szt. jajka, ricottę, przesmażone liście mięty i szpinaku oraz 1 saszetkę ProTrawienia od Dr Gaja. Całość mieszamy.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki, należy je rozwałkować na grubość 3-4 mm, następnie wyciąć nożem średnie kwadraty.
- W wykrojone kwadraty nakładamy 2 łyżki farszu. Brzegi kieszonek zamykamy i całość wkładamy do gorącego piekarnika – temp. 180 st.
- Jeśli boki będą opadały za szybko, należy zwiększyć temperaturę piekarnika. Czas pieczenia to ok. 20 minut.
Smacznego! ?