Szósty tydzień wyzwania i kolejny jadłospis na 7 dni!

Co to jest zespół metaboliczny? Jak przeciwdziałać występowaniu czynników ryzyka? DrGaja dzieli się kolejnym pysznym jadłospisem zawierającym wiele inspiracji kulinarnych.

Zespół metaboliczny to współwystępowanie kilku czynników ryzyka rozwoju chorób sercowo – naczyniowych i cukrzycy takich jak: otyłość brzuszna, podwyższone ciśnienie tętnicze krwi (powyżej 130/85 mm Hg), zaburzenia przemiany cukrów oraz tłuszczów w organizmie.

Zmiana stylu życia pozytywnie wpływa na wyrównanie wyników. Zaliczają się do nich dieta oraz codzienna aktywność fizyczna. Dużą uwagę należy zwrócić na jakość tłuszczy dostarczanych do organizmu, by ta złożona z nasyconych kwasów tłuszczowych zastępowana była przez jedno – i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także oparta była na pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz owocach i warzywach.

Propozycja jadłospisu od Dr Gaja stanowi przykład zdrowego stylu odżywianiaJadłospis spełnia zapotrzebowanie energetyczne na poziomie 1700 kcal dziennie i stanowi alternatywne do tradycyjnego sposobu odżywiania się, kierowaną wyłącznie do osób zdrowych i pełnoletnich. Jadłospis został ułożony przez dietetyka aczkolwiek każda osoba, która chciałby wdrożyć wskazany Jadłospis powinna uprzednio skontaktować się z lekarzem i/lub dietetykiem, a z pewnością powinna zapoznać się ze składem oferowanych w ramach niniejszego Jadłospisu produktów Dr Gaja.

Dieta do pobrania w formie PDF

Poniedziałek

ŚNIADANIE 08:00

KASZA JAGLANA Z DUSZONYM JABŁKIEM

  • Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
  • Jogurt naturalny – 180 g (9 x Łyżka)
  • Kasza jaglana – 40 g (3.08 x Łyżka)
  • Rodzynki, suszone – 15 g (1 x Łyżka)
  • Cynamon – 3 g (0.6 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Kaszę ugotuj na wodzie do miękkości.
  2. Jabłka pokrój w kosteczkę, dopraw cynamonem i z rodzynkami duś na wodzie.
  3. Połącz kaszę z jabłkami, wyłóż do miski i polej jogurtem.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:00

WAFLE RYŻOWE Z HUMMUSEM

  • Rzodkiewka – 30 g (2 x Sztuka)
  • Hummus klasyczny – 20 g (2 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Rzodkiewkę pokrój w plasterki.
  2. Wafle ryżowe posmaruj hummusem i obłóż rzodkiewką.

Grejpfrut – 220 g (1 x Sztuka)

OBIAD 14:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok wypij 30 minut przed posiłkiem.

ZAPIEKANA CIELĘCINA Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Brokuły, mrożone – 250 g (0.56 x Opakowanie)
  • Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
  • Cielęcina, łopatka – 230 g (2.3 x Porcja)
  • Olej rzepakowy – 20 g (2 x Łyżka)
  • Ryż brązowy – 100 g (6.67 x Łyżka)
  • Suszone pomidory – 28 g (4 x Sztuka)
  • Migdały w płatkach – 20 g (2 x Łyżka)

Czas przygotowania: 30 minut

  1. Brokuł ugotuj do miękkości. Cebulę podduś na oleju, dodaj suszone pomidory.
  2. Całość zmiksuj na mus.
  3. Mięso lekko rozbij i dopraw. Posmaruj zielonym musem i posyp płatkami migdałów.
  4. Zapiecz aż mięso będzie miękkie.
  5. Ryż ugotuj na sypko.

PODWIECZOREK 17:00

  • Banan – 120 g (1 x Sztuka)
  • Dynia, pestki, łuskane – 10 g (1 x Łyżka)

Czy wiesz, że… – spośród wszystkich warzyw to właśnie bataty zawierają najwięcej wtaminy E.

KOLACJA 20:00

ZAPIEKANE BATATY, BURAKI I ZIEMNIAKI Z DIPEM CZOSNKOWYM

(PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Burak – 200 g (2 x Sztuka)
  • Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
  • Serek chudy homogenizowany (0% tł.) – 180 g (0.9 x Opakowanie)
  • Bataty – 400 g (2 x Sztuka)
  • Ziemniaki – 70 g (1 x Sztuka)
  • MIKSTURA OLEI CARDIO DRGAJA 2 ŁYŻKI

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Warzywa dokładnie umyj, skrop olejem, dopraw ulubionymi ziołami.
  2. Upiecz warzywa.
  3. Z serka przygotuj dip, dodając pieprz, sól granulowany czosnek.

Wtorek

ŚNIADANIE 08:00

OWSIANKA Z KIWI

  • Dynia, pestki, łuskane – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Jogurt naturalny – 160 g (8 x Łyżka)
  • Kiwi – 225 g (3 x Sztuka)
  • Płatki owsiane – 30 g (3 x Łyżka)
  • WITAMINA C PRO DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Wymieszaj płatki z jogurtem i odstaw by napęczniały.
  2. Pokrój kiwi i dodaj do owsianki razem z pestkami dyni.

Wskazówka – Plastry pomidora możesz oprószyć czosnkiem niedźwiedzim i lekko podpiec, potrawa nabierze aromatu.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:00

GRAHAMKA Z POMIDOREM

  • Bułki grahamki – 65 g (1 x Sztuka)
  • Masło ekstra – 5 g (1 x Łyżeczka)
  • Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Bułkę posmaruj masłem i obłóż plastrami pomidora.

OBIAD 14:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok wypij 30 minut przed posiłkiem.

ZAPIEKANA CIELĘCINA Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 17:00

  • Grejpfrut – 220 g (1 x Sztuka)
  • Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)

KOLACJA 20:00

ZAPIEKANE BATATY, BURAKI I ZIEMNIAKI Z DIPEM CZOSNKOWYM

(PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Środa

Czy wiesz, że… – Jagody bardzo dobrze wpływają na wzrok, w dobie komputerów i elektroniki powinniśmy dbać o nasze oczy .

ŚNIADANIE 08:00

PLACUSZKI Z MAŚLANKI (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Banan – 120 g (1 x Sztuka)
  • Czarne jagody, mrożone – 50 g (0.5 x Opakowanie)
  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
  • Mąka gryczana – 60 g (4 x Łyżka)
  • Maślanka (1.5% tł.) – 50 g (0.2 x Szklanka)
  • Migdały – 15 g (1 x Łyżka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Jajko wbij do miseczki, dodaj mąkę i maślankę. Dodaj jagody i wymieszaj.
  2. Nakładaj łyżką ciasto na rozgrzaną patelnię i smaż małe placuszki.
  3. Banana rozgnieć widelcem i nałóż mus na każdy placuszek. Posyp pokrojonymi migdałami.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:00

KISIEL MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI

  • Skrobia ziemniaczana – 25 g (1 x Łyżka)
  • Sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy – 250 g (1 x Szklanka)
  • Orzechy nerkowca (bez soli) – 30 g (2 x Łyżka)

Czas przygotowania: 0 minut

  1. 3/4 objętości soku zagotuj, w reszcie rozprowadź skrobię.
  2. Do gotującego soku wlej „roztwór”, gotuj aż zgęstnieje.
  3. Zjedz z orzechami.

OBIAD 14:30

KOTLETY Z CIECIERZYCY I KOLOROWA SAŁATKA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
  • Kukurydza, konserwowa – 60 g (4 x Łyżka)
  • Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
  • Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)
  • Pietruszka, liście – 18 g (3 x Łyżeczka)
  • Por – 140 g (1 x Sztuka)
  • Roszponka – 40 g (2 x Garść)
  • Seler korzeniowy – 60 g (1 x Plaster)
  • Suszone pomidory – 28 g (4 x Sztuka)
  • Ciecierzyca – 120 g (8 x Łyżka)
  • MIKSTURA OLEI CARDIO DRGAJA 2 ŁYŻKI

Czas przygotowania: 30 minut

  1. Cieciorkę namoczyć dzień wcześniej. Odlać wodę, zalać nową (na jedną objętość ciecierzycy dwie objętości wody) i gotować do miękkości (ok. 40 minut). Wystudzić zbledować na puree.
  2. Por, seler, marchew ugotować na miękko i zetrzeć na grubych oczkach.
  3. Puree, wymieszać z warzywami, pietruszką i jajkiem. Doprawić. Upiec kotleciki.
  4. Roszponkę opłukać, pokroić pomidory, paprykę. Wymieszać z kukurydzą. Doprawić miksturą olej.

PODWIECZOREK 17:00

SAŁATKA CYTRUSOWO – ORZECHOWA

Czas przygotowania: 7 minut

  1. Owoce podziel na cząstki i wymieszaj z orzechami oraz Witaminą C PRO.

KOLACJA 20:00

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed spożyciem posiłku.

GRAHAMKA Z PASTĄ Z KURCZAKA I JAJKA

  • Bułki grahamki – 65 g (1 x Sztuka)
  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
  • Jogurt naturalny – 40 g (2 x Łyżka)
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 50 g (0.5 x Porcja)
  • Rzodkiewka – 60 g (4 x Sztuka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Kurczaka ugotuj z przyprawami. Jajko ugotuj na twardo.
  2. Z jajka i kurczaka w blenderze zrób pastę. Wymieszaj z jogurtem. Dopraw.
  3. Bułkę posmaruj pastą, i obłóż plastrami rzodkiewki.

Czwartek

ŚNIADANIE 08:00

PLACUSZKI Z MAŚLANKI (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:00

CZERWONE ODŻYWCZE SMOOTHIE

  • Banan – 120 g (1 x Sztuka)
  • Jogurt naturalny – 40 g (2 x Łyżka)
  • Maliny, mrożone – 60 g (0.12 x Opakowanie)
  • Truskawki, mrożone – 100 g (1 x Porcja)
  • Orzechy nerkowca (bez soli) – 15 g (1 x Łyżka)
  • WITAMINA C PRO DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 6 minut

  1. Zmiksuj w blenderze owoce z jogurtem, orzechami, witaminą C i 100 ml wody.

OBIAD 14:30

KOTLETY Z CIECIERZYCY I KOLOROWA SAŁATKA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Wskazówka – Podpraż nasiona na suchej patelni, a nabiorą chrupkości.

PODWIECZOREK 17:00

GRAHAMKA Z POMIDOREM

  • Bułki grahamki – 65 g (1 x Sztuka)
  • Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)
  • Słonecznik, nasiona, łuskane – 20 g (2 x Łyżka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Bułkę obłóż pomidorem i posyp nasionami.

KOLACJA 20:00

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I ANANASEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Ananas – 320 g (4 x Plaster)
  • Bułki grahamki – 65 g (1 x Sztuka)
  • Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)
  • Roszponka – 80 g (4 x Garść)
  • Seler naciowy – 135 g (3 x Łodyga)
  • Ser typu „Feta” – 100 g (2 x Porcja)
  • Suszone pomidory – 42 g (6 x Sztuka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Sałatę opłucz. Wszystko pokrój w kostkę i wymieszaj z sałatą.
  2. Dopraw olejem i ulubionymi ziołami.
  3. Zjedz z bułką.

Piątek

ŚNIADANIE 08:00

OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI

  • Jogurt naturalny – 200 g (10 x Łyżka)
  • Płatki owsiane – 40 g (4 x Łyżka)
  • Śliwki bez pestek, suszone – 28 g (4 x Sztuka)
  • Len, nasiona – 5 g (1 x Łyżeczka)
  • Cynamon – 2 g (0.4 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Wsyp do miski płatki, nasiona i śliwki
  2. Zalej je do połowy wrzątkiem, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 3 minuty.
  3. Dodaj jogurt naturalny i cynamon.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:00

WAFLE RYŻOWE Z HUMMUSEM

  • Rzodkiewka – 30 g (2 x Sztuka)
  • Hummus klasyczny – 20 g (2 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Rzodkiewkę pokrój w plasterki.
  2. Wafle ryżowe posmaruj hummusem i obłóż rzodkiewką.

Wskazówka – Jak podpieczesz paprykę i cebulę w piekarniku potrawa nabierze wyrazistego aromatu.

OBIAD 14:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

CHILLI CON CARNE (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
  • Fasola czerwona w zalewie (konserwowa) – 160 g (8 x Łyżka)
  • Kukurydza, konserwowa – 150 g (10 x Łyżka)
  • Olej rzepakowy – 20 g (2 x Łyżka)
  • Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)
  • Wieprzowina, łopatka – 200 g (2 x Porcja)
  • Pomidory z puszki (krojone) – 200 g (2 x Porcja)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Mięso podduś z cebulą i papryką na oleju.
  2. Zalej pomidorami, dodaj fasolę i kukurydzę.
  3. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne.

PODWIECZOREK 17:00

MUS OWOCOWY

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Zmiksuj owoce i witaminę C.

KOLACJA 20:00

SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I ANANASEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Sobota

ŚNIADANIE 08:00

JAGLANKA MLECZNA Z BANANEM I ORZECHAMI

  • Banan – 120 g (1 x Sztuka)
  • Kasza jaglana – 50 g (3.85 x Łyżka)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 100 g (0.4 x Szklanka)
  • Orzechy nerkowca (bez soli) – 30 g (2 x Łyżka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ugotuj kaszę.
  2. Zmiksuj składniki razem.

Wskazówka – Pamiętaj, aby czekolada miała wysoką zawartość kakao.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:00

PUDDING OWSIANY Z WINOGRONEM

  • Czekolada gorzka – 18 g (3 x Kostka)
  • Płatki owsiane – 50 g (5 x Łyżka)
  • Winogrona – 70 g (1 x Garść)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Płatki gotuj na wodzie do momentu aż całkowicie zmiękną i zgęstnieją. Następnie zblenduj je na krem.
  2. Winogrona wypestkuj i dodaj do puddingu.
  3. Na górę wysyp startą czekoladę.

OBIAD 14:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

CHILLI CON CARNE (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 17:00

KANAPKI Z PASTĄ Z KALAFIORA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Kalafior, mrożony – 225 g (0.5 x Opakowanie)
  • Kiełki lucerny – 32 g (4 x Łyżka)
  • Pumpernikiel – 120 g (4 x Kromka)
  • Fasola biała (konserwowa) – 120 g (6 x Łyżka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Kalafiora ugotuj na parze, zblenduj z fasolą i dopraw do smaku.
  2. Pastę zjedz na kanapkach z kiełkami lucerny.

KOLACJA 20:00

ZUPA KREM Z KALAFIORA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
  • Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
  • Kalafior – 500 g (1 x Sztuka)
  • Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Pietruszka, korzeń – 50 g (1 x Sztuka)
  • Pietruszka, liście – 12 g (2 x Łyżeczka)
  • Ziemniaki – 70 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 40 minut

  1. Cebulę, pietruszkę i ziemniaki podsmaż na oleju z dodatkiem pieprzu, soli, tymianku i oregano.
  2. Dodaj 400 ml wody i gotuj razem z różyczkami kalafiora do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj na gładki krem i zjedz z pieczywem.

Niedziela

ŚNIADANIE 08:00

JAJECZNICA Z POMIDORAMI

  • Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
  • Masło ekstra – 5 g (1 x Łyżeczka)
  • Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Posmaruj chleb masłem.
  2. Usmaż jajecznicę na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Pokrój pomidor.
  4. Podaj jajecznicę z chlebem i pomidorem.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:00

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

KANAPKI Z PASTĄ Z KALAFIORA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

OBIAD 14:30

MAKARON Z INDYKIEM Z PASTĄ PAPRYKOWO – POMIDOROWĄ

  • Bazylia (świeża) – 4 g (4 x Listek)
  • Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
  • Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)
  • Suszone pomidory – 28 g (4 x Sztuka)
  • Makaron spaghetti pełnoziarnisty – 75 g (1.5 x Porcja)
  • Polędwiczka z indyka (surowa) – 80 g (0.8 x Porcja)
  • MIKSTURA OLEI CARDIO DRGAJA 2 ŁYŻKI

Czas przygotowania: 20 minut

Pasta:

  1. Pokrój paprykę i upiecz w piekarniku i zdejmij skórkę.
  2. Pokrój wcześniej namoczone przez kilka godzin pomidory.
  3. Zmiksuj w blenderze paprykę, pomidory, miksturę olei, czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Pastę przypraw do smaku.

Właściwa potrawa:

  1. Ugotuj makaron i mięso w przyprawie curry.
  2. Pokrój mięso w kostkę.
  3. Wymieszaj makaron z pastą i mięsem.
  4. Udekoruj bazylią.

PODWIECZOREK 17:00

WAFLE RYŻOWE Z POWIDŁAMI

  • Masło ekstra – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
  • Powidła śliwkowe – 30 g (2 x Łyżka)
  • Wafle ryżowe naturalne (z ryżu brązowego) – 20 g (2 x Sztuka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Posmaruj wafle masłem i powidłami.

Wskazówka – Możesz doprawić porcję zupy chilli, wtedy przyjemnie rozgrzeje i wyostrzy smak.

KOLACJA 20:00

ZUPA KREM Z KALAFIORA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

  • Mandarynki – 130 g (2 x Sztuka)

Właściciel niniejszego profilu nie ponosi odpowiedzialności za skutki stosowania jadłospisu, bo jego stosowanie jest absolutnie dobrowolne.

Dodaj komentarz