Pyszna inspiracja na roladki wieprzowe
Pyszna inspiracja na roladki wieprzowe od DrGaja – wypróbuj!
Pyszna inspiracja na roladki wieprzowe
Składniki:
- 0,5 szt. kalafiora
- 0,5 szt. średniego selera
- 3 szt. średnich ziemniaków
- 4 plastry wieprzowiny
- 200 ml śmietanki 18%
- 10 dag prosciutto cotto
- 1 mała kulka mozzarelli
- 1 szt. średniej marchwi
- 1 szt. cebuli
- 10 dag. sera szafir
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 200 ml białego, wytrawnego wina.
- 2 łyżki pieprzu
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka soli
- 1 saszetka ProUrody
Przydadzą się również wykałaczki.
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie warzywa.
- Kalafior, seler oraz ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części, następnie wrzuć do małego garnka i dolej wody.
- Dodaj łyżkę soli i zagotuj wodę.
- W między czasie, rozbij pokrojone plastry wieprzowiny i posyp je z każdej strony pieprzem oraz papryką. Ugotowane warzywa (kalafior, seler, ziemniaki), odcedź, następnie dodaj śmietankę. Całość zblenduj.
- Marchew obierz, następnie pokrój na małe drobne słupki.
- Mozzarellę oraz ser szafir również pokrój w cienkie paski, a prosciutto podziel na mniejsze części.
- Na przyprawione kawałki wieprzowe nałóż przygotowane słupki marchwi, mozzarelli, sera szafir i prosciutto. Zwiń wieprzowinę i wbij w nią 2 wykałaczki.
- Każdy kawałek przekrój na połowę.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Następnie na patelnię wlej olej, dodaj cebulkę i zeszklij ją.
- Otoczone w mąkę kawałki mięsa podsmaż na patelni z każdej strony.
- Dodaj białe, wytrawne wino.
- Przygotowane wcześniej puree podziel na dwie miseczki.
- Do jednej z nich dodaj saszetkę ProUrody i całość wymieszaj.
- Na talerz nałóż dwa paski jasnego puree, a pośrodku nich różowy. Połóż na nich przygotowane kawałki wieprzowiny.
- Całość udekoruj wybranymi elementami.
Smacznego!