Piąty tydzień wyzwania! Poznaj smak dań lekkostrawnych

Jak wygląda dieta lekkostrawna? W jaki sposób należy przygotowywać potrawy? Podejmij wyzwanie i wypróbuj propozycję od DrGaja na dietę lekkostrawną!
Dieta lekkostrawna 
to specjalna dieta zalecana w wielu chorobach. Jej głównym celem jest dostarczenie niezbędnych składników odżywczych do organizmu bez obciążania układu pokarmowego. W większości jest ona zalecana osobom starszym, jednak i młodsi mogą z niej skorzystać w sytuacji zatrucia pokarmowego lub stanie pooperacyjnym. Przy diecie lekkostrawnej warto zwrócić uwagę na takie składniki jak chude mięso i wędliny, chude przetwory mleczne, pieczywo pszenne (nie razowe!), biały ryż, jasne makarony.  Niezwykle ważna jest również forma obróbki termicznej potraw, która dopuszcza tylko gotowanie na parze, w wodzie, duszenie potraw oraz pieczenie w foli.

Zapraszamy do zapoznania się z przykładowym jadłospisem na 7 dni w diecie lekkostrawnej.

Propozycja jadłospisu od Dr Gaja stanowi przykład zdrowego stylu odżywianiaJadłospis spełnia zapotrzebowanie energetyczne na poziomie 1700 kcal dziennie i stanowi alternatywne do tradycyjnego sposobu odżywiania się, kierowaną wyłącznie do osób zdrowych i pełnoletnich. Jadłospis został ułożony przez dietetyka aczkolwiek każda osoba, która chciałby wdrożyć wskazany Jadłospis powinna uprzednio skontaktować się z lekarzem i/lub dietetykiem, a z pewnością powinna zapoznać się ze składem oferowanych w ramach niniejszego Jadłospisu produktów Dr Gaja.

Dieta do pobrania w formie PDF

Poniedziałek   

Skórka z pomidora. – Przed spożyciem sparz pomidora wrzątkiem i zdejmij z niego skórkę- unikniesz dzięki temu podrażnienia ścian żołądka.

ŚNIADANIE 08:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

BUŁKA PSZENNA Z SZYNKĄ I POMIDOREM

  • Bułki pszenne zwykłe – 80 g (1 x Sztuka)
  • Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)
  • Szynka z indyka – 60 g (4 x Plasterek)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Bułkę pszenną przekrój na pół. 2. Na połówkach bułki poukładaj plasterki szynki i pokrojonego w plastry pomidora.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

JABŁKO PIECZONE Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Umyj dokładnie owoc i owiń w folię aluminiową. 2. Piecz ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok.160 stopni C.

BUDYŃ NA MLEKU KROWIM

  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 325 g (1.3 x Szklanka)
  • Cukier wanilinowy – 8 g (2 x Łyżeczka)
  • Budyń w proszku – 24 g (3 x Łyżka)

Czas przygotowania: 7 minut

  1. Zagotuj połowę mleka. 2. W połowie objętości mleka rozpuść budyń w proszku i cukier waniliowy. 3. Dodaj rozmieszany budyń do gotującego się mleka. 4. Gotuj mieszając jeszcze 2 minuty.

OBIAD 14:00

MIKSTURA OLEI HEPA DRGAJA 2 ŁYŻKI

POLĘDWICZKI Z KURCZAKA NA PARZE Z WARZYWAMI I ZIEMNIAKAMI

  • Brokuły – 50 g (0.1 x Sztuka)
  • Burak – 100 g (1 x Sztuka)
  • Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 100 g (1 x Porcja)
  • Olej rzepakowy – 13 g (1.3 x Łyżka)
  • Oregano (suszone) – 1 g (0.33 x Łyżeczka)
  • Sok cytrynowy – 6 g (1 x Łyżka)
  • Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka)

Czas przygotowania: 35 minut

  1. Zamarynuj mięso w oleju, soku z cytryny i przyprawach. 2. Ziemniaki umyj i obierz. Wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj aż będą miękkie. 3. Pozostałe warzywa umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry. 4. Gotuj mięso i warzywa na parze przez około 25 minut. 5. Na koniec polej danie 2 łyżkami.

PODWIECZOREK 17:30

  • Biszkopty – 35 g (7 x Sztuka)
  • Banan – 120 g (1 x Sztuka)

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

RYŻ Z JABŁKAMI

  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 150 g (0.6 x Szklanka)
  • Mus z jabłek słodzony – 55 g (3.67 x Łyżka)
  • Ryż biały – 55 g (3.67 x Łyżka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ryż ugotuj na mleku. 2. Przełóż do miseczki. 3. Na górę wyłóż mus jabłkowy.

Wtorek 

ŚNIADANIE 08:30

SMOOTHIE Z BANANÓW

  • Banan – 120 g (1 x Sztuka)
  • Jogurt naturalny – 120 g (6 x Łyżka)
  • Płatki owsiane – 30 g (3 x Łyżka)
  • Len, nasiona – 10 g (2 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zmiksuj składniki w blenderze.

Biszkopty – 30 g (6 sztuk)

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

KASZA KUKURYDZIANA NA MLEKU Z DUSZONYM JABŁKIEM

  • Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 250 g (1 x Szklanka)
  • Kasza kukurydziana – 45 g (3 x Łyżka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Jabłko pokrój w kostkę i duś na wodzie do miękkości. 2. Kaszę ugotuj na mleku i zjedz z ciepłym jabłkiem.

Temperatura – Pamiętaj o temperaturze posiłków. Spożywaj je kiedy lekko ostygną.

OBIAD 14:00

DUSZONA PIERŚ Z KURCZAKA W WARZYWACH Z RYŻEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Cebula – 50 g (0.5 x Sztuka)
  • Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 200 g (2 x Porcja)
  • Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Ryż biały – 120 g (8 x Łyżka)
  • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
  • Ziele angielskie – 3 g (3 x Sztuka)
  • Liść laurowy – 1 g (1 x Listek)
  • Tymianek – 1 g (0.25 x Łyżeczka)
  • Majeranek – 1 g (0.25 x Łyżeczka)
  • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)

Czas przygotowania: 25 minut

  1. Mięso pokrój w kostkę a warzywa w słupki. 2. Na oleju zeszklij cebulę i obsmaż marchewkę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, tymianek, sól, pieprz i pół szklanki wody. 3. Dodaj mięso i gotuj przez około 15 – 20 minut. 4. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

PODWIECZOREK 17:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

Bułeczki drożdżowe z jabłkami – 80 g (1 x Sztuka)

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

BUŁKA Z TWAROŻKIEM, OGÓRKIEM I KIEŁKAMI LUCERNY

  • Bułki pszenne zwykłe – 80 g (1 x Sztuka)
  • Kiełki lucerny – 8 g (1 x Łyżka)
  • Ogórek – 80 g (2 x Sztuka)
  • Oregano (suszone) – 3 g (1 x Łyżeczka)
  • Ser twarogowy chudy – 100 g (0.5 x Opakowanie)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Przekrój bułkę. 2. Wymieszaj serek z pokrojonym w kostkę ogórkiem i oregano. 3. Posmaruj pieczywo serkiem, na górę nałóż kiełki.

Środa   

ŚNIADANIE 08:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

BUŁECZKI PSZENNE Z TWAROŻKIEM I DŻEMEM

  • Bułki pszenne zwykłe – 120 g (1.5 x Sztuka)
  • Dżem truskawkowy, niskosłodzony – 45 g (3 x Łyżeczka)
  • Ser twarogowy chudy – 60 g (0.3 x Opakowanie)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Bułeczki przekrój na pół. 2. Posmaruj dżemem a na górze połóż plastry twarogu.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

BANANOWA RYŻANKA

  • Banan – 120 g (1 x Sztuka)
  • Ryż biały – 30 g (2 x Łyżka)
  • Len, nasiona – 2.5 g (0.5 x Łyżeczka)
  • Cynamon – 5 g (1 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Zmiel nasiona lnu. 2. Ugotuj ryż. 3. Zalej ryż 100 ml wody. 4. Wkrój banana do potrawy i posyp cynamonem oraz siemieniem. Całość wymieszaj.

Gotuj na parze. – Gotowanie na parze jest właściwą techniką kulinarną w diecie łatwostrawnej. Przygotowane w ten sposób potrawy są lekkie i nie obciążają żołądka.

OBIAD 14:00

WARZYWA NA PARZE

  • Cukinia – 180 g (0.6 x Sztuka)
  • Kalafior – 250 g (0.5 x Sztuka)
  • Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Obierz i umyj warzywa 2. Dopraw do smaku pieprzem i solą. 3. Pokrój na mniejsze części i ugotuj na parze. 4. Na talerzu dodaj oliwę.

RYBA GOTOWANA NA PARZE

  • Brokuły – 50 g (0.1 x Sztuka)
  • Dorsz, świeży, filety bez skóry – 100 g (1 x Porcja)
  • Koper ogrodowy – 16 g (2 x Łyżka)
  • Pietruszka, liście – 30 g (5 x Łyżeczka)
  • Mikstura Olei Hepa DrGaja 2 łyżki

Czas przygotowania: 20 minut 1. Rybę nasmaruj pieprzem i solą. 2. Ugotuj rybę na parze razem z brokułem, pietruszką i koperkiem. 3. Gotową rybę polej 2 łyżkami Mikstury Olei Hepa.

PODWIECZOREK 17:30

GRYCZANKA Z MUSEM Z MALIN

  • Maliny – 60 g (1 x Garść)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 200 g (0.8 x Szklanka)
  • Płatki gryczane – 30 g (3 x Łyżka)

Czas przygotowania: 0 minut

  1. Płatki ugotuj na mleku. 2. Zmiksuj owoce i zjedz z gryczanką

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

DUSZONA PIERŚ Z KURCZAKA W WARZYWACH Z RYŻEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

 Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Czwartek   

ŚNIADANIE 08:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

JAJKA NA MIĘKKO Z BROKUŁEM NA PARZE

  • Brokuły – 250 g (0.5 x Sztuka)
  • Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ugotuj jajka na miękko. 2. Brokuła rozdrobnij i przygotuj na parze. 3. Zjedz jajka z ugotowanym na parze brokułem.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

OBIAD 14:00

ZUPA CUKINIOWA Z SOCZEWICĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Cebula – 150 g (1.5 x Sztuka)
  • Cukinia – 300 g (1 x Sztuka)
  • Koper ogrodowy – 16 g (2 x Łyżka)
  • Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
  • Oliwa z oliwek – 15 g (1.5 x Łyżka)
  • Soczewica czerwona, nasiona suche – 48 g (4 x Łyżka)

Czas przygotowania: 40 minut

  1. Do 500ml wody dodaj startą na tarce cukinię oraz marchewkę. 2. Do gotujących warzyw wsyp soczewicę i gotuj, mieszając co chwilę. 3. Pokrój cebulkę w pióra i podduś na wodzie. 4. Dodaj do cukinii i marchewki podduszone warzywa, dolewając w razie potrzeby trochę wody. 5. Gotuj, aż soczewica i warzywa będą gotowe. 6. Przypraw do smaku solą himalajską, kurkumą, pieprzem ziołowym, estragonem, tymiankiem. 7. Na talerzu posyp koperkiem.

DORSZ DUSZONY W PORACH Z BROKUŁEM I POMIDOROWĄ KASZĄ JAGLANĄ

  • Brokuły – 100 g (0.2 x Sztuka)
  • Cytryna – 80 g (1 x Sztuka)
  • Dorsz, świeży, filety bez skóry – 100 g (1 x Porcja)
  • Kasza jaglana – 65 g (5 x Łyżka)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% – 25 g (1 x Łyżka)
  • Por – 140 g (1 x Sztuka)
  • Sól biała – 2 g (2 x Szczypta)
  • Mikstura Olei Hepa 2 łyżki

Czas przygotowania: 35 minut

  1. Rybę dopraw i obłóż plastrami cytryny, a następnie wyłóż do naczynia żaroodpornego. 2. Pora pokrój i dodaj do ryby. Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach. 3. Kaszę ugotuj do miękkości, dodaj przecier i dopraw. 4. Brokuła ugotuj na parze. 5. Zjedz rybę z kaszą i brokułem. 5. Polej całość 2 łyżkami Mikstury Olei DrGaja.

PODWIECZOREK 17:30

  • Herbatniki – 50 g (10 x Sztuka)
  • Zielona herbata (napar bez cukru) – 250 g (1 x Szklanka)

Przypomnienie – Pamiętaj, żeby posiłki i napoje, które przyjmujesz nie były ani za gorące ani za zimne. Nie będzie to dodatkowo termicznie drażnić ścian przewodu pokarmowego.

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

ZAPIEKANA KASZKA MANNA

  • Banan – 120 g (1 x Sztuka)
  • Białko jaja kurzego – 35 g (1 x Sztuka)
  • Borówki amerykańskie – 50 g (1 x Garść)
  • Jogurt naturalny – 80 g (4 x Łyżka)
  • Kasza manna – 51 g (4.25 x Łyżka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Kaszę ugotuj na pół gęsto na wodzie. Wymieszaj z pokrojonymi drobno owocami. 2. Białko ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z kaszą. 3. Zapiecz całość około 20 minut. Zjedz z jogurtem.

Piątek   

ŚNIADANIE 08:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

MLECZNA RYŻANKA NA SŁODKO

  • Banan – 120 g (1 x Sztuka)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 150 g (0.6 x Szklanka)
  • Ryż biały – 60 g (4 x Łyżka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Ugotuj ryż. 2. Dodaj obranego i pokrojonego banana. 2. Zmiksuj wszystkie składniki razem.

Owoce – Surowe owoce staraj się spożywać w konsystencji półpłynnej np. w formie musów, przecierów.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

KASZA MANNA NA MLEKU Z MORELAMI

  • Kasza manna – 48 g (4 x Łyżka)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 125 g (0.5 x Szklanka)
  • Morele – 135 g (3 x Sztuka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Ugotuj kaszę na mleku. 2. Zmiksuj w blenderze morele. 3. Dodaj do kaszy owocowy mus.

OBIAD 14:00

WARZYWA NA PARZE

  • Cukinia – 120 g (0.4 x Sztuka)
  • Kalafior – 150 g (0.3 x Sztuka)
  • Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
  • Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Umyj warzywa i dopraw do smaku. 2. Ugotuj warzywa na parze. 3. Na talerzu dodaj oliwę.

RYBA GOTOWANA NA PARZE

  • Brokuły – 50 g (0.1 x Sztuka)
  • Dorsz, świeży, filety bez skóry – 100 g (1 x Porcja)
  • Koper ogrodowy – 16 g (2 x Łyżka)
  • Pietruszka, liście – 30 g (5 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Dopraw rybę. 2. Ugotuj rybę na parze razem z brokułem, pietruszką i koperkiem.

ZUPA CUKINIOWA Z SOCZEWICĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 17:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

JOGURT Z BANANEM

  • Banan – 120 g (1 x Sztuka)
  • Jogurt naturalny – 250 g (12.5 x Łyżka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zmiażdż banana widelcem i wymieszaj z jogurtem.

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

BUŁKA Z TWAROŻKIEM, OGÓRKIEM I KIEŁKAMI LUCERNY

  • Bułki pszenne zwykłe – 80 g (1 x Sztuka)
  • Kiełki lucerny – 8 g (1 x Łyżka)
  • Ogórek – 80 g (2 x Sztuka)
  • Oregano (suszone) – 3 g (1 x Łyżeczka)
  • Ser twarogowy chudy – 100 g (0.5 x Opakowanie)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Przekrój bułkę. 2. Wymieszaj serek z pokrojonym w kostkę ogórkiem i oregano. 3. Posmaruj pieczywo serkiem, na górę nałóż kiełki.

Sobota

ŚNIADANIE 08:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

JAJKO NA MIĘKKO Z WARZYWNĄ KANAPKĄ

  • Bułki pszenne zwykłe – 80 g (1 x Sztuka)
  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
  • Oregano (suszone) – 1 g (0.33 x Łyżeczka)
  • Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)
  • Sałata – 20 g (4 x Liść)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Jajko umieść w garnku z zimną wodą i gotuj przez 3 minuty od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. 2. Gdy miną trzy minuty umieść jajko w zimnej wodzie na około 1 minutę. 3. Na przekrojonej bułce połóż na sałatę i pomidora (obranego ze skórki) oraz posyp oregano. 4. Zjedz z ugotowanym jajkiem.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

  • Bułeczki drożdżowe z jabłkami – 80 g (1 x Sztuka)
  • Maślanka (1.5% tł.) – 250 g (1 x Szklanka)

Wskazówka – Pamiętaj o tym, żeby wypijać minimum 2l płynów dziennie.

OBIAD 14:00

KURCZAK PIECZONY W TYMIANKU Z RYŻEM

  • Mięso z ud kurczaka, bez skóry – 100 g (1 x Porcja)
  • Ryż biały – 60 g (4 x Łyżka)
  • Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
  • Tymianek – 1 g (0.25 x Łyżeczka)
  • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)

Czas przygotowania: 45 minut

  1. Udka zamarynuj w tymianku, soli i pieprzu. 2. Umieść je w rękawie do pieczenia. Przed zawiązaniem rękawa dodaj do środka pół szklanki wody. 3. Wstaw do nagrzanego pieca. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. 4. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

KRUPNIK Z KURCZAKIEM I KALAFIOREM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Kalafior – 100 g (0.2 x Sztuka)
  • Kasza jęczmienna, perłowa – 75 g (5 x Łyżka)
  • Marchew – 90 g (2 x Sztuka)
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 200 g (2 x Porcja)
  • Pietruszka, korzeń – 50 g (1 x Sztuka)
  • Por – 140 g (1 x Sztuka)
  • Seler korzeniowy – 120 g (2 x Plaster)
  • Mikstura Olei Hepa 2 łyżki

Czas przygotowania: 30 minut

  1. Wszystkie warzywa obierz i zetrzyj na grubych oczkach. 2. Mięso zalej wodą, dodaj przyprawy. Gotuj około 20 minut. 3. Dodaj starte warzywa, kalafior i kaszę. Gotuj jeszcze 20 minut. Zupę dopraw. 4. Do talerza dodaj Miksturę Olei Hepa.

PODWIECZOREK 17:30

MUS OWOCOWY

  • Banan – 90 g (0.75 x Sztuka)
  • Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
  • Kiwi – 110 g (1.47 x Sztuka)

Czas przygotowania: 7 minut

  1. Zmiksuj owoce na mus.

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

JAGLANKA MLECZNA Z BRZOSKWINIAMI

  • Brzoskwinia – 85 g (1 x Sztuka)
  • Kasza jaglana – 39 g (3 x Łyżka)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 125 g (0.5 x Szklanka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Ugotuj kaszę. 2. Umyj i pokrój brzoskwinię. 3. Wszystkie składniki zmiksuj razem.

Niedziela   

ŚNIADANIE 08:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

KASZA KUKURYDZIANA NA MLEKU Z BANANEM I KIWI

  • Banan – 144 g (1.2 x Sztuka)
  • Kiwi – 37 g (0.49 x Sztuka)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 125 g (0.5 x Szklanka)
  • Kasza kukurydziana – 45 g (3 x Łyżka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Kaszę ugotuj na mleku. 2. Owoce obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj. 3. Przełóż ugotowaną kaszę do miseczki i wylej na jej wierzch mus owocowy.

Wskazówka – Pomidora możesz zamienić na ogórka. Jeśli jednak zdecydujesz się pozostać przy pomidorze- pamiętaj aby obrać go ze skórki.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Umyj dokładnie owoc i owiń w folię aluminiową. 2. Piecz ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok.160 stopni C.

OBIAD 14:00

PIECZONY DORSZ Z RYŻEM I PIECZONYM BURAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Dorsza dopraw do smaku, skrop sokiem z cytryny i upiecz. 2. Ryż ugotuj na miękko. 3. Buraka skrop sokiem z cytryny, dopraw i upiecz do miękkości. 4. Gotową potrawę skrop Mikstura Olei Hepa.

KRUPNIK Z KURCZAKIEM I KALAFIOREM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 17:30

SMOOTHIE

  • Banan – 120 g (1 x Sztuka)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 125 g (0.5 x Szklanka)

Czas przygotowania: 6 minut

  1. Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki.

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

PIECZONY DORSZ Z RYŻEM I PIECZONYM BURAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Właściciel niniejszego profilu nie ponosi odpowiedzialności za skutki stosowania jadłospisu, bo jego stosowanie jest absolutnie dobrowolne.

Dodaj komentarz