Jak wygląda dieta lekkostrawna? W jaki sposób należy przygotowywać potrawy? Podejmij wyzwanie i wypróbuj propozycję od DrGaja na dietę lekkostrawną!
Dieta lekkostrawna to specjalna dieta zalecana w wielu chorobach. Jej głównym celem jest dostarczenie niezbędnych składników odżywczych do organizmu bez obciążania układu pokarmowego. W większości jest ona zalecana osobom starszym, jednak i młodsi mogą z niej skorzystać w sytuacji zatrucia pokarmowego lub stanie pooperacyjnym. Przy diecie lekkostrawnej warto zwrócić uwagę na takie składniki jak chude mięso i wędliny, chude przetwory mleczne, pieczywo pszenne (nie razowe!), biały ryż, jasne makarony. Niezwykle ważna jest również forma obróbki termicznej potraw, która dopuszcza tylko gotowanie na parze, w wodzie, duszenie potraw oraz pieczenie w foli.
Zapraszamy do zapoznania się z przykładowym jadłospisem na 7 dni w diecie lekkostrawnej.
Propozycja jadłospisu od Dr Gaja stanowi przykład zdrowego stylu odżywiania. Jadłospis spełnia zapotrzebowanie energetyczne na poziomie 1700 kcal dziennie i stanowi alternatywne do tradycyjnego sposobu odżywiania się, kierowaną wyłącznie do osób zdrowych i pełnoletnich. Jadłospis został ułożony przez dietetyka aczkolwiek każda osoba, która chciałby wdrożyć wskazany Jadłospis powinna uprzednio skontaktować się z lekarzem i/lub dietetykiem, a z pewnością powinna zapoznać się ze składem oferowanych w ramach niniejszego Jadłospisu produktów Dr Gaja.
Dieta do pobrania w formie PDF
Poniedziałek
Skórka z pomidora. – Przed spożyciem sparz pomidora wrzątkiem i zdejmij z niego skórkę- unikniesz dzięki temu podrażnienia ścian żołądka.
ŚNIADANIE 08:30
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
BUŁKA PSZENNA Z SZYNKĄ I POMIDOREM
- Bułki pszenne zwykłe – 80 g (1 x Sztuka)
- Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)
- Szynka z indyka – 60 g (4 x Plasterek)
Czas przygotowania: 5 minut
- Bułkę pszenną przekrój na pół. 2. Na połówkach bułki poukładaj plasterki szynki i pokrojonego w plastry pomidora.
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
JABŁKO PIECZONE Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
Czas przygotowania: 20 minut
- Umyj dokładnie owoc i owiń w folię aluminiową. 2. Piecz ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok.160 stopni C.
BUDYŃ NA MLEKU KROWIM
- Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 325 g (1.3 x Szklanka)
- Cukier wanilinowy – 8 g (2 x Łyżeczka)
- Budyń w proszku – 24 g (3 x Łyżka)
Czas przygotowania: 7 minut
- Zagotuj połowę mleka. 2. W połowie objętości mleka rozpuść budyń w proszku i cukier waniliowy. 3. Dodaj rozmieszany budyń do gotującego się mleka. 4. Gotuj mieszając jeszcze 2 minuty.
OBIAD 14:00
MIKSTURA OLEI HEPA DRGAJA 2 ŁYŻKI
POLĘDWICZKI Z KURCZAKA NA PARZE Z WARZYWAMI I ZIEMNIAKAMI
- Brokuły – 50 g (0.1 x Sztuka)
- Burak – 100 g (1 x Sztuka)
- Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 100 g (1 x Porcja)
- Olej rzepakowy – 13 g (1.3 x Łyżka)
- Oregano (suszone) – 1 g (0.33 x Łyżeczka)
- Sok cytrynowy – 6 g (1 x Łyżka)
- Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka)
Czas przygotowania: 35 minut
- Zamarynuj mięso w oleju, soku z cytryny i przyprawach. 2. Ziemniaki umyj i obierz. Wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj aż będą miękkie. 3. Pozostałe warzywa umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry. 4. Gotuj mięso i warzywa na parze przez około 25 minut. 5. Na koniec polej danie 2 łyżkami.
PODWIECZOREK 17:30
- Biszkopty – 35 g (7 x Sztuka)
- Banan – 120 g (1 x Sztuka)
KOLACJA 20:30
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
RYŻ Z JABŁKAMI
- Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 150 g (0.6 x Szklanka)
- Mus z jabłek słodzony – 55 g (3.67 x Łyżka)
- Ryż biały – 55 g (3.67 x Łyżka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Ryż ugotuj na mleku. 2. Przełóż do miseczki. 3. Na górę wyłóż mus jabłkowy.
Wtorek
ŚNIADANIE 08:30
SMOOTHIE Z BANANÓW
- Banan – 120 g (1 x Sztuka)
- Jogurt naturalny – 120 g (6 x Łyżka)
- Płatki owsiane – 30 g (3 x Łyżka)
- Len, nasiona – 10 g (2 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 5 minut
- Zmiksuj składniki w blenderze.
Biszkopty – 30 g (6 sztuk)
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
KASZA KUKURYDZIANA NA MLEKU Z DUSZONYM JABŁKIEM
- Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
- Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 250 g (1 x Szklanka)
- Kasza kukurydziana – 45 g (3 x Łyżka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Jabłko pokrój w kostkę i duś na wodzie do miękkości. 2. Kaszę ugotuj na mleku i zjedz z ciepłym jabłkiem.
Temperatura – Pamiętaj o temperaturze posiłków. Spożywaj je kiedy lekko ostygną.
OBIAD 14:00
DUSZONA PIERŚ Z KURCZAKA W WARZYWACH Z RYŻEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Cebula – 50 g (0.5 x Sztuka)
- Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 200 g (2 x Porcja)
- Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Ryż biały – 120 g (8 x Łyżka)
- Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
- Ziele angielskie – 3 g (3 x Sztuka)
- Liść laurowy – 1 g (1 x Listek)
- Tymianek – 1 g (0.25 x Łyżeczka)
- Majeranek – 1 g (0.25 x Łyżeczka)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
Czas przygotowania: 25 minut
- Mięso pokrój w kostkę a warzywa w słupki. 2. Na oleju zeszklij cebulę i obsmaż marchewkę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, tymianek, sól, pieprz i pół szklanki wody. 3. Dodaj mięso i gotuj przez około 15 – 20 minut. 4. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
PODWIECZOREK 17:30
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
Bułeczki drożdżowe z jabłkami – 80 g (1 x Sztuka)
KOLACJA 20:30
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
BUŁKA Z TWAROŻKIEM, OGÓRKIEM I KIEŁKAMI LUCERNY
- Bułki pszenne zwykłe – 80 g (1 x Sztuka)
- Kiełki lucerny – 8 g (1 x Łyżka)
- Ogórek – 80 g (2 x Sztuka)
- Oregano (suszone) – 3 g (1 x Łyżeczka)
- Ser twarogowy chudy – 100 g (0.5 x Opakowanie)
Czas przygotowania: 5 minut
- Przekrój bułkę. 2. Wymieszaj serek z pokrojonym w kostkę ogórkiem i oregano. 3. Posmaruj pieczywo serkiem, na górę nałóż kiełki.
Środa
ŚNIADANIE 08:30
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
BUŁECZKI PSZENNE Z TWAROŻKIEM I DŻEMEM
- Bułki pszenne zwykłe – 120 g (1.5 x Sztuka)
- Dżem truskawkowy, niskosłodzony – 45 g (3 x Łyżeczka)
- Ser twarogowy chudy – 60 g (0.3 x Opakowanie)
Czas przygotowania: 5 minut
- Bułeczki przekrój na pół. 2. Posmaruj dżemem a na górze połóż plastry twarogu.
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
BANANOWA RYŻANKA
- Banan – 120 g (1 x Sztuka)
- Ryż biały – 30 g (2 x Łyżka)
- Len, nasiona – 2.5 g (0.5 x Łyżeczka)
- Cynamon – 5 g (1 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 20 minut
- Zmiel nasiona lnu. 2. Ugotuj ryż. 3. Zalej ryż 100 ml wody. 4. Wkrój banana do potrawy i posyp cynamonem oraz siemieniem. Całość wymieszaj.
Gotuj na parze. – Gotowanie na parze jest właściwą techniką kulinarną w diecie łatwostrawnej. Przygotowane w ten sposób potrawy są lekkie i nie obciążają żołądka.
OBIAD 14:00
WARZYWA NA PARZE
- Cukinia – 180 g (0.6 x Sztuka)
- Kalafior – 250 g (0.5 x Sztuka)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
Czas przygotowania: 15 minut
- Obierz i umyj warzywa 2. Dopraw do smaku pieprzem i solą. 3. Pokrój na mniejsze części i ugotuj na parze. 4. Na talerzu dodaj oliwę.
RYBA GOTOWANA NA PARZE
- Brokuły – 50 g (0.1 x Sztuka)
- Dorsz, świeży, filety bez skóry – 100 g (1 x Porcja)
- Koper ogrodowy – 16 g (2 x Łyżka)
- Pietruszka, liście – 30 g (5 x Łyżeczka)
- Mikstura Olei Hepa DrGaja 2 łyżki
Czas przygotowania: 20 minut 1. Rybę nasmaruj pieprzem i solą. 2. Ugotuj rybę na parze razem z brokułem, pietruszką i koperkiem. 3. Gotową rybę polej 2 łyżkami Mikstury Olei Hepa.
PODWIECZOREK 17:30
GRYCZANKA Z MUSEM Z MALIN
- Maliny – 60 g (1 x Garść)
- Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 200 g (0.8 x Szklanka)
- Płatki gryczane – 30 g (3 x Łyżka)
Czas przygotowania: 0 minut
- Płatki ugotuj na mleku. 2. Zmiksuj owoce i zjedz z gryczanką
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
KOLACJA 20:30
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
DUSZONA PIERŚ Z KURCZAKA W WARZYWACH Z RYŻEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.
Czwartek
ŚNIADANIE 08:30
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
JAJKA NA MIĘKKO Z BROKUŁEM NA PARZE
- Brokuły – 250 g (0.5 x Sztuka)
- Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Ugotuj jajka na miękko. 2. Brokuła rozdrobnij i przygotuj na parze. 3. Zjedz jajka z ugotowanym na parze brokułem.
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
- SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
- Biszkopty – 25 g (5 x Sztuka)
- Maślanka (1.5% tł.) – 250 g (1 x Szklanka)
OBIAD 14:00
ZUPA CUKINIOWA Z SOCZEWICĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Cebula – 150 g (1.5 x Sztuka)
- Cukinia – 300 g (1 x Sztuka)
- Koper ogrodowy – 16 g (2 x Łyżka)
- Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
- Oliwa z oliwek – 15 g (1.5 x Łyżka)
- Soczewica czerwona, nasiona suche – 48 g (4 x Łyżka)
Czas przygotowania: 40 minut
- Do 500ml wody dodaj startą na tarce cukinię oraz marchewkę. 2. Do gotujących warzyw wsyp soczewicę i gotuj, mieszając co chwilę. 3. Pokrój cebulkę w pióra i podduś na wodzie. 4. Dodaj do cukinii i marchewki podduszone warzywa, dolewając w razie potrzeby trochę wody. 5. Gotuj, aż soczewica i warzywa będą gotowe. 6. Przypraw do smaku solą himalajską, kurkumą, pieprzem ziołowym, estragonem, tymiankiem. 7. Na talerzu posyp koperkiem.
DORSZ DUSZONY W PORACH Z BROKUŁEM I POMIDOROWĄ KASZĄ JAGLANĄ
- Brokuły – 100 g (0.2 x Sztuka)
- Cytryna – 80 g (1 x Sztuka)
- Dorsz, świeży, filety bez skóry – 100 g (1 x Porcja)
- Kasza jaglana – 65 g (5 x Łyżka)
- Koncentrat pomidorowy, 30% – 25 g (1 x Łyżka)
- Por – 140 g (1 x Sztuka)
- Sól biała – 2 g (2 x Szczypta)
- Mikstura Olei Hepa 2 łyżki
Czas przygotowania: 35 minut
- Rybę dopraw i obłóż plastrami cytryny, a następnie wyłóż do naczynia żaroodpornego. 2. Pora pokrój i dodaj do ryby. Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach. 3. Kaszę ugotuj do miękkości, dodaj przecier i dopraw. 4. Brokuła ugotuj na parze. 5. Zjedz rybę z kaszą i brokułem. 5. Polej całość 2 łyżkami Mikstury Olei DrGaja.
PODWIECZOREK 17:30
- Herbatniki – 50 g (10 x Sztuka)
- Zielona herbata (napar bez cukru) – 250 g (1 x Szklanka)
Przypomnienie – Pamiętaj, żeby posiłki i napoje, które przyjmujesz nie były ani za gorące ani za zimne. Nie będzie to dodatkowo termicznie drażnić ścian przewodu pokarmowego.
KOLACJA 20:30
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
ZAPIEKANA KASZKA MANNA
- Banan – 120 g (1 x Sztuka)
- Białko jaja kurzego – 35 g (1 x Sztuka)
- Borówki amerykańskie – 50 g (1 x Garść)
- Jogurt naturalny – 80 g (4 x Łyżka)
- Kasza manna – 51 g (4.25 x Łyżka)
Czas przygotowania: 20 minut
- Kaszę ugotuj na pół gęsto na wodzie. Wymieszaj z pokrojonymi drobno owocami. 2. Białko ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z kaszą. 3. Zapiecz całość około 20 minut. Zjedz z jogurtem.
Piątek
ŚNIADANIE 08:30
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
MLECZNA RYŻANKA NA SŁODKO
- Banan – 120 g (1 x Sztuka)
- Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 150 g (0.6 x Szklanka)
- Ryż biały – 60 g (4 x Łyżka)
Czas przygotowania: 20 minut
- Ugotuj ryż. 2. Dodaj obranego i pokrojonego banana. 2. Zmiksuj wszystkie składniki razem.
Owoce – Surowe owoce staraj się spożywać w konsystencji półpłynnej np. w formie musów, przecierów.
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
KASZA MANNA NA MLEKU Z MORELAMI
- Kasza manna – 48 g (4 x Łyżka)
- Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 125 g (0.5 x Szklanka)
- Morele – 135 g (3 x Sztuka)
Czas przygotowania: 15 minut
- Ugotuj kaszę na mleku. 2. Zmiksuj w blenderze morele. 3. Dodaj do kaszy owocowy mus.
OBIAD 14:00
WARZYWA NA PARZE
- Cukinia – 120 g (0.4 x Sztuka)
- Kalafior – 150 g (0.3 x Sztuka)
- Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
Czas przygotowania: 15 minut
- Umyj warzywa i dopraw do smaku. 2. Ugotuj warzywa na parze. 3. Na talerzu dodaj oliwę.
RYBA GOTOWANA NA PARZE
- Brokuły – 50 g (0.1 x Sztuka)
- Dorsz, świeży, filety bez skóry – 100 g (1 x Porcja)
- Koper ogrodowy – 16 g (2 x Łyżka)
- Pietruszka, liście – 30 g (5 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 20 minut
- Dopraw rybę. 2. Ugotuj rybę na parze razem z brokułem, pietruszką i koperkiem.
ZUPA CUKINIOWA Z SOCZEWICĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.
PODWIECZOREK 17:30
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
JOGURT Z BANANEM
- Banan – 120 g (1 x Sztuka)
- Jogurt naturalny – 250 g (12.5 x Łyżka)
Czas przygotowania: 5 minut
- Zmiażdż banana widelcem i wymieszaj z jogurtem.
KOLACJA 20:30
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
BUŁKA Z TWAROŻKIEM, OGÓRKIEM I KIEŁKAMI LUCERNY
- Bułki pszenne zwykłe – 80 g (1 x Sztuka)
- Kiełki lucerny – 8 g (1 x Łyżka)
- Ogórek – 80 g (2 x Sztuka)
- Oregano (suszone) – 3 g (1 x Łyżeczka)
- Ser twarogowy chudy – 100 g (0.5 x Opakowanie)
Czas przygotowania: 5 minut
- Przekrój bułkę. 2. Wymieszaj serek z pokrojonym w kostkę ogórkiem i oregano. 3. Posmaruj pieczywo serkiem, na górę nałóż kiełki.
Sobota
ŚNIADANIE 08:30
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
JAJKO NA MIĘKKO Z WARZYWNĄ KANAPKĄ
- Bułki pszenne zwykłe – 80 g (1 x Sztuka)
- Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
- Oregano (suszone) – 1 g (0.33 x Łyżeczka)
- Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)
- Sałata – 20 g (4 x Liść)
Czas przygotowania: 10 minut
- Jajko umieść w garnku z zimną wodą i gotuj przez 3 minuty od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. 2. Gdy miną trzy minuty umieść jajko w zimnej wodzie na około 1 minutę. 3. Na przekrojonej bułce połóż na sałatę i pomidora (obranego ze skórki) oraz posyp oregano. 4. Zjedz z ugotowanym jajkiem.
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
- Bułeczki drożdżowe z jabłkami – 80 g (1 x Sztuka)
- Maślanka (1.5% tł.) – 250 g (1 x Szklanka)
Wskazówka – Pamiętaj o tym, żeby wypijać minimum 2l płynów dziennie.
OBIAD 14:00
KURCZAK PIECZONY W TYMIANKU Z RYŻEM
- Mięso z ud kurczaka, bez skóry – 100 g (1 x Porcja)
- Ryż biały – 60 g (4 x Łyżka)
- Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
- Tymianek – 1 g (0.25 x Łyżeczka)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
Czas przygotowania: 45 minut
- Udka zamarynuj w tymianku, soli i pieprzu. 2. Umieść je w rękawie do pieczenia. Przed zawiązaniem rękawa dodaj do środka pół szklanki wody. 3. Wstaw do nagrzanego pieca. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. 4. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
KRUPNIK Z KURCZAKIEM I KALAFIOREM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Kalafior – 100 g (0.2 x Sztuka)
- Kasza jęczmienna, perłowa – 75 g (5 x Łyżka)
- Marchew – 90 g (2 x Sztuka)
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 200 g (2 x Porcja)
- Pietruszka, korzeń – 50 g (1 x Sztuka)
- Por – 140 g (1 x Sztuka)
- Seler korzeniowy – 120 g (2 x Plaster)
- Mikstura Olei Hepa 2 łyżki
Czas przygotowania: 30 minut
- Wszystkie warzywa obierz i zetrzyj na grubych oczkach. 2. Mięso zalej wodą, dodaj przyprawy. Gotuj około 20 minut. 3. Dodaj starte warzywa, kalafior i kaszę. Gotuj jeszcze 20 minut. Zupę dopraw. 4. Do talerza dodaj Miksturę Olei Hepa.
PODWIECZOREK 17:30
MUS OWOCOWY
- Banan – 90 g (0.75 x Sztuka)
- Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
- Kiwi – 110 g (1.47 x Sztuka)
Czas przygotowania: 7 minut
- Zmiksuj owoce na mus.
KOLACJA 20:30
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
JAGLANKA MLECZNA Z BRZOSKWINIAMI
- Brzoskwinia – 85 g (1 x Sztuka)
- Kasza jaglana – 39 g (3 x Łyżka)
- Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 125 g (0.5 x Szklanka)
Czas przygotowania: 5 minut
- Ugotuj kaszę. 2. Umyj i pokrój brzoskwinię. 3. Wszystkie składniki zmiksuj razem.
Niedziela
ŚNIADANIE 08:30
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
KASZA KUKURYDZIANA NA MLEKU Z BANANEM I KIWI
- Banan – 144 g (1.2 x Sztuka)
- Kiwi – 37 g (0.49 x Sztuka)
- Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 125 g (0.5 x Szklanka)
- Kasza kukurydziana – 45 g (3 x Łyżka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Kaszę ugotuj na mleku. 2. Owoce obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj. 3. Przełóż ugotowaną kaszę do miseczki i wylej na jej wierzch mus owocowy.
Wskazówka – Pomidora możesz zamienić na ogórka. Jeśli jednak zdecydujesz się pozostać przy pomidorze- pamiętaj aby obrać go ze skórki.
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
Czas przygotowania: 20 minut
- Umyj dokładnie owoc i owiń w folię aluminiową. 2. Piecz ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok.160 stopni C.
OBIAD 14:00
PIECZONY DORSZ Z RYŻEM I PIECZONYM BURAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Burak – 300 g (3 x Sztuka)
- Dorsz, świeży, filety bez skóry – 150 g (1.5 x Porcja)
- Mikstura Olei Hepa DrGaja 2 łyżki
- Ryż biały – 90 g (6 x Łyżka)
Czas przygotowania: 20 minut
- Dorsza dopraw do smaku, skrop sokiem z cytryny i upiecz. 2. Ryż ugotuj na miękko. 3. Buraka skrop sokiem z cytryny, dopraw i upiecz do miękkości. 4. Gotową potrawę skrop Mikstura Olei Hepa.
KRUPNIK Z KURCZAKIEM I KALAFIOREM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.
PODWIECZOREK 17:30
SMOOTHIE
- Banan – 120 g (1 x Sztuka)
- Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 125 g (0.5 x Szklanka)
Czas przygotowania: 6 minut
- Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki.
KOLACJA 20:30
SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML
PIECZONY DORSZ Z RYŻEM I PIECZONYM BURAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.
Właściciel niniejszego profilu nie ponosi odpowiedzialności za skutki stosowania jadłospisu, bo jego stosowanie jest absolutnie dobrowolne.