Słodka pokusa
Połączenie pysznej babeczki z delikatną pianką brzoskwiniową i wspomagającym ProTrawieniem, zwieńczony sezonowymi owocami stanowi idealny pomysł na deser w trakcie weekendowych odwiedzin rodziny lub znajomych. Zainspiruj się przepisem i wypróbuj go!
Słodka pokusa
Składniki/ 18 szt.
- 4/5 szklanki mąki pszennej minus 1 łyżka
- 4/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 saszetka ProTrawienie
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1,5 szt. dużych jajek
- 2,5 łyżki oleju
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
- Przygotować produkty w temperaturze pokojowej.
- Suche składniki wymieszać, przesiać.
- Zmiksować na gładką masę: jajka, olej, jogurt.
- Dodać suche składniki (w tym saszetkę ProTrawienie) i wymieszać/zmiksować do połączenia.
- Gdy ciasto będzie zbyt suche można dodać większej ilości jogurtu naturalnego.
- Przełożyć ciasto do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka, odciąć róg i nałożyć do natłuszczonej formy na donuts.
- Piec w temperaturze 175ºC przez około 10 – 12 minut, do złotego koloru.
- Wyjąć z formy, wystudzić na kratce. Polukrować i ozdobić posypką.
Pianka
- 0,5 opakowania śmietanki 36%
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Sposób przygotowania
- Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w połowie ilości wody – 250ml. Całkowicie wystudzić, lekko schłodzić – galaretka nie może do końca się stężeć.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Małą strużką wlewać wystudzoną lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę wiśniową, cały czas ubijając, by nie zrobiły się grudki.
- Gotową masę wyłożyć na pączki za pomocą rękawa cukierniczego.
- Dodaj ulubione owoce i gotowe!
Na zdrowie! ♥