Zbilansowana dieta jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Często słyszy się to stwierdzenie, ale co tak naprawdę oznacza?
Dieta zrównoważona (zbilansowana) zawiera odpowiednią proporcje wszystkich składników odżywczych: białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych. Najnowsze zalecenia wskazują, że dieta powinna się opierać na ok. 10-20% białka, 20-35% tłuszczu oraz 45-65% węglowodanów. Wyliczone są na podstawie danych statystycznych dla większości dorosłych, zdrowych osób i zamykają się w „widełkach”.
Propozycja jadłospisu od Dr Gaja stanowi przykład zdrowego stylu odżywiania. Jadłospis spełnia zapotrzebowanie energetyczne na poziomie 1700 kcal dziennie i stanowi alternatywne do tradycyjnego sposobu odżywiania się, kierowaną wyłącznie do osób zdrowych i pełnoletnich. Jadłospis został ułożony przez dietetyka aczkolwiek każda osoba, która chciałby wdrożyć wskazany Jadłospis powinna uprzednio skontaktować się z lekarzem i/lub dietetykiem, a z pewnością powinna zapoznać się ze składem oferowanych w ramach niniejszego Jadłospisu produktów Dr Gaja.
Dieta do pobrania w formie PDF
Poniedziałek
ŚNIADANIE 08:00
OWSIANKA Z NEKTARYNKĄ
- Nektarynka – 200 g (2 x Sztuka)
- Płatki owsiane – 40 g (4 x Łyżka)
- Truskawki – 70 g (1 x Garść)
- Masło orzechowe – 15 g (1 x Łyżeczka)
- Mleko migdałowe naturalne bio – 200 g (0.8 x Szklanka)
- Cynamon – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 10 minut
1.Ugotuj płatki na mleku z cynamonem i masłem orzechowym. 2. Po ugotowaniu wkrój owoce i wymieszaj.
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
TWAROŻEK Z OWOCAMI
- Banan – 120 g (1 x Sztuka)
- Maliny – 120 g (2 x Garść)
- Ser twarogowy chudy – 100 g (0.5 x Opakowanie)
- Karob (mączka chleba świętojańskiego) – 6 g (1 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Rozdrobnij widelcem twaróg z owocami. 2. Posyp karobem.
OBIAD 14:00
INDYK Z WARZYWAMI
- Kiełki brokuła – 24 g (3 x Łyżka)
- Orzechy laskowe – 15 g (1 x Łyżka)
- Rukola – 40 g (2 x Garść)
- Rzodkiewka – 45 g (3 x Sztuka)
- Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka)
- Polędwiczka z indyka (surowa) – 50 g (0.5 x Porcja)
- MIKSTURA OLEI HEPA DRGAJA 1 łyżka
Czas przygotowania: 20 minut
- Ugotuj indyka pokrojonego w kostkę, obtoczonego w curry. 2. Pokrój warzywa, orzechy. 3. Wymieszaj warzywa i orzechy z mięsem. 4. Całość polej Miksturą Olei Hepa i dopraw do smaku.
KASZA JAGLANA GOTOWANA
- Kasza jaglana – 65 g (5 x Łyżka)
Czas przygotowania: 15 minut
- Kaszę ugotuj na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Borówki amerykańskie – 50 g (1 x Garść)
PODWIECZOREK 17:30
WYTRAWNE MUFFINY JAGLANE (PRZEPIS NA 5 PORCJI)
Zjedz 1 z 5 porcji
- Cukinia – 150 g (0.5 x Sztuka)
- Dynia, pestki, łuskane – 10 g (1 x Łyżka)
- Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
- Kasza jaglana – 104 g (8 x Łyżka)
- Pesto czerwone z pomidorów – 20 g (1 x Łyżka)
- Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)
Czas przygotowania: 20 minut
- Dodatkowo przygotuj 1 łyżkę ulubionych przypraw ziołowych np. oregano, bazylię, pietruszkę. 2. Natłuść foremki olejem rzepakowym. 3. Nagrzej piekarnik do 190 stopni bez termoobiegu. 4. Opłucz kasze na sitku i gotuj ok 20 minut z 1,5 szklanki osolonej wody. Ostudź. 5. Zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki, pokrój paprykę w drobną kostkę. 6. Wymieszaj kaszę, paprykę, cukinię, jajko, pesto i przyprawy. 7. Przełóż masę do foremek i posyp pestkami dyni. 8. Piecz ok 30 minut. 9. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
MELON Melon – 200 g (1 x Porcja)
Melon ma właściwości relaksacyjne, dlatego warto wspomagać się nim w trakcie obniżonego nastroju, czy nadmiernego stresu.
KOLACJA 20:30
KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ
- Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
- Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
- Ogórek – 40 g (1 x Sztuka)
- Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
- Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)
- Pietruszka, liście – 12 g (2 x Łyżeczka)
- Szczypiorek – 20 g (4 x Łyżeczka)
- Kurkuma – 1 g (0.2 x Łyżeczka)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
Czas przygotowania: 20 minut
- Pokrój ugotowane jajko i rozdrobnij widelcem na pastę. 2. Dodaj startej papryki, ogórka, pokrojonej na drobno pietruszki i szczypiorku. 3. Dopraw solą, kurkumą, pieprzem, opcjonalnie papryczką chili. 4. Dodaj olej i wymieszaj. 5. Posmaruj chleb pastą.
Wtorek
„Pesymista szuka przeciwności w każdej okazji. Optymista widzi okazję w każdej przeciwności”. Winston Churchill
ŚNIADANIE 08:00
CHIA PUDDING Z TRUSKAWKAMI
- Miód pszczeli – 24 g (1 x Łyżka)
- Truskawki – 210 g (3 x Garść)
- Nasiona chia – 25 g (5 x Łyżeczka)
- Mleko migdałowe naturalne bio – 200 g (0.8 x Szklanka)
Czas przygotowania: 15 minut
- Wymieszaj mleko z miodem i nasionami chia. 2. Odstaw pudding na minimum 5 godzin. 3. Zmiksuj owoce na mus i dodaj do puddingu.
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
WYTRAWNE MUFFINY JAGLANE (PRZEPIS NA 5 PORCJI)
Zjedz 2 z 5 porcji
Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.
OBIAD 14:00
MAKARON SPAGHETTI Z AWOKADO I KURCZAKIEM
- Awokado – 70 g (0.5 x Sztuka)
- Bazylia (świeża) – 3 g (3 x Listek)
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 120 g (1.2 x Porcja)
- Pietruszka, liście – 12 g (2 x Łyżeczka)
- Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)
- Makaron spaghetti – 80 g (1.6 x Porcja)
- Mikstura Olei Hepa DrGaja 1 łyżka
Czas przygotowania: 20 minut
- Rozdrobnij dojrzałe awokado widelcem na gładką masę. Dopraw solą i przyprawami wg uznania. 2. Ugotuj makaron. 3. Pokrój mięso, obtocz w przyprawie curry i upiecz. 4. Makaron wymieszaj z awokado, mięsem i Miksturą Olei Hepa. Posyp posiekaną pietruszką. 5. Udekoruj bazylią i zjedz z pomidorem.
PODWIECZOREK 17:30
„MAKARON” Z CUKINII
- Cukinia – 300 g (1 x Sztuka)
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka)
- Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
- Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka)
Czas przygotowania: 15 minut
- Obierz cukinię i pokrój ją na cienkie i długie paski. 2. Rozgrzej olej i krótko podsmaż na nim czosnek, by się nie przypalił, a następnie podduś cukinię, do czasu aż zmięknie. 4. Na samym końcu dopraw do smaku. 5. „Makaron” z cukinii wyłóż do miseczki, dodaj pokrojone pomidorki i posiekany koperek.
MALINY Maliny – 120 g (2 x Garść)
KOLACJA 20:30
JOGURT Z MORELAMI
- Jogurt naturalny – 180 g (9 x Łyżka)
- Morele – 135 g (3 x Sztuka)
- Płatki owsiane – 40 g (4 x Łyżka)
- Słonecznik, nasiona, łuskane – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Karob (mączka chleba świętojańskiego) – 6 g (1 x Łyżeczka)
- Cynamon – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 5 minut
- Pokrój owoce. 2. Wymieszaj składniki.
Środa
ŚNIADANIE 08:00
DESER CZEKOLADOWO- BANANOWY
- Banan – 240 g (2 x Sztuka)
- Dynia, pestki, łuskane – 10 g (1 x Łyżka)
- Kakao 16%, proszek – 10 g (1 x Łyżka)
- Płatki owsiane – 20 g (2 x Łyżka)
- Serek wiejski (light) – 150 g (1 x Opakowanie)
Czas przygotowania: 10 minut
- Rozgnieć owoc widelcem na gładką masę. 2. Serek zmiksuj i podziel na 2 części. Jedną z części zmiksuj z kakao, tak by z serka można było utworzyć warstwę ciemną i jasną. 3. Przygotuj pucharek i ułóż warstwowo po kolei: warstwa ciemna, płatki, owoc, warstwa jasna, płatki, owoc. 4. Całość posyp pestkami dyni.
W trakcie jednego sezonu, drzewo czereśni może wytworzyć nawet 300 kg owoców!
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
- Sok z aloesu ALV600 2 ŁYŻKI DRGAJA
- Orzechy włoskie – 30 g (2 x Łyżka)
Czas przygotowania: 5 minut
- Zjedz jako przekąskę.
OBIAD 14:00
- Sok z aloesu ALV600 2 ŁYŻKI DRGAJA
- Kalafior, mrożony – 100 g (0.22 x Opakowanie)
Czas przygotowania: 8 minut
- Ugotuj kalafior
LECZO Z INDYKIEM I BAKŁAŻANEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Bakłażan – 200 g (1 x Sztuka)
- Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
- Cukinia – 300 g (1 x Sztuka)
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
- Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)
- Sól biała – 2 g (2 x Szczypta)
- Pomidory z puszki (krojone) – 400 g (4 x Porcja)
- Mięso z piersi indyka, bez skóry – 200 g (2 x Porcja)
- Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta)
- Papryka żółta – 140 g (1 x Sztuka)
- Zioła prowansalskie – 3 g (1 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 45 minut
* Sól i pieprz dodaj do smaku.
- Papryki pokrój w ćwiartki i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35 minut. Obierz i pokrój w kostkę. 2. Filet z indyka pokrój w paski, przypraw solą i pieprzem. Cukinię, bakłażany, pomidory i cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w paski. 3. Na patelnię z rozgrzanym olejem nałóż indyka, po chwili cebulę i czosnek. A po 3 minutach pozostałe warzywa, oprócz papryki. Duś razem 10 minut, dodaj paprykę i duś jeszcze raz przez 3 minuty. Przypraw do smaku.
PODWIECZOREK 17:30
WYTRAWNE MUFFINY JAGLANE (PRZEPIS NA 5 PORCJI)
Zjedz 1 z 5 porcji
Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.
Borówki amerykańskie – 150 g (3 x Garść)
KOLACJA 20:30
KANAPKI Z AWOKADO I SZYNKĄ
- Awokado – 70 g (0.5 x Sztuka)
- Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
- Ogórek – 40 g (1 x Sztuka)
- Sałata – 10 g (2 x Liść)
- Szynka z piersi kurczaka – 60 g (4 x Plasterek)
Czas przygotowania: 5 minut
- Chleb posmaruj awokado. 2. Na kanapki dodaj pozostałe składniki.
Czwartek
Czy wiesz, że…? Truskawki są moczopędne, dlatego zalecane są przy obrzękach?
ŚNIADANIE 08:00
CHIA PUDDING Z TRUSKAWKAMI
- Miód pszczeli – 24 g (1 x Łyżka)
- Słonecznik, nasiona, łuskane – 10 g (1 x Łyżka)
- Truskawki – 210 g (3 x Garść)
- Nasiona chia – 30 g (6 x Łyżeczka)
- Mleko migdałowe naturalne bio – 250 g (1 x Szklanka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Nasiona chia zalej mlekiem i wymieszaj z miodem. Odstaw do lodówki na minimum 5 godzin. 2. Pokrój owoce. 3. Wymieszaj chia z owocami. 4. Posyp nasionami słonecznika.
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
SMOOTHIE OWOCOWE
- Banan – 120 g (1 x Sztuka)
- Melon – 200 g (1 x Porcja)
- Mleko migdałowe naturalne bio – 200 g (0.8 x Szklanka)
Czas przygotowania: 5 minut
- Zmiksuj składniki w blenderze.
OBIAD 14:00
LECZO Z INDYKIEM I BAKŁAŻANEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
- Cebula – 50 g (0.5 x Sztuka)
- Kapusta pekińska – 150 g (3 x Liść)
- Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)
- Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Pokrój warzywa.
- Wymieszaj z olejem i przyprawami do smaku.
PODWIECZOREK 17:30
WRAP Z SAŁATY I SZYNKI
- Papryka czerwona – 40 g (0.29 x Sztuka)
- Sałata – 20 g (4 x Liść)
- Serek śmietankowy – 20 g (0.15 x Opakowanie)
- Szczypiorek – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Szynka z indyka – 30 g (2 x Plasterek)
Czas przygotowania: 10 minut
- Na dwóch liściach sałaty ułóż po plastrze szynki i posmaruj serkiem. 2. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i posyp szczypiorkiem. 3. Zwiń całość w rurkę.
- Słonecznik, nasiona, łuskane – 10 g (1 x Łyżka)
KOLACJA 20:30
MAKARON Z ŁOSOSIEM
- Łosoś, wędzony – 45 g (1.5 x Porcja)
- Makaron penne (pełnoziarnisty) – 50 g (0.71 x Szklanka)
- Pesto czerwone z pomidorów – 10 g (0.5 x Łyżka)
- Oliwki czarne – 15 g (1 x Łyżka)
- Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)
- Suszone pomidory – 21 g (3 x Sztuka)
- Szynka z piersi kurczaka – 30 g (2 x Plasterek)
Czas przygotowania: 10 minut
- Ugotuj makaron i wymieszaj z pesto. 2. Pokrój łososia, szynkę, pomidory i paprykę. 3. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Piątek
ŚNIADANIE 08:00
OWSIANKA Z MORELAMI
- Morele – 90 g (2 x Sztuka)
- Płatki owsiane – 40 g (4 x Łyżka)
- Żurawina suszona – 12 g (1 x Łyżka)
- Orzechy nerkowca (bez soli) – 15 g (1 x Łyżka)
- Mleko migdałowe naturalne bio – 150 g (0.6 x Szklanka)
- Woda – 75 g (0.3 x Szklanka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Ugotuj płatki na mleku z dodatkiem wody, stale mieszając.
- Przełóż owsiankę do miseczki.
- Dodaj pokrojone owoce i pozostałe składniki.
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
SPRING ROLLS Z ŁOSOSIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Awokado – 70 g (0.5 x Sztuka)
- Cytryna – 40 g (0.5 x Sztuka)
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Łosoś, wędzony – 60 g (2 x Porcja)
- Papier ryżowy – 54 g (6 x Sztuka)
- Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)
- Sałata – 30 g (6 x Liść)
- Masło orzechowe – 30 g (2 x Łyżeczka)
- Imbir – 5 g (1 x Plaster)
Czas przygotowania: 15 minut
Sos: 1. Dodatkowo przygotuj 3 łyżki sosu sojowego, opcjonalnie kilka łyżek wody, wg uznania. 2. Zetrzyj imbir, przeciśnij czosnek przez praskę. 3. Wymieszaj imbir, czosnek, sos sojowy, masło orzechowe, sok z cytryny i opcjonalnie wodę.
Spring rolls: 1. Namocz papier w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Nałóż sałatę, łososia, kawałki awokado, paprykę w paskach. 3. Ciasno zawiń. 4. Podaj z sosem.
Ważne! – Jeśli nie możesz przygotować bulionu ze świeżych warzyw, sięgnij po kostkę rosołową/ przyprawę bulionową o jak najbardziej naturalnym składzie.
OBIAD 14:00
PULPETY RYBNE (PRZEPIS NA 3 PORCJE)
Zjedz 1 z 3 porcji
- Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
- Cytryna – 40 g (0.5 x Sztuka)
- Dorsz, świeży – 350 g (3.5 x Porcja)
- Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
- Koper ogrodowy – 40 g (5 x Łyżka)
- Mąka żytnia, typ 1400 – 60 g (4 x Łyżka)
- Olej rzepakowy – 20 g (2 x Łyżka)
- Bulion warzywny – 2 szklanki
Czas przygotowania: 30 minut
- Zmiel rybę, posiekany koperek i jajko w malakserze/ blenderze lub przepuść przez maszynkę. 2. Do masy rybnej dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. 3. Uformuj rybne pulpety i obtocz w mące. 4. Zeszklij pokrojoną drobno cebulkę na rozgrzanym tłuszczu i dodaj pulpety. Lekko podsmaż. 5. Zalej delikatnie bulionem. Duś ok. 10 minut.
- Ziemniaki, wczesne – 140 g (2 x Sztuka)
Czas przygotowania: 15 minut
- Ugotuj ziemniaki. 2. Posyp koperkiem.
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
- Cebula – 25 g (0.25 x Sztuka)
- Kapusta pekińska – 150 g (3 x Liść)
- Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
- Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)
- Sok cytrynowy – 6 g (1 x Łyżka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Kapustę drobno posiekaj. 2. Paprykę i cebulę pokrój w kosteczkę. 3. Marchew zetrzyj na tarce. 4. Wymieszaj składniki i przypraw do smaku solą himalajską, pieprzem, kurkumą i sokiem z cytryny.
PODWIECZOREK 17:30
„MAKARON” Z CUKINII
- Cukinia – 150 g (0.5 x Sztuka)
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka)
- Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
- Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka)
Czas przygotowania: 15 minut
- Obierz cukinię i pokrój ją na cienkie i długie paski. 2. Rozgrzej olej i krótko podsmaż na nim czosnek, by się nie przypalił, a następnie podduś cukinię, do czasu aż zmięknie. 4. Na samym końcu dopraw do smaku. 5. „Makaron” z cukinii wyłóż do miseczki, dodaj pokrojone pomidorki i posiekany koperek.
- Nektarynka – 200 g (2 x Sztuka)
KOLACJA 20:30
KANAPKI Z TWAROŻKIEM
- Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
- Kiełki brokuła – 16 g (2 x Łyżka)
- Rzodkiewka – 30 g (2 x Sztuka)
- Ser twarogowy chudy – 50 g (0.25 x Opakowanie)
- Szczypiorek – 10 g (2 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Pokrój drobno szczypior i rzodkiewkę. 2. Rozgnieć twaróg widelcem, wymieszaj z pokrojonymi warzywami i przyprawami do smaku. 3. Nałóż twarożek na chleb i posyp kiełkami.
CZERWONY SOK WARZYWNO- OWOCOWY
- Burak – 50 g (0.5 x Sztuka)
- Cukinia – 75 g (0.25 x Sztuka)
- Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
- Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
- Seler naciowy – 90 g (2 x Łodyga)
Czas przygotowania: 5 minut
- Umyj, obierz i pokrój składniki. 2. Przepuść warzywa i owoce przez sokowirówkę/ wyciskarkę.
Sobota
ŚNIADANIE 08:00
- Sok z aloesu ALV600 2 ŁYŻKI DRGAJA
- Truskawki – 140 g (2 x Garść)
Czas przygotowania: 1 minut
- Zjedz jako przekąskę/ dodatek do posiłku.
SPRING ROLLS Z ŁOSOSIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Zjedz 1 z 2 porcji
Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
- Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
- Powidła śliwkowe – 30 g (2 x Łyżka)
Czas przygotowania: 5 minut
- Posmaruj chleb powidłami.
- Melon – 400 g (2 x Porcja)
OBIAD 14:00
PULPETY RYBNE (PRZEPIS NA 3 PORCJE)
Zjedz 1 z 3 porcji
Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.
KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI
- Kapusta pekińska – 50 g (1 x Liść)
- Kasza jaglana – 52 g (4 x Łyżka)
- Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka)
- Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)
- Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)
Czas przygotowania: 20 minut
- Ugotuj kaszę. 2. Podduś pokrojonego pomidora. 4. Pokrój kapustę, paprykę i posiekaj koperek. 5. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku.
PODWIECZOREK 17:30
WYTRAWNE MUFFINY JAGLANE (PRZEPIS NA 5 PORCJI)
Zjedz 1 z 5 porcji
- Cukinia – 150 g (0.5 x Sztuka)
- Dynia, pestki, łuskane – 10 g (1 x Łyżka)
- Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
- Kasza jaglana – 104 g (8 x Łyżka)
- Pesto czerwone z pomidorów – 20 g (1 x Łyżka)
- Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)
Czas przygotowania: 20 minut
- Dodatkowo przygotuj 1 łyżkę ulubionych przypraw ziołowych np. oregano, bazylię, pietruszkę. 2. Natłuść foremki olejem rzepakowym. 3. Nagrzej piekarnik do 190 stopni bez termoobiegu. 4. Opłucz kasze na sitku i gotuj ok 20 minut z 1,5 szklanki osolonej wody. Ostudź. 5. Zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki, pokrój paprykę w drobną kostkę. 6. Wymieszaj kaszę, paprykę, cukinię, jajko, pesto i przyprawy. 7. Przełóż masę do foremek i posyp pestkami dyni. 8. Piecz ok 30 minut. 9. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
KOLACJA 20:30
KANAPKI Z TWAROGIEM
- Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
- Kiełki brokuła – 16 g (2 x Łyżka)
- Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Rzodkiewka – 30 g (2 x Sztuka)
- Ser twarogowy chudy – 50 g (0.25 x Opakowanie)
- Szczypiorek – 10 g (2 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Ser wymieszaj z pokrojonym szczypiorem, rzodkiewką i olejem. 2. Dopraw do smaku. 3. Posmaruj chleb twarogiem i posyp kiełkami.
CZERWONY SOK WARZYWNO- OWOCOWY
- Burak – 50 g (0.5 x Sztuka)
- Cukinia – 75 g (0.25 x Sztuka)
- Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
- Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
- Seler naciowy – 45 g (1 x Łodyga)
Czas przygotowania: 5 minut
- Umyj, obierz i pokrój składniki. 2. Przepuść warzywa i owoce przez sokowirówkę/ wyciskarkę.
Niedziela
ŚNIADANIE 08:00
KASZA JAGLANA Z JAJKIEM SADZONYM
- Dynia, pestki, łuskane – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
- Jarmuż – 50 g (2.5 x Garść)
- Kasza jaglana – 52 g (4 x Łyżka)
- Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
- Pomidory koktajlowe – 60 g (3 x Sztuka)
Czas przygotowania: 15 minut
- Ugotuj kaszę na sypko. Wymieszaj z odrobiną oleju i przyprawami takimi jak curry i odrobinę czosnku granulowanego. 2. Usuń łodygę jarmużu i podduś na reszcie oleju. Gdy zmięknie, wbij jajko. 3. Pokrój pomidory w połówki, posiekaj orzechy. 4. Wyłóż na talerz kaszę, jarmuż, na to jajko. Posyp pomidorami i pestkami dyni.
„Pamiętaj, że mamy do czynienia jedynie z myślami, a myśli mogą zostać zmienione. Gdy zmieniamy nasze myślenie, zmieniamy naszą rzeczywistość”. Louise L. Hay
DRUGIE ŚNIADANIE 10:30
ZIELONE SMOOTHIE
- Ananas – 240 g (3 x Plaster)
- Pomarańcza – 200 g (1 x Sztuka)
- Szpinak – 100 g (4 x Garść)
Czas przygotowania: 10 minut
- Obierz i pokrój pomarańczę i ananasa. 2. Zmiksuj składniki w blenderze z 1/4 szklanki wody.
OBIAD 14:00
PULPETY RYBNE (PRZEPIS NA 3 PORCJE)
Zjedz 1 z 3 porcji
Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ
- Kapusta kwaszona – 110 g (1 x Szklanka)
- Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
- Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Pietruszka, liście – 18 g (3 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Pokrój kapustę. 2. Zetrzyj marchew. 3. Pokrój pietruszkę na drobno. 4. Wymieszaj z przyprawami i oliwą.
Ziemniaki, późne – 210 g (3 x Sztuka)
Czas przygotowania: 20 minut
- Ugotuj ziemniaki. 2. Pognieć ziemniaki tłuczkiem na gładką masę.
PODWIECZOREK 17:30
- Orzechy nerkowca (bez soli) – 15 g (1 x Łyżka)
SOK ORZEŹWIAJĄCY
- Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
- Seler naciowy – 45 g (1 x Łodyga)
- Limonka – 58 g (1 x Sztuka)
Czas przygotowania: 5 minut
- Umyj składniki, obierz limonkę. 2. Przeciśnij przez sokowirówkę/ wyciskarkę.
KOLACJA 20:30
MAKARON Z ŁOSOSIEM
- Łosoś, wędzony – 30 g (1 x Porcja)
- Makaron penne (pełnoziarnisty) – 50 g (0.71 x Szklanka)
- Pesto czerwone z pomidorów – 20 g (1 x Łyżka)
- Oliwki czarne – 15 g (1 x Łyżka)
- Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)
- Suszone pomidory – 21 g (3 x Sztuka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Ugotuj makaron i wymieszaj z pesto. 2. Pokrój łososia, pomidory i paprykę. 3. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Właściciel niniejszego profilu nie ponosi odpowiedzialności za skutki stosowania jadłospisu, bo jego stosowanie jest absolutnie dobrowolne.