Kolejny 7-dniowy jadłospis – dołącz do wyzwania!

Kolejny 7-dniowy jadłospis - rozpoczynamy trzeci tydzień wyzwania!

Zbilansowana dieta jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Często słyszy się to stwierdzenie, ale co tak naprawdę oznacza? 

Dieta zrównoważona (zbilansowana) zawiera odpowiednią proporcje wszystkich składników odżywczych: białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych.  Najnowsze zalecenia wskazują, że dieta powinna się opierać na ok. 10-20% białka, 20-35% tłuszczu oraz 45-65% węglowodanów. Wyliczone są na podstawie danych statystycznych dla większości dorosłych, zdrowych osób i zamykają się w „widełkach”.

Propozycja jadłospisu od Dr Gaja stanowi przykład zdrowego stylu odżywianiaJadłospis spełnia zapotrzebowanie energetyczne na poziomie 1700 kcal dziennie i stanowi alternatywne do tradycyjnego sposobu odżywiania się, kierowaną wyłącznie do osób zdrowych i pełnoletnich. Jadłospis został ułożony przez dietetyka aczkolwiek każda osoba, która chciałby wdrożyć wskazany Jadłospis powinna uprzednio skontaktować się z lekarzem i/lub dietetykiem, a z pewnością powinna zapoznać się ze składem oferowanych w ramach niniejszego Jadłospisu produktów Dr Gaja.

Dieta do pobrania w formie PDF

Poniedziałek   

ŚNIADANIE 08:00

OWSIANKA Z NEKTARYNKĄ

  • Nektarynka – 200 g (2 x Sztuka)
  • Płatki owsiane – 40 g (4 x Łyżka)
  • Truskawki – 70 g (1 x Garść)
  • Masło orzechowe – 15 g (1 x Łyżeczka)
  • Mleko migdałowe naturalne bio – 200 g (0.8 x Szklanka)
  • Cynamon – 2 g (0.4 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 10 minut

1.Ugotuj płatki na mleku z cynamonem i masłem orzechowym. 2. Po ugotowaniu wkrój owoce i wymieszaj.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

TWAROŻEK Z OWOCAMI

  • Banan – 120 g (1 x Sztuka)
  • Maliny – 120 g (2 x Garść)
  • Ser twarogowy chudy – 100 g (0.5 x Opakowanie)
  • Karob (mączka chleba świętojańskiego) – 6 g (1 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Rozdrobnij widelcem twaróg z owocami. 2. Posyp karobem.

OBIAD 14:00

INDYK Z WARZYWAMI

  • Kiełki brokuła – 24 g (3 x Łyżka)
  • Orzechy laskowe – 15 g (1 x Łyżka)
  • Rukola – 40 g (2 x Garść)
  • Rzodkiewka – 45 g (3 x Sztuka)
  • Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka)
  • Polędwiczka z indyka (surowa) – 50 g (0.5 x Porcja)
  • MIKSTURA OLEI HEPA DRGAJA 1 łyżka

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Ugotuj indyka pokrojonego w kostkę, obtoczonego w curry. 2. Pokrój warzywa, orzechy. 3. Wymieszaj warzywa i orzechy z mięsem. 4. Całość polej Miksturą Olei Hepa i dopraw do smaku.

KASZA JAGLANA GOTOWANA

  • Kasza jaglana – 65 g (5 x Łyżka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Kaszę ugotuj na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Borówki amerykańskie – 50 g (1 x Garść)

PODWIECZOREK 17:30

WYTRAWNE MUFFINY JAGLANE (PRZEPIS NA 5 PORCJI)

Zjedz 1 z 5 porcji

  • Cukinia – 150 g (0.5 x Sztuka)
  • Dynia, pestki, łuskane – 10 g (1 x Łyżka)
  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
  • Kasza jaglana – 104 g (8 x Łyżka)
  • Pesto czerwone z pomidorów – 20 g (1 x Łyżka)
  • Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Dodatkowo przygotuj 1 łyżkę ulubionych przypraw ziołowych np. oregano, bazylię, pietruszkę. 2. Natłuść foremki olejem rzepakowym. 3. Nagrzej piekarnik do 190 stopni bez termoobiegu. 4. Opłucz kasze na sitku i gotuj ok 20 minut z 1,5 szklanki osolonej wody. Ostudź. 5. Zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki, pokrój paprykę w drobną kostkę. 6. Wymieszaj kaszę, paprykę, cukinię, jajko, pesto i przyprawy. 7. Przełóż masę do foremek i posyp pestkami dyni. 8. Piecz ok 30 minut. 9. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

MELON Melon – 200 g (1 x Porcja)

Melon ma właściwości relaksacyjne, dlatego warto wspomagać się nim w trakcie obniżonego nastroju, czy nadmiernego stresu.

KOLACJA 20:30

KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ

  • Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
  • Ogórek – 40 g (1 x Sztuka)
  • Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
  • Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Pietruszka, liście – 12 g (2 x Łyżeczka)
  • Szczypiorek – 20 g (4 x Łyżeczka)
  • Kurkuma – 1 g (0.2 x Łyżeczka)
  • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Pokrój ugotowane jajko i rozdrobnij widelcem na pastę. 2. Dodaj startej papryki, ogórka, pokrojonej na drobno pietruszki i szczypiorku. 3. Dopraw solą, kurkumą, pieprzem, opcjonalnie papryczką chili. 4. Dodaj olej i wymieszaj. 5. Posmaruj chleb pastą.

Wtorek   

„Pe­symis­ta szu­ka prze­ciw­ności w każdej okaz­ji. Op­ty­mis­ta widzi okazję w każdej prze­ciw­ności”. Winston Churchill

ŚNIADANIE 08:00

CHIA PUDDING Z TRUSKAWKAMI

  • Miód pszczeli – 24 g (1 x Łyżka)
  • Truskawki – 210 g (3 x Garść)
  • Nasiona chia – 25 g (5 x Łyżeczka)
  • Mleko migdałowe naturalne bio – 200 g (0.8 x Szklanka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Wymieszaj mleko z miodem i nasionami chia. 2. Odstaw pudding na minimum 5 godzin. 3. Zmiksuj owoce na mus i dodaj do puddingu.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

WYTRAWNE MUFFINY JAGLANE (PRZEPIS NA 5 PORCJI)

Zjedz 2 z 5 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

OBIAD 14:00

MAKARON SPAGHETTI Z AWOKADO I KURCZAKIEM

  • Awokado – 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Bazylia (świeża) – 3 g (3 x Listek)
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 120 g (1.2 x Porcja)
  • Pietruszka, liście – 12 g (2 x Łyżeczka)
  • Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)
  • Makaron spaghetti – 80 g (1.6 x Porcja)
  • Mikstura Olei Hepa DrGaja 1 łyżka

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Rozdrobnij dojrzałe awokado widelcem na gładką masę. Dopraw solą i przyprawami wg uznania. 2. Ugotuj makaron. 3. Pokrój mięso, obtocz w przyprawie curry i upiecz. 4. Makaron wymieszaj z awokado, mięsem i Miksturą Olei Hepa. Posyp posiekaną pietruszką. 5. Udekoruj bazylią i zjedz z pomidorem.

PODWIECZOREK 17:30

„MAKARON” Z CUKINII

  • Cukinia – 300 g (1 x Sztuka)
  • Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
  • Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka)
  • Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
  • Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Obierz cukinię i pokrój ją na cienkie i długie paski. 2. Rozgrzej olej i krótko podsmaż na nim czosnek, by się nie przypalił, a następnie podduś cukinię, do czasu aż zmięknie. 4. Na samym końcu dopraw do smaku. 5. „Makaron” z cukinii wyłóż do miseczki, dodaj pokrojone pomidorki i posiekany koperek.

MALINY Maliny – 120 g (2 x Garść)

KOLACJA 20:30

JOGURT Z MORELAMI

  • Jogurt naturalny – 180 g (9 x Łyżka)
  • Morele – 135 g (3 x Sztuka)
  • Płatki owsiane – 40 g (4 x Łyżka)
  • Słonecznik, nasiona, łuskane – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Karob (mączka chleba świętojańskiego) – 6 g (1 x Łyżeczka)
  • Cynamon – 2 g (0.4 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Pokrój owoce. 2. Wymieszaj składniki.

Środa   

ŚNIADANIE 08:00

DESER CZEKOLADOWO- BANANOWY

  • Banan – 240 g (2 x Sztuka)
  • Dynia, pestki, łuskane – 10 g (1 x Łyżka)
  • Kakao 16%, proszek – 10 g (1 x Łyżka)
  • Płatki owsiane – 20 g (2 x Łyżka)
  • Serek wiejski (light) – 150 g (1 x Opakowanie)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Rozgnieć owoc widelcem na gładką masę. 2. Serek zmiksuj i podziel na 2 części. Jedną z części zmiksuj z kakao, tak by z serka można było utworzyć warstwę ciemną i jasną. 3. Przygotuj pucharek i ułóż warstwowo po kolei: warstwa ciemna, płatki, owoc, warstwa jasna, płatki, owoc. 4. Całość posyp pestkami dyni.

W trakcie jednego sezonu, drzewo czereśni może wytworzyć nawet 300 kg owoców!

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zjedz jako przekąskę.

OBIAD 14:00

Czas przygotowania: 8 minut

  1. Ugotuj kalafior

LECZO Z INDYKIEM I BAKŁAŻANEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Bakłażan – 200 g (1 x Sztuka)
  • Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
  • Cukinia – 300 g (1 x Sztuka)
  • Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
  • Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
  • Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)
  • Sól biała – 2 g (2 x Szczypta)
  • Pomidory z puszki (krojone) – 400 g (4 x Porcja)
  • Mięso z piersi indyka, bez skóry – 200 g (2 x Porcja)
  • Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta)
  • Papryka żółta – 140 g (1 x Sztuka)
  • Zioła prowansalskie – 3 g (1 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 45 minut

* Sól i pieprz dodaj do smaku.

  1. Papryki pokrój w ćwiartki i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35 minut. Obierz i pokrój w kostkę. 2. Filet z indyka pokrój w paski, przypraw solą i pieprzem. Cukinię, bakłażany, pomidory i cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w paski. 3. Na patelnię z rozgrzanym olejem nałóż indyka, po chwili cebulę i czosnek. A po 3 minutach pozostałe warzywa, oprócz papryki. Duś razem 10 minut, dodaj paprykę i duś jeszcze raz przez 3 minuty. Przypraw do smaku.

PODWIECZOREK 17:30

WYTRAWNE MUFFINY JAGLANE (PRZEPIS NA 5 PORCJI)

Zjedz 1 z 5 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Borówki amerykańskie – 150 g (3 x Garść)

KOLACJA 20:30

KANAPKI Z AWOKADO I SZYNKĄ

  • Awokado – 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
  • Ogórek – 40 g (1 x Sztuka)
  • Sałata – 10 g (2 x Liść)
  • Szynka z piersi kurczaka – 60 g (4 x Plasterek)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Chleb posmaruj awokado. 2. Na kanapki dodaj pozostałe składniki.

Czwartek

Czy wiesz, że…? Truskawki są moczopędne, dlatego zalecane są przy obrzękach?

ŚNIADANIE 08:00

CHIA PUDDING Z TRUSKAWKAMI

  • Miód pszczeli – 24 g (1 x Łyżka)
  • Słonecznik, nasiona, łuskane – 10 g (1 x Łyżka)
  • Truskawki – 210 g (3 x Garść)
  • Nasiona chia – 30 g (6 x Łyżeczka)
  • Mleko migdałowe naturalne bio – 250 g (1 x Szklanka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Nasiona chia zalej mlekiem i wymieszaj z miodem. Odstaw do lodówki na minimum 5 godzin. 2. Pokrój owoce. 3. Wymieszaj chia z owocami. 4. Posyp nasionami słonecznika.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

SMOOTHIE OWOCOWE

  • Banan – 120 g (1 x Sztuka)
  • Melon – 200 g (1 x Porcja)
  • Mleko migdałowe naturalne bio – 200 g (0.8 x Szklanka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zmiksuj składniki w blenderze.

OBIAD 14:00

LECZO Z INDYKIEM I BAKŁAŻANEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

  • Cebula – 50 g (0.5 x Sztuka)
  • Kapusta pekińska – 150 g (3 x Liść)
  • Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Pokrój warzywa.
  2. Wymieszaj z olejem i przyprawami do smaku.

PODWIECZOREK 17:30

WRAP Z SAŁATY I SZYNKI

  • Papryka czerwona – 40 g (0.29 x Sztuka)
  • Sałata – 20 g (4 x Liść)
  • Serek śmietankowy – 20 g (0.15 x Opakowanie)
  • Szczypiorek – 5 g (1 x Łyżeczka)
  • Szynka z indyka – 30 g (2 x Plasterek)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Na dwóch liściach sałaty ułóż po plastrze szynki i posmaruj serkiem. 2. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i posyp szczypiorkiem. 3. Zwiń całość w rurkę.
  • Słonecznik, nasiona, łuskane – 10 g (1 x Łyżka)

KOLACJA 20:30

MAKARON Z ŁOSOSIEM

  • Łosoś, wędzony – 45 g (1.5 x Porcja)
  • Makaron penne (pełnoziarnisty) – 50 g (0.71 x Szklanka)
  • Pesto czerwone z pomidorów – 10 g (0.5 x Łyżka)
  • Oliwki czarne – 15 g (1 x Łyżka)
  • Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Suszone pomidory – 21 g (3 x Sztuka)
  • Szynka z piersi kurczaka – 30 g (2 x Plasterek)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ugotuj makaron i wymieszaj z pesto. 2. Pokrój łososia, szynkę, pomidory i paprykę. 3. Wymieszaj wszystkie składniki razem.

Piątek   

ŚNIADANIE 08:00

OWSIANKA Z MORELAMI

  • Morele – 90 g (2 x Sztuka)
  • Płatki owsiane – 40 g (4 x Łyżka)
  • Żurawina suszona – 12 g (1 x Łyżka)
  • Orzechy nerkowca (bez soli) – 15 g (1 x Łyżka)
  • Mleko migdałowe naturalne bio – 150 g (0.6 x Szklanka)
  • Woda – 75 g (0.3 x Szklanka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ugotuj płatki na mleku z dodatkiem wody, stale mieszając.
  2. Przełóż owsiankę do miseczki.
  3. Dodaj pokrojone owoce i pozostałe składniki.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

SPRING ROLLS Z ŁOSOSIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

  • Awokado – 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Cytryna – 40 g (0.5 x Sztuka)
  • Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
  • Łosoś, wędzony – 60 g (2 x Porcja)
  • Papier ryżowy – 54 g (6 x Sztuka)
  • Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)
  • Sałata – 30 g (6 x Liść)
  • Masło orzechowe – 30 g (2 x Łyżeczka)
  • Imbir – 5 g (1 x Plaster)

Czas przygotowania: 15 minut

Sos: 1. Dodatkowo przygotuj 3 łyżki sosu sojowego, opcjonalnie kilka łyżek wody, wg uznania. 2. Zetrzyj imbir, przeciśnij czosnek przez praskę. 3. Wymieszaj imbir, czosnek, sos sojowy, masło orzechowe, sok z cytryny i opcjonalnie wodę.

Spring rolls: 1. Namocz papier w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Nałóż sałatę, łososia, kawałki awokado, paprykę w paskach. 3. Ciasno zawiń. 4. Podaj z sosem.

Ważne! – Jeśli nie możesz przygotować bulionu ze świeżych warzyw, sięgnij po kostkę rosołową/ przyprawę bulionową o jak najbardziej naturalnym składzie.

OBIAD 14:00

PULPETY RYBNE (PRZEPIS NA 3 PORCJE)

Zjedz 1 z 3 porcji

  • Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
  • Cytryna – 40 g (0.5 x Sztuka)
  • Dorsz, świeży – 350 g (3.5 x Porcja)
  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
  • Koper ogrodowy – 40 g (5 x Łyżka)
  • Mąka żytnia, typ 1400 – 60 g (4 x Łyżka)
  • Olej rzepakowy – 20 g (2 x Łyżka)
  • Bulion warzywny – 2 szklanki

Czas przygotowania: 30 minut

  1. Zmiel rybę, posiekany koperek i jajko w malakserze/ blenderze lub przepuść przez maszynkę. 2. Do masy rybnej dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. 3. Uformuj rybne pulpety i obtocz w mące. 4. Zeszklij pokrojoną drobno cebulkę na rozgrzanym tłuszczu i dodaj pulpety. Lekko podsmaż. 5. Zalej delikatnie bulionem. Duś ok. 10 minut.
  • Ziemniaki, wczesne – 140 g (2 x Sztuka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Ugotuj ziemniaki. 2. Posyp koperkiem.

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

  • Cebula – 25 g (0.25 x Sztuka)
  • Kapusta pekińska – 150 g (3 x Liść)
  • Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
  • Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Sok cytrynowy – 6 g (1 x Łyżka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Kapustę drobno posiekaj. 2. Paprykę i cebulę pokrój w kosteczkę. 3. Marchew zetrzyj na tarce. 4. Wymieszaj składniki i przypraw do smaku solą himalajską, pieprzem, kurkumą i sokiem z cytryny.

PODWIECZOREK 17:30

„MAKARON” Z CUKINII

  • Cukinia – 150 g (0.5 x Sztuka)
  • Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
  • Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka)
  • Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
  • Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Obierz cukinię i pokrój ją na cienkie i długie paski. 2. Rozgrzej olej i krótko podsmaż na nim czosnek, by się nie przypalił, a następnie podduś cukinię, do czasu aż zmięknie. 4. Na samym końcu dopraw do smaku. 5. „Makaron” z cukinii wyłóż do miseczki, dodaj pokrojone pomidorki i posiekany koperek.
  • Nektarynka – 200 g (2 x Sztuka)

KOLACJA 20:30

KANAPKI Z TWAROŻKIEM

  • Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
  • Kiełki brokuła – 16 g (2 x Łyżka)
  • Rzodkiewka – 30 g (2 x Sztuka)
  • Ser twarogowy chudy – 50 g (0.25 x Opakowanie)
  • Szczypiorek – 10 g (2 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Pokrój drobno szczypior i rzodkiewkę. 2. Rozgnieć twaróg widelcem, wymieszaj z pokrojonymi warzywami i przyprawami do smaku. 3. Nałóż twarożek na chleb i posyp kiełkami.

CZERWONY SOK WARZYWNO- OWOCOWY

  • Burak – 50 g (0.5 x Sztuka)
  • Cukinia – 75 g (0.25 x Sztuka)
  • Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
  • Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
  • Seler naciowy – 90 g (2 x Łodyga)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Umyj, obierz i pokrój składniki. 2. Przepuść warzywa i owoce przez sokowirówkę/ wyciskarkę.

Sobota   

ŚNIADANIE 08:00

Czas przygotowania: 1 minut

  1. Zjedz jako przekąskę/ dodatek do posiłku.

SPRING ROLLS Z ŁOSOSIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

  • Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
  • Powidła śliwkowe – 30 g (2 x Łyżka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Posmaruj chleb powidłami.
  • Melon – 400 g (2 x Porcja)

OBIAD 14:00

PULPETY RYBNE (PRZEPIS NA 3 PORCJE)

Zjedz 1 z 3 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI

  • Kapusta pekińska – 50 g (1 x Liść)
  • Kasza jaglana – 52 g (4 x Łyżka)
  • Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka)
  • Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Ugotuj kaszę. 2. Podduś pokrojonego pomidora. 4. Pokrój kapustę, paprykę i posiekaj koperek. 5. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku.

PODWIECZOREK 17:30

WYTRAWNE MUFFINY JAGLANE (PRZEPIS NA 5 PORCJI)

Zjedz 1 z 5 porcji

  • Cukinia – 150 g (0.5 x Sztuka)
  • Dynia, pestki, łuskane – 10 g (1 x Łyżka)
  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
  • Kasza jaglana – 104 g (8 x Łyżka)
  • Pesto czerwone z pomidorów – 20 g (1 x Łyżka)
  • Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Dodatkowo przygotuj 1 łyżkę ulubionych przypraw ziołowych np. oregano, bazylię, pietruszkę. 2. Natłuść foremki olejem rzepakowym. 3. Nagrzej piekarnik do 190 stopni bez termoobiegu. 4. Opłucz kasze na sitku i gotuj ok 20 minut z 1,5 szklanki osolonej wody. Ostudź. 5. Zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki, pokrój paprykę w drobną kostkę. 6. Wymieszaj kaszę, paprykę, cukinię, jajko, pesto i przyprawy. 7. Przełóż masę do foremek i posyp pestkami dyni. 8. Piecz ok 30 minut. 9. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

KOLACJA 20:30

KANAPKI Z TWAROGIEM

  • Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)
  • Kiełki brokuła – 16 g (2 x Łyżka)
  • Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Rzodkiewka – 30 g (2 x Sztuka)
  • Ser twarogowy chudy – 50 g (0.25 x Opakowanie)
  • Szczypiorek – 10 g (2 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ser wymieszaj z pokrojonym szczypiorem, rzodkiewką i olejem. 2. Dopraw do smaku. 3. Posmaruj chleb twarogiem i posyp kiełkami.

CZERWONY SOK WARZYWNO- OWOCOWY

  • Burak – 50 g (0.5 x Sztuka)
  • Cukinia – 75 g (0.25 x Sztuka)
  • Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
  • Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
  • Seler naciowy – 45 g (1 x Łodyga)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Umyj, obierz i pokrój składniki. 2. Przepuść warzywa i owoce przez sokowirówkę/ wyciskarkę.

Niedziela   

ŚNIADANIE 08:00

KASZA JAGLANA Z JAJKIEM SADZONYM

  • Dynia, pestki, łuskane – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
  • Jarmuż – 50 g (2.5 x Garść)
  • Kasza jaglana – 52 g (4 x Łyżka)
  • Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka)
  • Pomidory koktajlowe – 60 g (3 x Sztuka)

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Ugotuj kaszę na sypko. Wymieszaj z odrobiną oleju i przyprawami takimi jak curry i odrobinę czosnku granulowanego. 2. Usuń łodygę jarmużu i podduś na reszcie oleju. Gdy zmięknie, wbij jajko. 3. Pokrój pomidory w połówki, posiekaj orzechy. 4. Wyłóż na talerz kaszę, jarmuż, na to jajko. Posyp pomidorami i pestkami dyni.

„Pamiętaj, że mamy do czynienia jedynie z myślami, a myśli mogą zostać zmienione. Gdy zmieniamy nasze myślenie, zmieniamy naszą rzeczywistość”. Louise L. Hay

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

ZIELONE SMOOTHIE

  • Ananas – 240 g (3 x Plaster)
  • Pomarańcza – 200 g (1 x Sztuka)
  • Szpinak – 100 g (4 x Garść)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Obierz i pokrój pomarańczę i ananasa. 2. Zmiksuj składniki w blenderze z 1/4 szklanki wody.

OBIAD 14:00

PULPETY RYBNE (PRZEPIS NA 3 PORCJE)

Zjedz 1 z 3 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ

  • Kapusta kwaszona – 110 g (1 x Szklanka)
  • Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
  • Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
  • Pietruszka, liście – 18 g (3 x Łyżeczka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Pokrój kapustę. 2. Zetrzyj marchew. 3. Pokrój pietruszkę na drobno. 4. Wymieszaj z przyprawami i oliwą.

Ziemniaki, późne – 210 g (3 x Sztuka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Ugotuj ziemniaki. 2. Pognieć ziemniaki tłuczkiem na gładką masę.

PODWIECZOREK 17:30

  • Orzechy nerkowca (bez soli) – 15 g (1 x Łyżka)

SOK ORZEŹWIAJĄCY

  • Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
  • Seler naciowy – 45 g (1 x Łodyga)
  • Limonka – 58 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Umyj składniki, obierz limonkę. 2. Przeciśnij przez sokowirówkę/ wyciskarkę.

KOLACJA 20:30

MAKARON Z ŁOSOSIEM

  • Łosoś, wędzony – 30 g (1 x Porcja)
  • Makaron penne (pełnoziarnisty) – 50 g (0.71 x Szklanka)
  • Pesto czerwone z pomidorów – 20 g (1 x Łyżka)
  • Oliwki czarne – 15 g (1 x Łyżka)
  • Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)
  • Suszone pomidory – 21 g (3 x Sztuka)

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ugotuj makaron i wymieszaj z pesto. 2. Pokrój łososia, pomidory i paprykę. 3. Wymieszaj wszystkie składniki razem.

Właściciel niniejszego profilu nie ponosi odpowiedzialności za skutki stosowania jadłospisu, bo jego stosowanie jest absolutnie dobrowolne.

Dodaj komentarz