Quesadillas z salsą i ProUrodą
Aromatyczne quesadillas z salsą i ProUroda DrGaja, czyli niebiańskie smaki, których trzeba spróbować!
Quesadillas z salsą i ProUrodą
Skuś się na kuchnię meksykańską ♥
Oprócz pysznego, meksykańskiego smaku, dostarczysz do swojego organizmu cennych składników takich jak: biotyna, kolagen, bambus , krzemionka czy kwas hialuronowy.
Składniki (4 porcje)
- 4 placki tortilli (mogą być gotowe lub domowe),
- 1 pojedyncza pierś kurczaka,
- 6 kawałków suszonych pomidorów w zalewie oliwy,
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- ¼ główki sałaty lodowej,
- ok. ½ szklanki tartego sera,
- ok. ½ szklanki kukurydzy,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Salsa:
- 400 g świeżych pomidorków,
- ¼ czerwonej papryki,
- 1 mała sztuka marynowanej papryczki jalapeño,
- 1 saszetka ProUroda,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 cebulki szalotki,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania quesadillas:
- Pierś kurczaka pokrój w małą kostkę, włóż do miski, następnie dopraw solą, pieprzem, oregano, czerwoną papryką i kukurydzą.
- Wlej 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów i wymieszaj.
- Pokrojony kurczak wyłóż na rozgrzaną patelnie. Dodaj łyżkę oleju rzepakowego. Obsmaż kurczaka z każdej strony na małym ogniu, w między czasie rozgnieć go widelcem.
- Na placki tortilli wyłóż nadzienie (kurczaka, suszone pomidory, sałatę, szczypiorek i ser).
- Placki możesz złożyć na pół lub przykryć jeden placek na drugim.
- Podgrzej placki w piekarniku lub zgrzewarce lub na patelni przez około 3-4 minuty do roztopienia się sera. W piekarniku najlepiej jest piec w temp. 180 st. C (grzanie góra i dół).
- Upieczony quesadillas pokrój na kawałki i podawaj z salsą.
- Pomidory umyj i pokrój na małą kostkę, wyłóż do rondelka wraz z całą zalewą.
- Dodaj pokrojoną w małą kosteczkę czerwoną paprykę, odcedzoną i posiekaną na drobno papryczkę jalapeño, czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu.
- Obraną i pokrojoną w małą kosteczkę cebulkę dodaj do całości.
- Dodaj saszetkę ProUroda DrGaja i pokrojoną natkę pietruszki → całość wymieszaj.
Rada: Salsę możesz przygotować dzień wcześniej i trzymać ją w lodówce 🙂