Puszyście delikatny deser budyniowy z sokiem żurawinowym. Świeżo wyciśnięty z owoców żurawiny, bez żadnych dodatków sok charakteryzuje się lekko cierpkim i kwaśnym smakiem.
Dla miłośników smaku słodko-kwaśnego mamy idealną propozycję → budyń z dodatkiem soku żurawinowego i owoców żurawiny.
Składniki:
- mleko ryżowe/migdałowe/ sojowe / bez laktozy 500ml
- mąka ziemniaczana 3 łyżki
- żółtka 3 sztuki
- ksylitol DrGaja 1 łyżka
- 1 laska wanilii
- Bio sok żurawinowy DrGaja 3 łyżki
Wykonanie:
- Do rondelka wsyp mąkę ziemniaczaną, żółtka, ksylitol, ziarenka wanilii (przetnij laskę wzdłuż, tępą stroną noża zeskrob nasiona). Połącz składniki.
- Dodaj mleko lub napój roślinny. Całość wymieszaj.
- Postaw na ogniu i mieszaj masę co chwilę, aby otrzymać gęstą budyniową konsystencję.
- Po zagotowaniu budyniu, odstaw go z ognia.
- Przelej masę do małych naczyń. Na końcu wlej sok z żurawiny i dodaj ugotowane w wodzie owoce żurawiny.
Smacznego! ♥