7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

3 przepisy na ciasta bez cukru

ciasto dieta bez cukru przepisy jak zrobić

3 przepisy na ciasta bez cukru

Dietetyczne ciasta bez cukru mogą wydawać się na pozór mało smaczne. W końcu to deser, a deser powinien satysfakcjonować kubki smakowe odpowiedzialne za odczuwanie słodkiego smaku! Ale w dobie bardzo szerokiego asortymentu produktów „fit”, „light” i żywności dietetycznej o obniżonej kaloryczności – nawet ciasta bez dodatku cukru mogą być równie smaczne, jak te tradycyjne. A do tego zdrowsze!

  1. Jak zrobić ciasto bez cukru?
  2. Czekoladowe ciasto z owocami bez cukru
  3. Podstawowe ciasto bezcukrowe i bezglutenowe na tartę
  4. Truskawkowe ciasto na erytrolu

 

Ciasta bez dodatku cukru – czyli jakie?

Czym zastąpić tradycyjny biały cukier w bezcukrowym cieście? Jeśli nie chcemy korzystać z białego cukru, a jednocześnie nie zależy nam na tym, by ciasto było mniej kaloryczne – to mamy do wyboru takie naturalne słodzidła, jak miód czy suszone owoce (np. daktyle).

Jeżeli jednak chcemy, by nasze bezcukrowe ciasto jednocześnie nie zawierało zbyt wiele kalorii, to mamy do wyboru szereg słodzików. Dopuszczone do stosowania w krajach Unii Europejskiej są następujące substancje słodzące:

  • acesulfam K (E 950),
  • aspartam (E 951),
  • cyklaminian sodu i cyklaminian wapnia (E 954),
  • sacharyna (E 954),
  • sukraloza (E 955),
  • neohesperydyna DC (E 959),
  • neotam (E 961),
  • sole aspartamu i acesulfamu (E 962),
  • taumatyna (E 957).

Ponadto do wykorzystania mamy słodziki z grupy polioli, czyli alkoholi wielowodorotlenowych:

  • erytrytol (E 968),
  • sorbitol (E 420),
  • mannitol (E 421),
  • izomalt (E 953),
  • maltitol (E 965),
  • laktitol (E 966),
  • ksylitol (E 967).

Na koniec tej listy warto dodać także słodzik zwany stewią – czyli naturalną substancję słodzącą o dużej mocy słodzenia. Przez to – mimo, że to produkt zupełnie naturalny – zalicza się do bezkalorycznych.

Zanim jednak przejdziemy do przepisów na dietetyczne ciasta bez kalorii pochodzących z białego cukru, trzeba podkreślić, że nie każdy słodzik nadaje się do wykorzystania w deserach. Mianowicie, podczas procesu pieczenia przebiegającego w wysokiej temperaturze, niektóre słodziki mogą tracić swoje właściwości słodzące, a nawet gorzknieć.

Dlatego najlepiej, jeśli do pieczenia będziemy używać suszonych owoców albo polioli – erytrytolu bądź ksylitolu. Jednak uwaga – w przypadku ksylitolu należy uważać na jego dawkę – choć nie jest toksyczny, to jednak jednorazowe spożycie go w ilości powyżej 15 g (3 łyżeczki) może mieć efekt przeczyszczający.

 

Czekoladowe ciasto z owocami bez cukru

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 1 gruszka,
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (dowolnej),
  • dwie garści posiekanych orzechów (dowolnych),
  • 1 jajo kurze całe, kieliszek oleju rzepakowego,
  • ¾ szklanki mleka (dowolnego, można także użyć napoju roślinnego),
  • pół szklanki ksylitolu lub erytrytolu,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki otrębów (dowolnych),
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania: owoce myjemy, obieramy i drobno kroimy. W misce łączymy wszystkie mokre składniki, w oddzielnej misce mieszamy wszystkie składniki suche i bakalie. Do miski z mokrą masą dodajemy zawartość miski „suchej” i mieszamy za pomocą łyżki. Następnie do masy dodajemy owoce, mieszamy i całość przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godzinę w temperaturze 180 stopni („góra-dół”).

dieta jedzenie ciasta desery bez cukru zamienniki naturalne słodziki

Może trudno w to uwierzyć, ale praktycznie w każdym deserze cukier można zastąpić zdrowszą alternatywą

 

Podstawowe ciasto bezcukrowe i bezglutenowe na tartę

Składniki:

  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu,
  • 2 kieliszki oleju (najlepiej kokosowego, płynnego/roztopionego),
  • 1 szklanka mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów/migdałów.

Sposób przygotowania: wszystkie suche składniki blendujemy. Następnie do suchej masy dodajemy olej, całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną masą obkładamy formę do pieczenia tarty i pieczemy kilkanaście minut, do zarumienienia, w temperaturze 180 stopni.

 

Truskawkowe ciasto na erytrolu

Składniki:

  • ¾ szklanki dowolnej mąki,
  • ½ szklanki zmielonych orzechów/migdałów,
  • 1 szklanka mleka (dowolnego, może być także napój roślinny),
  • 1 szklanka truskawek (bez szypułek; można użyć mrożonych, ale należy je rozmrozić przed wykorzystaniem),
  • 1 i ½ kieliszka oleju,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek (ok. 100 g) erytrytolu,
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania: wszystkie suche składniki łączymy w jednej misce, do drugiej miski wlewamy składniki mokre. Następnie mokre składniki dodajemy do miski „suchej” i mieszamy łyżką. Dodajemy truskawki, ponownie mieszamy, a następnie całą masę przelewamy do formy do pieczenia obłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na funkcji „góra-dół” przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Jak widzicie, bezcukrowe ciasta są podobne do tych tradycyjnych wypieków z białym cukrem i mogą być bardzo proste do wykonania. Tak naprawdę większość przepisów Waszych mam i babć można by z łatwością przekształcić na te bardziej „fit”, po prostu podmieniając w nich cukier biały na ksylitol czy erytrytol. Jakie ciasto w pierwszej kolejności zostałoby przez Ciebie tak zmodyfikowane?

 

Bibliografia:

  1. Zdrojewicz Z. i wsp.: Substancje intensywnie słodzące – alternatywa dla cukru w czasach otyłości i cukrzycy. Med Rodz 2015; 2(18): 89-93.
(0 Votes)

Dr Gaja

Matka natura, matka ziemia i żywicielka, która łączy to, co daje przyroda z badaniami i wiedzą ekspertów. Jej celem jest zbliżanie Was - czytelników - do natury i wskazywanie tych pomysłów na codzienne funkcjonowanie i dietę, które pozwolą Wam żyć w harmonii, szczęściu i zdrowiu. Dzięki naturalnym produktom i wartościowym, merytorycznym poradom, osiągnięcie tego stanu będzie łatwiejsze niż kiedykolwiek 🌱