Kurkuma i imbir – rozgrzewające przyprawy, które wzmocnią Twoje zdrowie

kurkuma imbir dieta przyprawy zdrowie rozgrzewanie

Jaka jest rola imbiru i kurkumy w diecie, dlaczego warto je stosować oraz w jaki sposób dodawać je do menu, by wykorzystać z nich to, co najcenniejsze?

kurkuma imbir dieta przyprawy zdrowie rozgrzewanie

Kurkuma i imbir – rozgrzewające przyprawy, które wzmocnią Twoje zdrowie

Kiedy rzucamy hasło „rozgrzewające przyprawy”, to jako pierwsze na myśl przychodzą nam: chili, imbir, cynamon, kurkuma… I o dwóch z nich jest niniejszy artykuł. Warto wiedzieć, że przyprawy nie tylko mają rolę kulinarną, ale może przede wszystkim – wpływają korzystnie na zdrowie człowieka.

 

Właściwości kurkumy i imbiru

Kurkuma to inaczej ostryż długi. Jako przyprawę wykorzystuje się kłącze tej rośliny. Już w dawnej medycynie chińskiej wykorzystywano kurkumę jako remedium na różnego rodzaju choroby, w tym na astmę, reumatyzm, infekcje dróg moczowych czy zaburzenia trawienia. Za właściwości prozdrowotne tej przyprawy odpowiada przede wszystkim zawarty w niej związek kurkumina.

Imbir to roślina pochodząca z terenów Chin. Jako aromatyczną przyprawę oraz surowiec zielarski stosuje się jego korzeń. Medycyna chińska/ajurwedyjska wykorzystywała imbir jako środek przeciwwymiotny i remedium na niestrawność. Zawiera on liczne związki o działaniu biologicznie aktywnym. Spośród nich najbardziej rozpowszechnione w surowcu, a jednocześnie najpopularniejsze w nauce są gingerole.

Warto dodać, że pomimo udowodnionego wpływu na zdrowie, przyprawy takie jak kurkuma i imbir prawie nie zawierają kalorii. To oznacza, że możemy je dowolnie stosować nawet w diecie redukcyjnej (odchudzającej) i z pewnością przyniosą nam dużo pożytku.

 

Dlaczego warto włączyć kurkumę do diety?

Wśród właściwości kurkumy, a dokładniej zawartej w niej kurkuminy, można wyróżnić:

  • Wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi,
  • Działanie obniżające poziom glukozy we krwi, co może się przyczyniać do zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy/insulinooporności i/lub złagodzenia objawów tych chorób u osób już cierpiących na owe schorzenia,
  • Działanie przeciwzapalne – wpływ na obniżenie ilości tak zwanych cytokin prozapalnych, czyli związków inicjujących i wzmagających proces zapalny w organizmie,
  • Wpływ łagodzący na objawy chorób układu pokarmowego, w tym na zespół jelita drażliwego (IBS), wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG), wrzody żołądka,
  • Działanie przeciwdepresyjne, przeciwlękowe,
  • Wpływ przeciwbólowy, np. w przebiegu reumatyzmu.

 

Dlaczego warto włączyć imbir do diety?

Jakimi właściwościami z kolei może poszczycić się aromatyczny imbir? To przede wszystkim działanie:

  • Przeciwzapalne,
  • Przeciwwirusowe,
  • Poprawiające metabolizm, zwiększające termogenezę, a w konsekwencji – wspomagające odchudzanie,
  • Obniżające ciśnienie tętnicze krwi,
  • Poprawiające profil lipidowy – obniżające poziom „złego” cholesterolu, cholesterolu całkowitego oraz triglicerydów,
  • Obniżające stężenie glukozy we krwi,
  • Łagodzące dolegliwości bólowe związane z miesiączką.

imbir kurkuma zdrowie dieta aromat rozgrzewająca przyprawa

Imbir ma wiele nieoczywistych właściwości, dlatego warto go spożywać

 

Jak stosować kurkumę i imbir?

Rozgrzewające przyprawy, jak kurkuma i imbir, mogą być oczywiście wykorzystywane w różnego rodzaju potrawach. Idealnie pasują do dań kuchni indyjskiej, chińskiej, tajskiej.

W kontekście ich działania znane są pewne przepisy na kurkumę i imbir, mające wzmacniać zdrowie, a konkretniej naszą odporność. Dlatego poniższe przepisy na napój z kurkumy oraz na napój z imbiru, kurkumy, cytryny i miodu, poleca się zwłaszcza w okresach wzmożonej zachorowalności na przeziębienie czy grypę.

 

Napój z kurkumy („złote mleko”)

Składniki: 1 szklanka mleka (dowolnego rodzaju, może być to także dowolny napój roślinny), 1 płaska łyżeczka kurkumy, szczypta posiekanego korzenia imbiru (opcjonalnie), 1 łyżeczka miodu pszczelego, szczypta pieprzu (opcjonalnie – jednak ten zabieg zwiększy nieco wchłanianie kurkuminy w układzie pokarmowym).

Wykonanie: podgrzej mleko, dodaj do niego pozostałe składniki (bez miodu!), cały czas trzymając mleko na ogniu. Następnie zdejmij mleko z ognia, przestudź do temperatury zdatnej do wypicia i dodaj miód. Przecedź mleko, by pozbyć się kawałków imbiru – i gotowe!

 

Napój z imbiru, kurkumy, cytryny i miodu

Składniki: szklanka gorącej wody, sok z 1 cytryny, szczypta kurkumy, 1,5 cm korzenia imbiru, 1 łyżeczka miodu.

Wykonanie: korzeń imbiru zetrzyj na tarce lub posiekaj, wrzuć do pustej szklanki i dodaj pozostałe składniki (bez miodu). Zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą i odstaw na kilka minut pod przykryciem. Przecedź napój, odstaw do przestudzenia, na koniec dodaj miód – i gotowe!

 

Przeciwwskazania do stosowania kurkumy i imbiru

Jeśli nie przepadasz za napojami o tak charakterystycznym smaku, możesz postawić na suplementy z kurkumą, takie jak Witamina C Pro, czy też z imbirem. Jednak pamiętaj, by wówczas zastosować się do zaleceń podawanych na opakowaniu/ulotce.

To dlatego, że imbiru i kurkumy mogą dotyczyć pewne przeciwwskazania. Należą do nich: ciąża, choroby pęcherzyka żółciowego, stosowanie leków przeciwzakrzepowych, leków obniżających stężenie glukozy we krwi oraz leków stosowanych przy chorobie wrzodowej.

kurkuma imbir zdrowie przyprawa rozgrzewająca

Kurkuma i imbir mają pewne przeciwskazania do stosowania

 

Literatura:

  1. Glibowski P. i wsp.: Właściwości prozdrowotne imbiru. Bromat Techm Toksykol., 2017, 2, str. 115 – 121.
  2. Grys A. i wsp.: Właściwości lecznicze imbiru (Zingiber officinale Roscoe). Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 42-45.
  3. Przybylska S.: Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 414-420.
  4. Kania M. i wsp.: Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego. Post Fitoter 2015; (16)2: 102-106.

Dodaj komentarz