Jaka jest rola imbiru i kurkumy w diecie, dlaczego warto je stosować oraz w jaki sposób dodawać je do menu, by wykorzystać z nich to, co najcenniejsze?
Kurkuma i imbir – rozgrzewające przyprawy, które wzmocnią Twoje zdrowie
Kiedy rzucamy hasło „rozgrzewające przyprawy”, to jako pierwsze na myśl przychodzą nam: chili, imbir, cynamon, kurkuma… I o dwóch z nich jest niniejszy artykuł. Warto wiedzieć, że przyprawy nie tylko mają rolę kulinarną, ale może przede wszystkim – wpływają korzystnie na zdrowie człowieka.
- Kurkuma i imbir – co w nich znajdziemy?
- Rola kurkumy w diecie – dlaczego warto stosować kurkumę?
- Rola imbiru w diecie – dlaczego warto stosować imbir?
- Jak stosować kurkumę i imbir?
- Imbir i kurkuma – przeciwwskazania
Właściwości kurkumy i imbiru
Kurkuma to inaczej ostryż długi. Jako przyprawę wykorzystuje się kłącze tej rośliny. Już w dawnej medycynie chińskiej wykorzystywano kurkumę jako remedium na różnego rodzaju choroby, w tym na astmę, reumatyzm, infekcje dróg moczowych czy zaburzenia trawienia. Za właściwości prozdrowotne tej przyprawy odpowiada przede wszystkim zawarty w niej związek kurkumina.
Imbir to roślina pochodząca z terenów Chin. Jako aromatyczną przyprawę oraz surowiec zielarski stosuje się jego korzeń. Medycyna chińska/ajurwedyjska wykorzystywała imbir jako środek przeciwwymiotny i remedium na niestrawność. Zawiera on liczne związki o działaniu biologicznie aktywnym. Spośród nich najbardziej rozpowszechnione w surowcu, a jednocześnie najpopularniejsze w nauce są gingerole.
Warto dodać, że pomimo udowodnionego wpływu na zdrowie, przyprawy takie jak kurkuma i imbir prawie nie zawierają kalorii. To oznacza, że możemy je dowolnie stosować nawet w diecie redukcyjnej (odchudzającej) i z pewnością przyniosą nam dużo pożytku.
Dlaczego warto włączyć kurkumę do diety?
Wśród właściwości kurkumy, a dokładniej zawartej w niej kurkuminy, można wyróżnić:
- Wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi,
- Działanie obniżające poziom glukozy we krwi, co może się przyczyniać do zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy/insulinooporności i/lub złagodzenia objawów tych chorób u osób już cierpiących na owe schorzenia,
- Działanie przeciwzapalne – wpływ na obniżenie ilości tak zwanych cytokin prozapalnych, czyli związków inicjujących i wzmagających proces zapalny w organizmie,
- Wpływ łagodzący na objawy chorób układu pokarmowego, w tym na zespół jelita drażliwego (IBS), wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG), wrzody żołądka,
- Działanie przeciwdepresyjne, przeciwlękowe,
- Wpływ przeciwbólowy, np. w przebiegu reumatyzmu.
Dlaczego warto włączyć imbir do diety?
Jakimi właściwościami z kolei może poszczycić się aromatyczny imbir? To przede wszystkim działanie:
- Przeciwzapalne,
- Przeciwwirusowe,
- Poprawiające metabolizm, zwiększające termogenezę, a w konsekwencji – wspomagające odchudzanie,
- Obniżające ciśnienie tętnicze krwi,
- Poprawiające profil lipidowy – obniżające poziom „złego” cholesterolu, cholesterolu całkowitego oraz triglicerydów,
- Obniżające stężenie glukozy we krwi,
- Łagodzące dolegliwości bólowe związane z miesiączką.
Imbir ma wiele nieoczywistych właściwości, dlatego warto go spożywać
Jak stosować kurkumę i imbir?
Rozgrzewające przyprawy, jak kurkuma i imbir, mogą być oczywiście wykorzystywane w różnego rodzaju potrawach. Idealnie pasują do dań kuchni indyjskiej, chińskiej, tajskiej.
W kontekście ich działania znane są pewne przepisy na kurkumę i imbir, mające wzmacniać zdrowie, a konkretniej naszą odporność. Dlatego poniższe przepisy na napój z kurkumy oraz na napój z imbiru, kurkumy, cytryny i miodu, poleca się zwłaszcza w okresach wzmożonej zachorowalności na przeziębienie czy grypę.
Napój z kurkumy („złote mleko”)
Składniki: 1 szklanka mleka (dowolnego rodzaju, może być to także dowolny napój roślinny), 1 płaska łyżeczka kurkumy, szczypta posiekanego korzenia imbiru (opcjonalnie), 1 łyżeczka miodu pszczelego, szczypta pieprzu (opcjonalnie – jednak ten zabieg zwiększy nieco wchłanianie kurkuminy w układzie pokarmowym).
Wykonanie: podgrzej mleko, dodaj do niego pozostałe składniki (bez miodu!), cały czas trzymając mleko na ogniu. Następnie zdejmij mleko z ognia, przestudź do temperatury zdatnej do wypicia i dodaj miód. Przecedź mleko, by pozbyć się kawałków imbiru – i gotowe!
Napój z imbiru, kurkumy, cytryny i miodu
Składniki: szklanka gorącej wody, sok z 1 cytryny, szczypta kurkumy, 1,5 cm korzenia imbiru, 1 łyżeczka miodu.
Wykonanie: korzeń imbiru zetrzyj na tarce lub posiekaj, wrzuć do pustej szklanki i dodaj pozostałe składniki (bez miodu). Zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą i odstaw na kilka minut pod przykryciem. Przecedź napój, odstaw do przestudzenia, na koniec dodaj miód – i gotowe!
Przeciwwskazania do stosowania kurkumy i imbiru
Jeśli nie przepadasz za napojami o tak charakterystycznym smaku, możesz postawić na suplementy z kurkumą, takie jak Witamina C Pro, czy też z imbirem. Jednak pamiętaj, by wówczas zastosować się do zaleceń podawanych na opakowaniu/ulotce.
To dlatego, że imbiru i kurkumy mogą dotyczyć pewne przeciwwskazania. Należą do nich: ciąża, choroby pęcherzyka żółciowego, stosowanie leków przeciwzakrzepowych, leków obniżających stężenie glukozy we krwi oraz leków stosowanych przy chorobie wrzodowej.
Kurkuma i imbir mają pewne przeciwskazania do stosowania
Literatura:
- Glibowski P. i wsp.: Właściwości prozdrowotne imbiru. Bromat Techm Toksykol., 2017, 2, str. 115 – 121.
- Grys A. i wsp.: Właściwości lecznicze imbiru (Zingiber officinale Roscoe). Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 42-45.
- Przybylska S.: Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 414-420.
- Kania M. i wsp.: Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego. Post Fitoter 2015; (16)2: 102-106.