W 100% naturalny, niedrogi i łatwo dostępny, a przy tym niesamowicie wartościowy. To nie tylko świetny dodatek w kuchni, ale także przyjaciel domu i urody, który sprawdza się w wielu sytuacjach.
Ocet jabłkowy jest naturalnym produktem otrzymywanym w procesie fermentacji alkoholowej świeżych, dojrzałych jabłek.
Zawiera dużą ilość potasu, fosforu, chloru, sodu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, fluoru i krzemu. To bogate źródło witamin, np. z grupy B, a także witaminy A, C, E, P oraz beta-karotenu, kwasu mlekowego, cytrynowego i octowego.
Wybierając ocet jabłkowy w sklepie, warto zwrócić uwagę,by był naturalny, niefiltrowany i niepasteryzowany. Zazwyczaj jest wtedy lekko mętny. Wersje przetworzone i nieorganiczne, tracą praktycznie 80% swoich właściwości.
Sprzymierzeniec w walce ze zbędnymi kilogramami
Dodanie octu jabłkowego do posiłku lub do wody zwiększa uczucie sytości, przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych. Może pomagać również w usuwaniu toksyn nagromadzonych w organizmie. W rezultacie przyczynia się do utraty nadmiernej tkanki tłuszczowej i obniżenia wagi.
Nie można oczywiście traktować octu jabłkowego jako cudowne remedium na nadwagę, ale z pewnością sprawdzi się jako element kuracji odchudzającej, która powinna obejmować dobrze zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną.
Naturalny kosmetyk
Drobne zmarszczki wokół oczu czy ust? Warto spróbować naturalnego i prostego sposobu. Wymieszać 5 łyżek octu z 1/2 litra zimnej wody mineralnej, nasączyć roztworem wacik kosmetyczny i położyć na twarzy. Po 10 min. zdjąć kompres i opłukać skórę chłodną wodą. Najlepiej stosować okłady codziennie wieczorem.
Roztwór z octu jabłkowego i wody, przygotowany w proporcjach pół na pół, działa jak doskonała odżywka także na włosy. Taka płukanka może spowolnić proces wypadania włosów i poprawić ich ogólną kondycję.
Ocet jabłkowy to także dobre antidotum na nieprzyjemny zapach z ust. Dzięki niemu pozbędziemy się nieprzyjemnego dyskomfortu – wystarczy po posiłku wypić szklankę wody z łyżką octu i miodu. Dzięki niemu możemy też skutecznie zlikwidować przebarwienia zębów oraz je wybielić.
Przeczyści, wyczyści, odkazi…
Ocet jabłkowy był również wykorzystywany na szeroką skalę w celu odkażania i czyszczenia powierzchni. To najlepszy produkt pochodzenia naturalnego, jeżeli chodzi o dezynfekcję i usuwanie mikroorganizmów.
W połączeniu z sodą oczyszczoną bardzo skutecznie czyści rury. Aby udrożnić odpływ, wystarczy przygotować mieszankę: 1/2 szklanki sody oczyszczonej, 1/2 szklanki soli kuchennej. Wsypać ją do zlewu i zalać octem jabłkowym. Na koniec, wlać szklankę wrzącej wody.
Możemy go zrobić sami
Ocet jabłkowy używany jest zarówno jako dodatek do sałatek, jak i dań mięsnych. Kwaśny smak sprawia, że jest on świetnym dodatkiem do wielu potraw. Jest praktycznie bezkaloryczną przyprawą, która jako dodatek np. do sałatek może zastąpić majonez. To także idealny składnik wszelkich dressingów i winegretów.
Ocet jabłkowy możemy przyrządzić samodzielnie w domu. Przepis jest bardzo prosty.
Należy zakupić niepryskane jabłka, najlepiej z hodowli ekologicznej. Podzielić na ćwiartki i umieścić w czystym słoju. Kolejny krok to zalanie ich przegotowaną, słodką i chłodną wodą. Na 1 litr wody 4 łyżki cukru. Słój trzeba przykryć kawałkiem gazy lub bawełnianej tkaniny i odstawić w spokojne i ciepłe miejsce. Mieszać codziennie 2–3 razy drewnianą łyżką. Po 10 dniach zlać powstały płyn do czystej butelki lub słoika.
Po upływie około 20 dni ocet jest gotowy.
Octu jabłkowego nie powinno się wypijać bezpośrednio w większych ilościach. Czysty ocet ma kwaśny odczyn i może uszkadzać szkliwo zębów. Najlepiej 1 lub 2 łyżki rozcieńczać w szklance wody i wypijać na czczo lub do 2–3 razy dziennie bezpośrednio przed posiłkiem.