Niezwykły Ostropest Plamisty

Ostropest Plamisty

Ostropest plamisty to niezwykła roślina, z rodziny astrowatych. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego gdzie rósł dziko, obecnie uprawiany jest również w Polsce. Z wyglądu przypomina oset, ma podobne kwiaty i ostro zakończone liście. Jego niezwykłe właściwości były opisywane już w IV – III w. p.n.e przez Teofrasta i w późniejszych latach przez Piliniusza Starszego, Dioskurydesa, a także Hildergardę z Bingen.

Jakie właściwości ma ostropest plamisty?

Surowcem zielarskim ostropestu są jego nasiona. Zawierają one witaminy C i K, kwasy organiczne, kwa linolowy (omega-6), śluz, histaminę, tyraminę, flawonoidy, garbniki i sole mineralne. Jednak najważniejszym związkiem występującym w nasionach jest sylimaryna. Sylimaryna jest to kompleks związków składający się przede wszystkim z sylibininy, flawonolignanów, izosylibiny, taksyfoliny i innych. To właśnie ten związek odpowiada za charakterystyczne właściwości ostropestu wspierające wątrobę. Sylimaryna regeneruje komórki wątrobowe. Ostropest pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji i stanu wątroby. Pomaga chronić komórki wątroby i przyczynia się do prawidłowej produkcji żółci.

Nasiona ostropestu

Ostropest ostatnimi czasy zyskał niebywałą popularność. Dzięki temu obecnie dostępny jest nie tylko w aptekach, ale i sklepach ze zdrową żywnością. Zwykle spotkać go pod postacią surowych nasion w całości lub zmielonych , a także w formie oleju. Jeśli zależy nam na drogocennych właściwościach ostropestu, warto wybierać olej z jasno określoną zawartością sylimaryny. Nasiona ostropestu mogą być stosowane jako dodatek do pieczywa, jogurtów lub sałatek. Olej sprawdzi się jako dodatek do dań podawanych na zimno m.in. surówek i sałatek.

Zdjęcia:

  • https://pixabay.com/pl/ostropest-plamisty-cardus-marianus-848752/
  • https://www.maxpixel.net/Milk-Thistle-Seed-3267382

Dodaj komentarz