Kuchnia środkowej Europy to potrawy z Czech, Węgier, SłowacjiPolski, krajów pomiędzy Niemcami a Rosją, powstałych na gruzach dawnych imperiów. Na ile potrawy naszych sąsiadów różnią się od polskich, a gdzie możemy znaleźć największe podobieństwa?
Kuchnia ze środka Europy
Syta kuchnia czeska
Czechy to kraj o bogatej historii, która jest zawarta także w tutejszych potrawach. Wieloletni wpływ Austro-Węgier, a potem połączenie ze Słowacją musiało wpłynąć na tutejszą kuchnię.
Mimo to, znajdziemy tu wiele regionalnych potraw, które zachowały smak dawnych przepisów. Tradycyjne czeskie dania najłatwiej odnajdziemy w mniejszych miejscowościach, w których utrzymał się jeszcze duch dawnych czasów.
Należy zaznaczyć, że kuchnia czeska jest dość ciężka i kaloryczna. Czesi uwielbiają zupy, zaprawiane zazwyczaj śmietaną bądź zasmażką. Obok wędlin, serwowane są wszelkiego rodzaju mięsa w postaci pieczeni wieprzowych, wołowych i cielęcych, rolad, szaszłyków czy kotletów. W tutejszej kuchni znajdziemy także gęsi, kaczki, kurczaki oraz wszelkiego typu dziczyznę.
Czechy to również ziemniaki, gotowane albo pieczone oraz dania mączne na bazie ziemniaków, jak škubánky, knedlíky czy bramboráki. Jako dodatek do dania głównego podawane są typowe zestawy sałatek z pomidorów, ogórków oraz jarzyn konserwowych lub marynowanych. Czeskie potrawy najlepiej smakują w małych knajpkach i gospodach, w których grzechem byłoby nie skosztowanie tutejszego piwa. Długa tradycja i udoskonalanie receptur sprawiają, że czeskie browary zajmują jedne z czołowych miejsc w światowych rankingach.
Węgierska kuchnia z charakterem
Kulinarna sztuka węgierska należy do bardziej znanych i charakterystycznych w Europie. Bazuje na mięsie, warzywach sezonowych, owocach i świeżym chlebie. Papryka obok cebuli, pomidorów, marchwi czy pietruszki to podstawa tradycyjnych, węgierskich potraw. Gotowane, duszone czy pieczone warzywa stanowią zazwyczaj dodatek do mięs lub ryb.
Królową wędlin jest tu bez wątpienia węgierskie salami – téliszalmi. Węgierska kuchnia słynie także z ryb – głównie słodkowodnych np. karpi, sandaczy, fagoszy czy czeczugi. Najczęściej używanymi przyprawami są natomiast: wspomniana papryka, pieprz, majeranek, kminek, szafran, oregano i tymianek.
Warto zauważyć również, że Węgry należą do czołówki państw produkujących wino, z których do najbardziej znanych należą oczywiście Tokaj czy Egri Bikavr. Kuchnia madziarska z pewnością nie należy do łagodnych i lekkich. Jednak pikantne, często tłuste i ciężkie dania kuchni węgierskiej przez wielu uważane są za jedne najlepszych na świecie. Kto oprze się smakowitej zupie gulaszowej, paprykarzowi, lecsó czy słynnemu strudlowi retes?
Prosta, wiejska, kuchnia słowacka
Kuchnia słowacka, podobnie jak inne kuchnie europejskie, to wpływy sąsiadów, w tym wypadku Węgier, Austrii, Polski i Ukrainy. Początki kuchni słowackiej to czasy, w których większość ludności mieszkała na wsi. Gorące lata i mroźne zimy miały niewątpliwie wpływ na tutejszą kuchnię i jej produkty. Do najczęściej używanych składników potraw należy pszenica, ziemniaki, mleko i produkty mleczne, mięso wieprzowe, kiszona kapusta czy cebula.
Z pszenicy robi się chleb, pierogi i kluski, a ziemniaki głównie gotuje lub sporządza ciasto ziemniaczane. Słowacy uwielbiają również mleko i powstające z niego produkty – maślankę, twarogi, śmietany, oraz sery owcze, z których szczególnie cenią warkoczyki, wędzoną i niewędzoną parzenicę, oscypki i bryndzę. Słowacką potrawą narodową są natomiast kluseczki ziemniaczane z bryndzą – bryndzové halušky.
Przepis na zimowe chłody!
Na zimowe, chłodne dni każda z wymienionych kuchni wydaje się być idealna. Najlepiej jednak chyba rozgrzeje nas pikantna węgierska zupa gulaszowa.
Składniki:
- 1 l gorącej wody,
- ½ kg wołowiny,
- 400 g pomidorów bez skórki z puszki,
- 2 czerwone i 1 żółtą paprykę,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/4 selera,
- 3 ziemniaki,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- sól i pieprz.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić kostkę, podobnie jak obrane ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Mięso pokroić w średniej wielkości kawałki i skropić oliwą z oliwek. Doprawić słodką i ostrą papryką. Następnie obsmażyć. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia cebuli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać.
Wlać gorącą wodę, tak by płyn przykrył mięso i doprawić solą i wędzoną papryką. Dusić ok. 40 minut pod przykryciem, w miarę potrzeby uzupełniając wodą. Dodać marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler i gotować aż zmiękną. Wrzucić paprykę i dusić jeszcze przez 10 minut. Na koniec pomidory z puszki i całość gotować jeszcze przez około 5 minut. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Smacznego!