Badania przeprowadzone w Polsce wskazują, że rok w rok marnuje się tutaj ponad 5 milionów ton żywności – za 2/3 tej ilości odpowiadają gospodarstwa domowe.
W obecnych czasach coraz częściej mówi się o ograniczeniu marnowania żywności. Nic dziwnego, badania przeprowadzone w Polsce wskazują, że rok w rok marnuje się tutaj ponad 5 milionów ton żywności – za 2/3 tej ilości odpowiadają gospodarstwa domowe. Trzeba mieć świadomość tego, że strat tych jak najbardziej można uniknąć, planując świadome zakupy. Przy okazji warto nauczyć się, w jaki sposób wybierać zdrowe produkty podczas codziennych zakupów.
- Świadome zakupy – jak się do tego zabrać?
- Jak ograniczyć marnowanie żywności?
- Jak wybrać zdrowe produkty podczas zakupów?
- Zdrowe produkty – lista
Świadome zakupy – jak się do tego zabrać?
Osoby, które chcą rozpocząć swoją przygodę ze świadomymi zakupami, przede wszystkim powinny odpowiednio przygotować się do zakupów spożywczych. Przed wyjściem do sklepu warto przejrzeć lodówkę i posiadane zapasy, aby uniknąć wyrzucania niepotrzebnego jedzenia do kosza. Najlepiej kupować produkty spożywcze wyłącznie wtedy, kiedy pojawia się bieżąca potrzeba. W czasach, kiedy każdy rodzaj produktu można od ręki znaleźć na sklepowych półkach, kupowanie na zapas nie ma większego sensu.
Produkty spożywcze zgodne z bieżącymi potrzebami nie tylko oszczędzają energię i czas, ale także pozwalają ograniczyć marnowanie żywności oraz zwiększyć świadomość na temat tego, co się kupuje.
Można zauważyć, że tendencje zakupowe się odwracają – klienci coraz rzadziej decydują się na robienie dużych zakupów raz w tygodniu. O wiele lepszym rozwiązaniem jest częstsze kupowanie niewielkich ilości jedzenia – pozwala to uniknąć nadmiernych zakupów, efektem których część zakupionego jedzenia zwyczajnie ląduje w koszu.
Jak ograniczyć marnowanie żywności?
Lodówkę warto regularnie porządkować, najbliżej jej drzwi umieszczając te produkty, których termin ważności jest najkrótszy. Warto podkreślić, że żywność będzie świeższa dłużej w przypadku regularnego czyszczenia lodówki – pozwoli to na ograniczenie bakterii w jej wnętrzu, co opóźnia procesy psucia się jedzenia. Ugotowana i otwarta żywność powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętych opakowaniach – zmniejszona cyrkulacja powietrza przedłuża jej trwałość.
Dopiero po wykonaniu przeglądu lodówki można wybrać się na zakupy. Po zweryfikowaniu posiadanych zapasów kupuje się wyłącznie to, co naprawdę jest potrzebne. Osoby, którym niewykorzystana żywność zalega w lodówce, mogą poszukać w Internecie ekonomicznych, alternatywnych sposobów na jej wykorzystanie.
Warto robić rozważnie zakupy.
Jak wybrać zdrowe produkty podczas zakupów?
Osoby, które chcą cieszyć się zdrowiem, muszą zmienić swoje nawyki, jeśli chodzi o codzienne zakupy. Nie ma innego wyjścia – aby zdrowo się odżywiać, trzeba zdrowo kupować.
Główna zasada jest taka – nigdy nie wychodzi się na zakupy, kiedy jest się głodnym. Głód powoduje, że z reguły kupuje się o wiele więcej, niż w rzeczywistości się potrzebuje. Dodatkowo, zazwyczaj są to mało zdrowe przekąski, które charakteryzują się wysoką zawartością kalorii przy jednocześnie minimalnej wartości odżywczej.
Najbardziej niezdrowe produkty to bez wątpienia dania typu fast food, słodycze i słone przekąski, takie jak paluszki, chipsy i różnego rodzaju chrupki.
Czyli – najpierw zdrowy, odżywczy posiłek w domu, później wyjście na zakupy.
Druga zasada jest taka, że składy produktów umieszczone na opakowaniach są po to, żeby je czytać. Wszystko dlatego, że nawet te produkty, które przez producenta zostały oznaczone jako zdrowe, odchudzające i fit, niekoniecznie takie są. Wystarczy zorientować się, jak wiele cukru zawierają pozornie zdrowe płatki śniadaniowe, które podobno mają służyć utrzymaniu smukłej sylwetki. Napisy na opakowaniach mogą być mylące, składy produktów zaś muszą zawierać prawdę, prawdę i tylko prawdę, dlatego warto być z nimi na bieżąco.
Napisy na opakowaniach mogą być mylące, dlatego warto uważnie czytać etykiety.
Zdrowe produkty – lista
Osoby, które chcą mieć pewność, że kupują zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania, powinny stawiać na produkty zdrowe dla wątroby, a nawet takie, które mają za zadanie wspomaganie jej pracy – mowa tutaj między innymi o Miksturze Olei HEPA.
Oznacza to unikanie wysokokalorycznych, tłustych przekąsek, które nie niosą ze sobą żadnej wartości odżywczej. Oto lista produktów zdrowych i niezdrowych, której warto trzymać się podczas codziennych zakupów.
Zdrowe białko – produkty:
- przetwory mleczne,
- jajka,
- mleko,
- chude mięso drobiowe,
- chude mięso królika,
- polędwica wołowa,
- wysokojakościowe wędliny,
- ryby i owoce morza,
- rośliny strączkowe i nasiona
Zdrowe węglowodany- produkty:
- produkty roślinne z pełnego przemiału – pieczywo, kasze,
- ryż,
- warzywa,
- owoce
Zdrowe tłuszcze – produkty:
- oleje roślinne – olej rzepakowy, lniany, mikstura Olei.
- oliwa z oliwek,
- awokado,
- ryby i owoce morza,
- orzechy,
- pestki i nasiona,
- produkty mleczne i jaja,
- kakao
Najbardziej niezdrowe produkty:
- słodkie napoje gazowane,
- słodzone soki,
- produkty z białej mąki,
- nadmiar czerwonego mięsa,
- wysokoprzetworzone wędliny,
- sery topione,
- słodycze,
- przekąski smażone w głębokim tłuszczu,
- fast foody,
- sztuczne słodziki,
- słone i słodkie przekąski.