Jakie są wartości odżywcze borówek amerykańskich, jakie ciekawostki o borówkach amerykańskich warto znać?
Co warto wiedzieć o borówkach amerykańskich? Właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie
Borówki amerykańskie to typowe letnie owoce. Choć nazwa wskazuje, że rosną za Oceanem, to nic bardziej mylnego! Borówka amerykańska jest także uprawiana dość szeroko w Polsce. Jakie są wartości odżywcze borówek amerykańskich, jakie ciekawostki o borówkach amerykańskich warto znać? W niniejszym artykule dowiesz się wszystkiego o tych drobnych, ale smakowitych owocach.
- Co warto wiedzieć o borówkach amerykańskich?
- Wartości odżywcze borówek amerykańskich
- Przepisy z borówkami amerykańskimi
Ciekawostki o borówkach amerykańskich
Borówka to krzew z rodziny wrzosowatych, o czerwonozielonych kwiatach i owocach, którymi są właśnie znane nam borówki. Faktycznie, borówka amerykańska, czyli Vaccinium corymbosum, to roślina pochodząca z Ameryki Północnej. Jednak uprawa borówki amerykańskiej ma miejsce także w Europie, w tym w Polsce. Co więcej,
na świecie pod względem wielkości uprawy borówki, Polska zajmuje trzecie miejsce, zaraz za Stanami Zjednoczonymi oraz Kanadą!
Istnieje kilka odmian borówki amerykańskiej i różnią się one głównie szybkością dojrzewania i gotowością do zbioru. Wyróżniamy przede wszystkim odmiany: Bluecrop, Bluegold, Sunrise, Duke, Spartan, Polaris, Bluetta i kilkanaście innych. Sezon na borówki amerykańskie trwa krótko, tylko 2-3 miesiące w trakcie wakacji (końcówka czerwca, lipiec i sierpień). Jednak niezależnie od odmiany i momentu zbioru, jak wskazują badania, wartości odżywcze borówki amerykańskiej są porównywalne.
Czy wiesz, że Polska jest trzecim co do wielkości producentem borówek amerykańskich?
Wartości odżywcze borówek amerykańskich
Przede wszystkim warto podkreślić, że borówka amerykańska to owoc niskokaloryczny – ma około 57 kcal w 100 gramach (czyli około ½ szklanki lub jedna garść borówek). Z uwagi na dość wysoką zawartość błonnika oraz wody, zawierają tylko nieduże ilości cukrów prostych, przez co mogą być wykorzystywane przez osoby chore na cukrzycę czy insulinooporność – indeks glikemiczny borówki jest bardzo niski (wynosi 40).
Borówki zawierają niewielkie (ale jednak!) ilości dobroczynnych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 oraz omega 6. Są także dobrym źródłem witamin, w tym witaminy A, E, K, C. Warto podkreślić szczególnie, że borówki znane są ze swojego dobroczynnego wpływu na wzrok, nierzadko są elementem suplementów mających wpływać na poprawę widzenia. To właśnie dzięki sporej zawartości witaminy A oraz antyoksydantów. Poza witaminami, w borówce znajdziemy także pewne ilości wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, a także manganu czy selenu.
Antyoksydanty to związki roślinne, które przeciwdziałają wolnym rodnikom. Z kolei wolne rodniki to cząsteczki, które powstają wskutek różnego rodzaju przemian chemicznych w środowisku i niestety nie są korzystne dla zdrowia oraz życia. Wolne rodniki to reaktywne formy tlenu, które w skrócie mówiąc – mocno przyczyniają się do starzenia organizmu człowieka, biorąc udział w rozwoju chorób i niszczeniu komórek organizmu. Dlaczego o tym mówimy? Ponieważ borówki są doskonałym źródłem antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami. Borówki zawierają między innymi takie związki, jak:
- Antocyjany – w tym cyjanidyna, delfinidyna,
- Flawonole – w tym kwercetyna, mirycetyna, kempferol,
- Kwasy fenolowe – w tym kwas ferulowy, kwas chlorogenowy.
Z uwagi na te właśnie wyżej wymienione związki, borówka amerykańska dla zdrowia człowieka jest jednym z najkorzystniejszych składników. A już na pewno jednym z najlepszych owoców. Badania wskazują, że regularne jedzenie borówek może się przyczyniać do:
- Poprawy profilu lipidowego
- Redukcji ryzyka otyłości, cukrzycy, insulinooporności, miażdżycy,
- Wspomagania pamięci,
- Ochrony wątroby przed uszkodzeniami,
- Poprawy gęstości kości,
- Obniżenia stanów zapalnych w organizmie.
Zatem nie będziemy odpowiadać na pytanie, czy warto jeść borówki amerykańskie – odpowiemy raczej, jak jeść borówki amerykańskie, by było zdrowo i smacznie.
Borówki amerykańskie mogą być smacznym dodatkiem do wielu przepisów
Przepisy z borówkami amerykańskimi
Odpornościowy i bogatobiałkowy koktajl z borówką
Składniki:
- 2-3 garści borówek amerykańskich
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 Porcja ProOdporność
Przygotowanie: Wszystkie produkty umieść w misce blendera i zblenduj całość. Możesz dodać trochę wody, jeśli koktajl będzie według Ciebie zbyt gęsty.
Szybki deser z owocami leśnymi
Składniki:
- 1 opakowanie serka wiejskiego
- 2 garści borówek
- 1 garść jeżyn
- 1 garść malin
- 1 łyżka miodu pszczelego (na przykład Miodu Manuka MGO™)
- 1-2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka migdałów w płatkach (lub w całości)
Przygotowanie: Wszystkie składniki połącz według uznania tworząc pyszny deser!
Smoothie z borówką i szpinakiem
Składniki:
- 2-3 garści borówek
- 1 jabłko
- 2-3 garści szpinaku
- 1/2 szklanki wody lub soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka miodu pszczelego (na przykład Miodu Manuka MGO™)
Przygotowanie: Wszystkie produkty umieść w misce blendera i zblenduj całość. Możesz dodać trochę wody, jeśli koktajl będzie według Ciebie zbyt gęsty.
Literatura
- Wojtanowska-Krośniak A. i wsp.: Porównanie właściwości antyoksydacyjnych i składu pierwiastkowego w wybranych odmianach borówki amerykańskiej. Bromat. Chem. Toksykol., XLVIII, 2015, 3: 562-567.
- USDA National Nutrient Database for Standard Reference
- https://vitapedia.pl/borowka-amerykanska [dostęp dn. 28.07.2022 r.]
- Baraniak J. i wsp.: Borówka, winorośl i granatowiec – znane rośliny o aktywności przeciwutleniającej. Post Fitoter 2015; (16)1: 50-55.