Przepisy kulinarne Dr Gaja

Domowe lody na patyku z erytrytolem

Domowe  lody na patyku z erytrytolem
 

Orzeźwiające domowe lody stanowią idealną propozycje na letnie, upalne dni.

 
Składniki/ 4 porcje
  • 2/3 szklanki erytrytolu
  • 3 żółtka 
  • 1 średnia cytryna 
  • 2 szklanki zimnego mleka ryżowego/ migdałowego/ orkiszowego/ krowiego
  • 1 szklanka jagód
Sposób przygotowania:
  1. Jagody dokładnie umyć, a następnie zblendować na gładką masę.
  2. Do masy dodać połowę ilości erytrolu i całość zagotować.
  3. W osobnej misce, utrzeć żółtka z resztą erytrolu. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia. (W trakcie gotowania – należy cały czas mieszać).
  4. Do zimnej masy, dodać mleko i całość wymieszać.
  5. Gotową masę przelać do foremek, włożyć patyczki i zamrozić.
Smacznego! ♥
(0 Votes)

Dr Gaja

Matka natura, matka ziemia i żywicielka, która łączy to, co daje przyroda z badaniami i wiedzą ekspertów. Jej celem jest zbliżanie Was - czytelników - do natury i wskazywanie tych pomysłów na codzienne funkcjonowanie i dietę, które pozwolą Wam żyć w harmonii, szczęściu i zdrowiu. Dzięki naturalnym produktom i wartościowym, merytorycznym poradom, osiągnięcie tego stanu będzie łatwiejsze niż kiedykolwiek 🌱