Przepisy kulinarne Dr Gaja

Domowe lody na patyku z erytrytolem

Domowe  lody na patyku z erytrytolem
 
Orzeźwiające domowe lody stanowią idealną propozycje na letnie, upalne dni.
 
Składniki/ 4 porcje
Sposób przygotowania:
  1. Jagody dokładnie umyć, a następnie zblendować na gładką masę.
  2. Do masy dodać połowę ilości erytrolu i całość zagotować.
  3. W osobnej misce, utrzeć żółtka z resztą erytrolu. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia. (W trakcie gotowania – należy cały czas mieszać).
  4. Do zimnej masy, dodać mleko i całość wymieszać.
  5. Gotową masę przelać do foremek, włożyć patyczki i zamrozić.
Smacznego! ♥
(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.