Relacje międzyludzkie

Wspólne gotowanie jako sposób na zacieśnienie znajomości

Wspólne gotowanie jako sposób na zacieśnienie znajomości

Kiedy udajemy się z wizytą do znajomych czy rodziny, oczekujemy, że gospodarze podejmą nas iście po królewsku. Gospodyni zazwyczaj dwoi się i troi, nie mając chwili, żeby z nami zasiąść. Niedzielny obiad? Pani domu uwija się w kuchni, podczas gdy pozostali domownicy spędzają czas przed telewizorem.

BRAK CZASU

Z drugiej strony mamy coraz więcej obowiązków i coraz mniej czasu, zwłaszcza młodsza część społeczeństwa. Kto ma czas na gotowanie? Wokół przybywa restauracji i lokali, w których można szybko i smacznie zjeść.

Lokale fast food są niemal na każdym rogu. Na rynku gastronomicznym pojawiają się nowe formaty, jak kanapkarnie czy food trucki. To właśnie wygoda i oszczędność czasu decyduje, że coraz chętniej jadamy na mieście.

A co ze wspólnym gotowaniem? Przecież to cudowny sposób na budowanie wzajemnych relacji, to idealny sposób na zatrzymanie się w codziennym pędzie i pobycie razem.

Programy kulinarne cieszą się niesłabnącą popularnością i bardzo dobrze! Poznajemy nowe kuchnie, produkty, otwieramy się na nowe smaki, a potem sami gotujemy! Moda na gotowanie zadomowiła się na dobre i nie opuszcza naszych kuchni.

Miejsce kiedyś lekceważone, uważane za „terytorium kur domowych” stało się punktem, w którym króluje smak i zapach. To tutaj budują się znajomościzacieśniają relacje między partnerami, bo przecież nic tak nie łączy, jak wspólne pichcenie!

WSPÓLNE GOTOWANIE ZBLIŻA

Gotowanie przestało być smutnym obowiązkiem. To coraz częściej pasja, sposób na życie czy po prostu miło spędzony czas. Dlaczego zatem nie spędzać go wspólnie z partnerem, rodziną, znajomymi? Badania naukowe pokazują, że wspólne gotowanie zbliża ludzi.

Przygotowując posiłek, rozmawiamy, żartujemy, śmiejemy się, odprężamy. Gotowanie to smaki, zapachy, kolory, które warto dzielić wspólnie. Kuchnia jest niezwykle ważna dla domu. To nie tylko pomieszczenie, ale nastrój, miłość, czułość i troska.

Wspólne gotowanie jako sposób na zacieśnienie znajomości

Namówmy partnera do gotowania, a być może inaczej spojrzy na pracę, jaką wkładamy w przyrządzanie posiłków. Spróbujmy razem wybrać potrawę, którą będziemy przygotowywać, razem zrobić zakupy, razem ją ugotować i wreszcie razem nakryć do stołu. Gwarantuję, że samo danie będzie smakowało wyjątkowo, a wspólnie zrobiony obiad partner może bardziej doceni?

UCZYMY SIĘ SIEBIE, WSPÓŁPRACUJEMY, OTWIERAMY…

Wspólne gotowanie to także możliwość bliższego poznania znajomych czy zacieśnienia dotychczasowych znajomości. To czas, kiedy poznajemy swoje gusta, smaki, preferencje, czas na rozmowę, wzajemną uwagę. Jedzenie to ogromna przyjemność i radość, a jedząc i gotując z innymi, przenosimy część tych dobrych emocji także na nich. Wspólne gotowanie, to doskonały sposób na stres, pozbycie się napięcia, zapomnienie o codziennych problemach. Podczas gotowania łatwiej się otwieramy, a krojąc, mieszając, próbując, zmywając wzajemnie współpracujemy!

POMYSŁ NA RANDKĘ?

To także świetny sposób na randkę, wspólne gotowanie jest o wiele przyjemniejsze niż samotne przygotowywanie posiłku. Gotowanie uruchamia przecież wszystkie nasze zmysły i emocje. Przygotowanie potraw z partnerem czy partnerką może być podniecające i romantyczne. To okazja, żeby się dotknąć, przytulić, pocałować…

Poza tym szybko się zorientujesz, jak Twój partner zachowuje się podczas zwykłych, codziennych czynności. Czy łatwo się denerwuje, gdy okaże się, że brakuje Wam składników, coś się przypaliło czy wylało? Czy bez problemu chwyta za ścierkę i szczotkę?

DZIECI TEŻ LUBIĄ GOTOWAĆ

Wspólne gotowanie to także świetny pomysł na zabawę dla dzieci. Zamiast gier na komputerze czy bajek warto zorganizować maluchom warsztaty kulinarne. Będzie dużo śmiechu, trochę więcej bałaganu i na pewno więcej sprzątania, ale ile satysfakcji i zadowolenia. Dzieci nie tylko będą się cudownie bawić, ale poznają się lepiej, polubią, a może zaprzyjaźnią? Wspólne gotowanie to także świetny sposób na pokazanie nowych smaków, przemycenia większej ilości warzyw, przy których powiedzmy sobie szczerze, najczęściej marudzą. Ale kiedy same przygotują posiłek, apetyt gwarantowany. Zatem gotujmy razem! To wspaniała okazja, aby pobyć ze sobą, bliżej się poznać, polubić, zaprzyjaźnić, pokochać…

(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.

Śledź nas na Instagramie @drgaja