Jakie zdrowe przepisy na Dzień Babci i Dzień Dziadka warto wykorzystać?
Zdrowe przepisy na Dzień Babci i Dziadka
Dzień Babci i Dzień Dziadka to ważne w naszej kulturze święta. Co zrobić na Dzień Babci i Dziadka, by nasi kochani seniorzy byli zadowoleni z prezentu? Oczywiście sama pamięć i nasza obecność, zwłaszcza w tych dniach, na pewno będzie przez nich bardzo doceniona. Jednak nawet symboliczny prezent dla Babci i Dziadka może być miłym dodatkiem w ten wyjątkowy dzień. Ciekawym pomysłem może być przygotowanie czegoś smacznego i zdrowego dla naszych Dziadków.
- Kulinarny prezent na Dzień Babci i Dziadka
- Zdrowe przepisy dla Babci i Dziadka
- Słodycze dla Babci i Dziadka
- Co zrobić na Dzień Babci i Dziadka?
Kulinarny prezent na Dzień Babci i Dziadka
Jak dbać o zdrowie Babci i Dziadka? Przede wszystkim uświadamiając ich, że odpowiednia dieta może znacząco poprawić ich samopoczucie, zdrowie i zmniejszyć ryzyko rozwoju różnych chorób. Dieta seniora powinna być różnorodna, ale wcale nie musi być skomplikowana.
Warto, by na co dzień znajdowały się w niej pełnoziarniste produkty zbożowe (źródło błonnika, witamin z grupy B, magnezu), nabiał (źródło wapnia i pełnowartościowego białka), chude mięsa (źródło białka, cynku, żelaza), tłuste ryby (źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz orzechy, pestki, sezonowe warzywa i owoce. Oczywiście menu powinno być dostosowane do danej osoby i powinno brać pod uwagę jej stan zdrowia, a także uzębienia – starsze osoby często mają problem z gryzieniem i połykaniem kęsów. To może być powodem niedojadania, a w konsekwencji – niedożywienia. Jeśli więc chcemy przygotować smakołyki na Dzień Babci i Dziadka, koniecznie weźmy pod uwagę te czynniki.
Zdrowe przepisy dla babci i dziadka
Jaki przygotować zdrowy obiad dla Babci i Dziadka? Postaw na zupę krem z zielonych warzyw. To bardzo odżywcze, pełne witamin i składników mineralnych danie, które jednocześnie jest bardzo łatwe do zjedzenia przez seniora. Forma kremu pozwoli na „napakowanie” zupy warzywami, które w takiej ilości trudno byłoby zjeść w stałej ich konsystencji. Oto przepis:
Składniki (na 2 porcje):
- 1 brokuł
- ½ kalafiora
- 2 garści fasoli szparagowej
- 2 garści zielonego groszku
- 2 szklanki szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 1 szklanka jarmużu
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- plaster selera korzeniowego
- 2-3 ziemniaki
- 2 łyżki oleju – Mikstura Olei HEPA lub Mikstura Olei Cardio
- szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa opcjonalnie podziel na mniejsze kawałki i włóż do rondla, następnie zalej wodą. Dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem około 25 minut. Zmiksuj zupę na krem za pomocą ręcznego blendera i podaj na talerzach. Każdą porcję skrop olejem. Opcjonalnie danie możesz posypać pestkami dyni lub nasionami słonecznika – jeżeli są one akceptowane przez Twoich Dziadków.
Wspólne przygotowanie potraw dla Babci i Dziadka może być świetnym sposobem na spędzanie czasu
Słodkie przekąski dla Babci i Dziadka
Smaczny prezent dla babci i dziadka to również różnego rodzaju zdrowe słodkości. Jeśli chcesz przygotować zdrowy deser dla Babci i Dziadka, to przede wszystkim nie dodawaj do niego białego cukru i wysoko przetworzonych dodatków.
Bazuj na owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, prawdziwym kakao lub gorzkiej czekoladzie. Źródłem słodkości w takim zdrowym smakołyku na Dzień Babci i Dziadka może być miód, suszone owoce lub naturalne słodziki, jak erytrytol czy ksylitol.
Co zrobić na Dzień Babci i Dziadka? Desery!
Jeśli chcesz pozytywnie zaskoczyć swoich Dziadków czymś słodkim, ale zdrowym wybierz któryś z poniższych przepisów. Są to smakołyki, które w rozsądnych ilościach mogą jeść nawet osoby chore na cukrzycę – jedną z chorób przewlekłych, dotykających wielu seniorów.
Zdrowe ciasteczka korzenne
Składniki:
- 250 g mąki pełnoziarnistej (np. pszenna typ 2000)
- 1 filiżanka lub pół szklanki mąki pszennej typ 500 lub typ 750
- 1 opakowanie przyprawy korzennej (bez cukru w składzie!)
- 1 jajo kurze, całe
- ¼ szklanki oleju
- ¼ kostki masła
- ¼ szklanki mleka (dowolnego)
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło w rondlu i odstaw do lekkiego przestudzenia. Składniki suche połącz w jednym naczyniu, a w drugim naczyniu wymieszaj składniki mokre. Następnie mokre składniki dodaj do suchych i całość dokładnie zmiksuj.
Ciasto schłodź przez 2-3 godziny w lodówce. Wyjmij je i rozwałkuj cienko na lekko posypanym mąką blacie lub stolnicy. Wykrawaj ciastka o dowolnym kształcie, na przykład za pomocą szklanki. Układaj je na blasze obłożonej papierem do pieczenia i piecz do zarumienia około 5 minut w 170-180 stopniach.
Twarogowy prosty deser z owocami i orzechami
Składniki (na 2 porcje):
- 2 opakowania serka wiejskiego
- 2 garści borówek
- 2 mandarynki
- 2 kiwi
- 2 garści orzechów włoskich
- 2 łyżeczki chia lub siemienia lnianego
- 2 łyżeczki kakao
- 2 kostki czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Jeden serek wiejski zblenduj lub wymieszaj z kakao. Owoce obierz, pokrój w drobną kostkę, orzechy posiekaj. W naczyniach warstwowo układaj: serek bez kakao, część owoców, część orzechów, serek z kakao, część owoców. Posyp deser chia lub siemieniem lnianym i startą czekoladą, a następnie włóż do lodówki do schłodzenia. Smacznego!