Chili, czerwona fasola, kukurydza czy tortilla – z tym zazwyczaj kojarzymy kuchnię meksykańską. A przecież to niezwykła różnorodność smaków, wśród których odnajdziemy elementy kuchni hiszpańskiej, kolumbijskiej, a nawet indyjskiej. Meksyk to jednak przede wszystkim potrawy ostre i wyraziste, które zimą wspaniale rozgrzeją i dodadzą energii.
Ostra kuchnia meksykańska – idealna na zimowe chłody!
Kulinarna sztuka Meksyku to tradycja Indian połączona z wpływem późniejszych konkwistadorów.
W czasach przed kolonialnych opierała się przede wszystkim na kukurydzy, fasoli, pomidorach, batatach, awokado, dyni, chili oraz kakao i wanilii. Najpopularniejszym mięsem był indyk oraz mięso… specjalnie hodowanego do tego celu psa. Nie stosowano oliwy oraz tłuszczu. Potrawy były przygotowywane na parze, gotowane lub pieczone.
Kuchnia meksykańska – ogromny wpływ kolonizacji
Dopiero Hiszpanie i Francuzi przywieźli tu zboża, wołowinę, kurczaki, pszenicę, cebulę i czosnek, co zaowocowało powstaniem smaków, które stanowią dziś kwintesencję kuchni meksykańskiej. Najbogatsza pod względem składników i sposobów przygotowania potraw jest kuchnia centralna.
Do kuchni meksykańskiej wkradły się także cebula, czosnek, pory, buraki, marchew, ogórki, bakłażany, sałata, szpinak, groch, kapusta, soczewica, bób oraz cytrusy. Znane wcześniej potrawy zostały wzbogacone o nowe składniki, jak ser, mleko, masło, różnego rodzaju mięsa, kiełbasy, oliwę, cukier.
Aromatyczna, ostra i różnorodna
To obecnie kuchnia bogata w zioła, jak kolendra, mięta, pietruszka, bazylia, rozmaryn, oregano czy tymianek oraz przyprawy, jak szafran, kminek, goździki, imbir, gorczyca czy sezam.
Najpopularniejszą przyprawą kuchni meksykańskiej jest jednak naturalnie chili. Przyprawa ta była kiedyś dodawana dosłownie do wszystkiego, nawet do deserów i napoi. W Meksyku występuje ponad 90 odmian chili. Rośnie tu także ponad 120 odmian papryki. Różne stopnie ostrości poszczególnych gatunków pozwalają na uzyskanie potraw o specyficznych i niezwykle wyrazistych smakach.
Kuchnia południowego Meksyku wykorzystuje natomiast duże ilości ryb, owoców morza oraz egzotycznych owoców. Dania przyrządza się również z dość niecodziennych składników, jak mrówcze jaja, pasikoniki czy pająki.
Kuchnia północna to potrawy raczej delikatne i proste, w której prym wiodą produkty mleczne. Uważana jest chyba za najmniej atrakcyjną.
Tego trzeba spróbować
W Meksyku jedzenie jest ściśle związane z wierzeniami religijnymi. Rdzenni mieszkańcy Meksyku wierzyli, że bogowie, by żyć, muszą się odżywiać, dlatego pokarm był dobrem nie tylko ludzkim, ale i boskim.
Warto wspomnieć również, że jedzenie w Meksyku łączy się często z zabawą. Festyny i święta to okazja do tego, żeby nie tylko zjeść, ale też spędzić czas z rodziną oraz przyjaciółmi.
Wybierając się na wycieczkę do Meksyku, trzeba próbować także bardziej lokalnej kuchni. Nie jest to trudne, gdyż punkty gastronomiczne oraz budki z jedzeniem spotkać można niemalże na każdym kroku.
Na przekąskę idealne będą chipsy kukurydziane nachos lub chrupiące placki z mąki kukurydzianej tacos z nadzieniem z wołowiny, pomidorów, czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli, czosnku i przypraw. Smaczne są też meksykańskie zupy, np. kukurydziana, gulaszowa, krem z fasoli, czy rosół z kukurydzą i fasolą.
W tradycyjnej meksykańskiej restauracji koniecznie trzeba spróbować burritos, czyli zapiekanej tortilli, nadziewanej farszem mięsnym lub fasolą, serwowanej z sosem śmietanowym, pomidorową salsą lub guacamole.
Warto zjeść także fajitas, czyli grillowane mięso z cebulą i papryką, podawane na patelni z pszennymi plackami.
Jeżeli chodzi o kawę, to popularna jest café de olla, czyli kawa z cynamonem i cukrem trzcinowym, a czasami też czekoladą, anyżem i skórką pomarańczową. Z napojów alkoholowych trzeba natomiast wymienić przede wszystkim sangrię i sangritę.
chili con carne
Dania kuchni meksykańskiej bez trudu możemy przygotować sami. Na rynku dostępnych jest wiele produktów i przypraw, które pomogą nam stworzyć pyszną potrawę. Chilli con carne to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Duszone mięso mielone z fasolą, cebulą, chili i czosnkiem, przyprawione kuminem i pieprzem doskonale rozgrzeje zimą. Warto przygotować je samemu:
Składniki:
- 1 kg mielonej wołowiny,
- 150 g wędzonego boczku,
- 2 czerwone cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 200 ml gorącego bulionu wołowego lub wody,
- 100 ml gorącej kawy,
- 1 i 1/2 puszki obranych pomidorów,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 kostki ciemnej czekolady,
- 1 czerwona papryka,
- świeża papryczka chili,
- 400 g czerwonej fasoli,
- 200 g kukurydzy,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 i ½ łyżeczki ostrej papryki, mielonego kuminu, suszonego oregano,
- pęczek świeżej kolendry,
- kwaśna śmietana.
Na większej patelni podsmażyć drobno pokrojony boczek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić dodać starty czosnek oraz przyprawy i chwilę podsmażyć. Wszystko przełożyć do garnka. Dodać mieloną wołowinę i podsmażyć. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodać gorący bulion i kawę, zagotować. Dusić na małym ogniu przez około 45 – 60 minut, co jakiś czas mieszając.
Pikantne i rozgrzewające chili con carne
Następnie dodać pomidory, wymieszać i zagotować. Dodać cukier i czekoladę i dokładnie wymieszać. Pokroić w kostkę paprykę i drobno posiekać papryczkę chili. Dodać do potrawy razem z fasolą i kukurydzą. Gotować pod przykryciem jeszcze przez ok. 1 godzinę.
Udekorować kwaśną śmietaną i pokrojoną świeżą kolendrą.