Odporność na jesień – jak zadbać o silny organizm?

odporność na jesień

Odporność i jej rodzaje.  Jesienne choroby – jaki ich unikać? Sposoby na poprawę odporności. Dieta na odporność. Preparat ProOdporność – dzika róża, czarny bez, jeżówka purpurowa i perłowiec japoński.

odporność na jesień

Odporność na jesień – jak zadbać o silny organizm?

 

Okres przesilenia jesiennego to niełatwy czas dla każdego z nas, zwłaszcza osób starszych i dzieci. Spadki temperatury, wahania pogodowe, mała ilość słońca i zamknięte pomieszczenia mogą mieć niekorzystny wpływ na kondycję naszego organizmu. Wszystko to stanowi nie lada wyzwanie dla naszego układu immunologicznego. Jak dbać o odporność jesienią? Są na to sposoby!

Spis treści:

 

Odporność – nikt jej nie widział, ale wszyscy o niej słyszeli

 

Odporność to nic innego, jak zdolność naszego organizmu do obrony przed patogenami, takimi jak wirusy, bakterie, grzyby czy pasożyty. To skomplikowany i bardzo inteligentny mechanizm, którego zadaniem jest zwalczanie wszelkiego typu infekcji.

Rozróżniamy dwa rodzaje odporności: nieswoistą, czyli tę, z którą przychodzimy na świat oraz swoistą, czyli nabytą. O ile na pierwszą nie mamy wpływu, to ta druga w głównej mierze zależy już od nas samych. Budują ją m.in. przeciwciała, które nabywamy podczas kontaktu z czynnikami chorobotwórczymi. Można ją oczywiście wzmacniać szczepieniami ochronnymi, jednak najważniejszy jest styl życia, jaki prowadzimy, a także profilaktyka i otoczenie, w którym żyjemy.

 

Jesienne choroby

 

Złota polska jesień to życzenie każdego z nas. Niestety rzeczywistość bywa odmienna, a jesienna pogoda zazwyczaj nie należy do najprzyjemniejszych. Duże wahania temperatur, deszcze czy nieprzyjemny wiatr – to druga, zdecydowanie mniej lubiana przez nas strona polskiej jesieni. W takich właśnie warunkach wirusy odpowiedzialne za infekcje dróg oddechowych zdają się najaktywniejsze, a my padamy ich ofiarami. Na co chorujemy jesienią?

Najczęściej są to mniejsze lub większe dolegliwości układu oddechowego. Objawami mogą być: kaszel, katar, kichanie, gorączka, uczucie rozbicia czy ogólne osłabienie. Wychłodzenie czy przemoczenie organizmu dodatkowo sprzyja jesiennym przeziębieniom.

 

Jak uniknąć jesiennych infekcji?

 

Jesienią niezwykle istotne jest odpowiednie ubranie. Odzież powinna być adekwatna do aury za oknem. Warto zawsze wcześniej sprawdzić prognozę pogody. Ważna jest nie tylko prognozowana temperatura powietrza czy możliwość wystąpienia opadów, ale także wiatr i związana z tym temperatura odczuwalna.

Pamiętajmy, że zarówno wychłodzenie organizmu, jak i jego przegrzanie sprzyjają rozwojowi infekcji. W związku z tym, że poranki jesienią są zazwyczaj chłodne, a w ciągu dnia, zwłaszcza w słoneczne dni, temperatura może poszybować szybko w górę, najlepiej ubierać się na tzw. cebulkę. Dzięki temu zawsze można w razie potrzeby zdjąć zbędną warstwę. Poza tym, między warstwami odzieży znajduje się powietrze, które jest doskonałym izolatorem. Pamiętajmy też o nakryciu głowy. To właśnie przez głowę tracimy bowiem najwięcej ciepła.

Warto także kontrolować temperaturę w naszym domu czy pracy, a w związku z sezonem grzewczym – odpowiednio nawilżać powietrze i wietrzyć pomieszczenia.

 

Jak dbać o odporność jesienią?

 

Najlepsza profilaktyka w walce z jesiennymi infekcjami to higiena osobista. Myjmy często, ale także dokładnie, ręce. Jest to niezwykle ważne zwłaszcza po powrocie z miejsc publicznych oraz przy korzystaniu z transportu zbiorowego. Do mycia najlepiej wybierać produkty delikatne ze składnikami przyjaznymi dla skóry – dzięki temu jej nie wysuszymy. W razie potrzeby możemy użyć płynów antybakteryjnych do dezynfekcji rąk.

Co niezwykle ważne, jesienią zdecydowanie więcej będzie wokół nas osób, które kichają czy pokasłują. Starajmy się unikać bliższego kontaktu z chorymi. Pamiętajmy, że wirusem przeziębienia możemy się zarazić nie tylko drogą kropelkową, ale także przez podanie dłoni czy wspólne korzystanie z przedmiotów codziennego użytku.

Jeżeli jednak dopadnie nas już przeziębienie, najlepiej zostać w domu. W przeciwnym razie będziemy nie tylko zarażać innych, ale także sami narazimy się na kontakt z osobami, od których możemy złapać poważniejszą infekcję.

 

Jak wzmocnić odporność?

 

Odporność organizmu w głównej mierze zależy od tego, jak my sami go traktujemy oraz jaki tryb życia prowadzimy. Jednym ze sprzymierzeńców naszego układu immunologicznego jest sport. Wybierzmy taki, który sprawia nam największą przyjemność. Już 30 minut umiarkowanego ruchu dziennie potrafi znacznie wzmocnić nasz organizm i dodać mu energii. Jakakolwiek aktywność fizyczna poprawia nie tylko jego wydolność, ale także możliwości regeneracyjne, a przede wszystkim pomaga w jego hartowaniu.

Hartowanie to doskonały sposób na poprawę naszej termoregulacji, dzięki której jesienią znacznie lepiej będziemy tolerować spadki temperatury.

Wybierając aktywność fizyczną, warto wziąć pod uwagę ruch na świeżym powietrzu. W ten sposób nie tylko lepiej dotlenimy nasz organizm, ale może uda nam się też złapać odrobinę słońca, którym, umówmy się, jesienna pogoda zazwyczaj nie rozpieszcza. Witamina D, która wspiera nasze kości, zęby i mięśnie, a także układ odpornościowy, niestety nie jest wytwarzana przez organizm, ale powstaje właśnie pod wpływem promieni UV.

Jak jeszcze dbać o odporność jesienią? Ważna jest odpowiednia ilość snu w ciągu doby, a także jego jakość. Organizm musi być przede wszystkim wypoczęty. Niewyspani szybciej ulegamy osłabieniu, przez co stajemy się bardziej podatni na działanie wszelkich wirusów.

Negatywnie na naszej odporności odbija się również przewlekły lub silny stres. Chociaż nie jest to łatwe, warto nauczyć się z nim walczyć, a także eliminować go z naszego życia oraz zadbać o codzienną dawkę relaksu.

Na koniec rzecz najważniejsza – właściwe odżywianie. W związku ze zbliżającą się jesienią musimy bardziej zadbać o naszą dietę. Nie powinno w niej zabraknąć wartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów.

 

Dieta na wzmocnienie

 

Pamiętajmy, by nie wychodzić z domu bez śniadania! To, zwłaszcza jesienią, najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dzięki niemu szybciej pobudzimy nasz organizm do działania i dodamy mu energii do pracy. Dzięki śniadaniu znacznie rzadziej sięgać będziemy też po niezdrowe przekąski. 

Aby zapobiec spadkom energii w ciągu dnia, jedzmy częstsze, ale za to mniejsze porcje. Pamiętajmy, żeby posiłki zawierały świeże warzywa i owoce. Według specjalistów, 5 porcji warzyw i owoców to dla każdego z nas absolutne minimum. Ważne też, aby odpowiednio nawadniać nasz organizm.

Unikajmy wysoko przetworzonej żywności. Wszelkie fast foody, gotowe sosy, kolorowe napoje gazowane czy chipsy, mają znikome wartości odżywcze, a także obciążają nasz organizm.

dieta na wzmocnienie

 

Co jeść na lepszą odporność? Dieta powinna być dobrze zbilansowana i różnorodna, a także bogata w witaminę C, A i E oraz niezbędne minerały. Witaminę C znajdziemy w natce pietruszki, jarmużu, papryce, owocach dzikiej róży, czarnych porzeczkach czy truskawkach.

W związku z tym, że jesienią świeżych produktów jest znacznie mniej, dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie do naszego menu produktów bogatych w bakterie probiotyczne takich jak: czosnek, cebula, kiszonki czy miód, np. manuka.

Pamiętajmy, że gorące produkty rozgrzewają, a zimne wychładzają nasz organizm. Jedzmy zatem jak najwięcej produktów ciepłych. Warto sięgnąć po rozgrzewające i sycące zupy. Najlepiej, by znalazły się w nich kasze, pełnoziarniste makarony, ryby, mięso, rozgrzewające przyprawy, a przede wszystkim warzywa.

Sposobem na odporność jesienią są także soki np. sok z aloesu czy sok z noni. Płynna postać warzyw i owoców sprawia, że nasz organizm przyswaja je znacznie szybciej i skuteczniej. Oczywiście najlepiej, by były to soki świeże.

Dobrym źródłem potrzebnych witamin są też herbaty owocowe, np. z dzikiej róży, hibiskusa, maliny aronii czy czarnej porzeczki. Dodatkowo picie herbat to dobry sposób na szybkie rozgrzanie naszego organizmu od środka.

 

Suplement ProOdporność

 

Ponieważ w okresie jesiennym nasz organizm jest bardziej osłabiony, a dodatkowo narażony na niekorzystne warunki atmosferyczne, warto pomyśleć o odpowiedniej suplementacji.

Jednym z rozwiązań jest ProOdporność. To naturalny preparat marki Dr Gaja, w którym znajdują się specjalnie dobrane składniki roślinne, które pomagają utrzymać nasz organizm w dobrej formie. Sprawdzi się nie tylko jesienią, ale jest także wskazany dla wszystkich, którzy chcą zachować dobrą kondycję przez cały rok.

 

Wysoka zawartość witaminy C

 

Dwugramowa saszetka ProOdporności to aż 1000 mg witaminy C! Jej zawartość zapewniają ekstrakty z dzikiej róży i czarnego bzu standaryzowane na witaminę C. Wspomniany ekstrakt z kwiatów czarnego bzu, wchodzący w skład preparatu ProOdporność, zawiera gwarantowaną ilość flawonoidów.

Witamina C, niezwykle ważna zwłaszcza jesienią, pomaga przede wszystkim w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz zachowaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Ponadto wspiera prawidłową produkcję kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, skóry, zębów oraz dziąseł. Co ważne, witamina C pomaga także w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, zmniejszeniu uczucia zmęczenia oraz prawidłowym funkcjonowaniu naczyń krwionośnych.

 

Czarny bez i dzika róża

 

Czarny bez ma szerokie zastosowanie i jest dostępny na rynku w różnych wariantach jak np. syrop z kwiatów czarnego bzu. Ciekawy smak i aromat ma także domowej roboty nalewka z jego owoców.

Dzika róża to także krzew znany od pokoleń. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z I wieku n.e. To popularna w Polsce roślina, która jest ozdobą zarówno ogrodów, jak i miejskich skwerów oraz parków. Ponieważ oprócz słońca nie ma zbyt wygórowanych wymagań, można ją też spotkać na obrzeżach lasów lub przy drogach. Jest wysoko ceniona zarówno przez zielarzy i farmaceutów, ale także znawców kulinarnych oraz przemysł kosmetyczny.

 

Jeżówka i perełkowiec japoński

 

Jeżówka purpurowa, czyli Echinacea purpurea pochodzi ze wschodnich terenów Ameryki Północnej i należy do rodziny astrowatych.

Obecnie stosowana jest w formie herbatek i preparatów ziołowych. Wyciąg z jeżówki purpurowej, zawarty w suplemencie diety ProOdporność standaryzowany jest na związki polifenolowe.

Do suplementu dodano też rutynę, pozyskaną z kwiatów perełkowca japońskiego, pięknego drzewa pochodzącego z Dalekiego Wschodu. Należy on do kilkudziesięciu podstawowych roślin tradycyjnej chińskiej medycyny. Wykorzystywane są zarówno jego kwiaty i owoce, jak i liście.

 

Jak stosować ProOdporność od DrGaja?

 

ProOdporność najlepiej wymieszać z wodą, dodać do soku lub ulubionego jogurtu. Suplement można dodać do herbaty, naparu ziołowego czy innego ciepłego napoju. Co ważne, witamina C jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Wystarczy już 70°C, aby straciła swoje właściwości prozdrowotne, dlatego nie zaleca jej się łączyć z gorącymi napojami.

Preparat może stanowić doskonałe wsparcie naszego organizmu oraz uzupełnienie codziennej diety, nie należy jednak przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu.

Dodaj komentarz