Magnez – pierwiastek życia. Przyczyny niedoboru magnezu w organizmie – dieta, stres oraz choroby i leki. Problem z przyswajalnością pierwiastka oraz skutki jego niedoborów. Suplementacja preparatem ProMagnez.
Magnez – co nam daje i dlaczego warto go suplementować?
Brakuje Ci energii? Cierpisz z powodu skurczy? Wypadają Ci włosy i łamią się paznokcie? A może odczuwasz niepokój lub rozdrażnienie? Wszystko to może być spowodowane niedoborem magnezu w organizmie. Jest na to rada. A nawet kilka – przedstawimy je dla Was w poniższym artykule.
- Rola magnezu w funkcjonowaniu organizmu
- Niedobory pierwiastka w organizmie
- Przyczyny hipomagnezemii
- Sposób suplementacji preparatem ProMagnez
- ProMagnez – dla kogo i w jakich sytuacjach?
- Naturalny magnez w diecie
- Hipermagnezemia – przyczyny i skutki
Jak magnez wpływa na zdrowie?
Magnez to prawdziwy król wśród minerałów. Nazywany jest pierwiastkiem życia, ponieważ bierze udział w ponad 300 procesach biochemicznych naszego organizmu.
Jest niezwykle ważny dla naszego mózgu, mięśnia sercowego oraz mięśni szkieletowych. Do czego jeszcze potrzebny jest magnez? Bierze udział w syntezie białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Jest niezbędny dla utrzymania prawidłowej struktury kwasów nukleinowych. Co ważne, uczestniczy w transporcie innych pierwiastków istotnych dla równowagi elektrolitowej w organizmie, takich jak sód, potas oraz wapń.
W połączeniu z wapniem i witaminą D bierze udział w procesie budowy kości, zapewniając im prawidłową strukturę i zapobiegając osteoporozie.
Zapewnia prawidłową pracę naszego układu nerwowego. Poprawia pamięć oraz zdolność kojarzenia i koncentracji. Odpowiada także za stabilny nastrój, zapobiegając wahaniom nastroju i spadkom energii.
Zagrożenia związane z niedoborem magnezu – hipomagnezemia
Współczesny styl życia, przyjmowanie niektórych leków oraz dieta oparta na produktach wysoko przetworzonych, wszystko to może sprzyjać powstawaniu groźnych dla naszego organizmu niedoborów magnezu, czyli hipomagnezemii.
Szacuje się, że dawka magnezu dla kobiet to ilość 320 mg dziennie, a magnezu dla mężczyzn 420 mg. Są to ilości niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu przeciętnej osoby. Odpowiednia ilość magnezu dla dzieci zależy głownie od wieku i wynosi od 70 nawet do 400 mg.
Tymczasem na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat zawartość magnezu w naszej diecie obniżyła się o ok. 15%. Średnie spożycie magnezu w Polsce wynosiło 297 mg/dobę, a według badań przeprowadzonych przez polsko-norweski zespół naukowców (Polish-Norwegian Study – PONS) ponad 90% mężczyzn oraz niemal 70% kobiet w Polsce spożywa zbyt małą ilość tego pierwiastka[1].
Dodatkowo homeostaza magnezu uwarunkowana jest prawidłową pracą nerek oraz jakością jelitowego wchłaniania pierwiastka. Magnez wchłania się ponadto głównie w jelicie czczym i krętym.
Dieta a niedobory magnezu
Jedną z najważniejszych przyczyn niedoborów magnezu są nasze niezdrowe nawyki żywieniowe. Wysoko przetworzone produkty oraz obróbka cieplna sprzyjają powstawaniu trudno przyswajalnych, nierozpuszczalnych form magnezu. Gotowanie warzyw w wodzie może obniżyć jego ilość nawet o połowę.
Na zawartość magnezu w produktach mają wpływ również stosowane zabiegi technologiczne związane z obróbką mechaniczną, jak np. obieranie, podczas którego usuwane są części surowca obfitujące w składniki mineralne. Także popularne w ostatnich latach diety czy głodówki, pustoszą organizm i wywołują niedobory minerałów.
Zbyt duże ilości wypijanej kawy, herbaty, napojów typu cola, energetyków czy alkoholu także wypłukują magnez z organizmu. Dlatego, aby mieć pewność, że nasz organizm funkcjonuje prawidłowo, warto wykonywać regularne badania. Niezwykle ważny jest też zdrowy styl życia i dobrze zbilansowana dieta bogata w magnez, a w przypadku jego niedoborów – suplementacja.
Problemy z przyswajaniem magnezu
Ważnym elementem w dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości magnezu, obok zawartości w diecie, jest jego przyswajalność. Wchłanianie i wykorzystanie magnezu uzależnione jest m.in. od obecności innych składników mineralnych czy substancji.
Wiele popularnych diet opiera się na spożywaniu dużej ilości błonnika. Odpowiednia jego ilość w pożywieniu jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednakże jego nadmiar będzie się przyczyniał do zmniejszenia wchłaniania składników mineralnych, takich jak magnez.
Fityniany i szczawiany to substancje występujące w niektórych produktach spożywczych, które same w sobie nie są szkodliwe dla naszego organizmu, mogą natomiast znacznie obniżyć przyswajalność magnezu z żywności. Kwas fitynowy i szczawiowy wiąże się bowiem z magnezem tworząc nierozpuszczalne sole.
Przyswajanie magnezu w znaczny sposób ogranicza wysoka zawartość tłuszczów w pokarmie. Również naturalnie występujące w produktach spożywczych fosforany oraz taniny powodują tworzenie nierozpuszczalnych związków, które nie będą wchłaniane. Co więcej, także duża ilość wapnia w pożywieniu, powoduje niekorzystny bilans magnezu w organizmie.
Inne przyczyny niedoborów magnezu
Przyczyną niedoborów magnezu mogą być niektóre choroby, jak nerwice, depresja, niewydolność nerek, zaburzenia pracy tarczycy, menopauza czy cukrzyca. Wszelkiego typu biegunki czy wymioty także powodują jego utratę. Na poziom magnezu w organizmie ma również wpływ przyjmowanie niektórych leków, jak np. leki moczopędne, przeczyszczające, niektóre antybiotyki czy chemioterapeutyki.
Stres a poziom magnezu
Kolejnym powodem hipomagnezemii może być długotrwały stres. Sprawia, że w organizmie powstają liczne kwasy tłuszczowe, które mają zdolność wiązania jonów magnezu w nieprzyswajalne formy. To z kolei w związku ze zmniejszonym stężeniem pierwiastka w organizmie powoduje mniejszą odporność na stres. Magnez hamuje bowiem uwalnianie z zakończeń nerwowych tzw. hormonów stresu, czyli adrenaliny i noradrenaliny. I tak tworzy się błędne koło.
Skutki niedoborów magnezu
Niedobór magnezu wywołuje zwiększoną pobudliwość nerwowo-mięśniową, co może objawiać się bolesnymi skurczami mięśni. W przypadku dużych niedoborów może to być drżenie mięśni, a nawet drgawki. Jego braki mogą przyczynić się również do zaburzeń pracy serca. Pojawia się szybsze bicie serca czy uczucie kołatania.
Magnez ma ogromny wpływ na nasz układ nerwowy. Jego obniżona ilość może powodować stany lękowe, nerwice czy nawet depresje. Spadać może także chęć do życia, i poziom ogólnego samopoczucia. W rezultacie dochodzi do ogólnego rozchwiania emocjonalnego, problemów ze snem, odczuwaniem nadmiernego napięcia, stresu czy agresji.
Hipomagnezemia może prowadzić też do złamań, chorób stawów czy osteoporozy. Obniża się sprawność i mobilność, a wszelka aktywność fizyczna przychodzi dużo trudniej. Znacząco zwiększa się też zmęczenie wysiłkowe i odczuwalnie spada poziom energii.
Brak wystarczającej ilości magnezu może znacznie przyczynić się do osłabienia kondycji włosów czy paznokci. Włosy mogą stać się słabe i zaczynają nadmiernie wypadać, a paznokcie stają się kruche i łamliwe.
Suplementacja, czyli magnez w proszku na co dzień
Na ogół przyjmuje się, że przyswajane magnezu z przeciętnej diety wynosi około 50%. Jak uzupełnić magnez? Warto sięgnąć po preparat ProMagnez. Jedna saszetka, czyli 4 g dziennie suplementu to wystarczająca ilość, by nadrobić braki. Co ważne, nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu. Opakowanie zawiera 30 porcji, które wystarczą na cały miesiąc kuracji.
Magnez do picia ma formę dobrze rozpuszczalnego w wodzie proszku. Zawartość saszetki wystarczy zalać około 20–30 ml gorącej wody i wymieszać. W środowisku zasadowym (np. soki owocowe) oraz przy nadmiarze wapnia lub fosforu (np. coca cola) przyswajanie jonów magnezowych poważnie spada, natomiast w gorącej wodzie węglan magnezu i kwas cytrynowy, tworzą składnik aktywny, czyli cytrynian magnezu.
Dlaczego magnez do picia?
Ilość preparatów magnezowych na rynku jest ogromna. Liczby i rodzaje mogą przyprawić o prawdziwy zawrót głowy. Jak zatem spośród tak licznej grupy, wybrać ten właściwy?
Magnez występuje w wielu formach, takich jak cytrynian magnezu, węglan czy też chlorek lub tlenek. Jak zatem można się domyślać, nie każdy suplement z magnezem będzie tak samo skuteczny. Różnią się one nie tylko ilością pierwiastka, ale przede wszystkim jego przyswajalnością. Czy przyswajalność magnezu ma znaczenie? Otóż ogromne. Przyswajalność nieorganicznych postaci magnezu to zaledwie kilka procent, czyli praktycznie tyle co nic.
Liczne badania pokazują, że organiczne związki jak np. cytrynian magnezu, zawarty w produkcie ProMagnez wchłaniają się znacznie lepiej niż postacie nieorganiczne. Co równie ważne, produkt cechuje niezwykle prosty skład. ProMagnez zawiera jedynie regulator kwasowości w postaci kwasu cytrynowego oraz węglan magnezu. Nie znajdziemy tutaj żadnych sztucznych barwników, aromatów, substancji słodzących czy konserwujących.
Zapotrzebowanie na magnez
Zapotrzebowanie na magnez zwiększa się z wiekiem, w przebiegu niektórych chorób oraz w zależności od płci – mężczyźni potrzebują większych dawek. Szacuje się, że dzienne spożycie magnezu powinno kształtować się na następującym poziomie[2]:
- niemowlęta – 30 mg,
- dzieci od 5 miesiąca do 3 lat – ok. 70–80 mg,
- dzieci 4–9 lat – 130 mg,
- dzieci 10–12 lat – 240 mg,
- chłopcy 13–18 lat – 410 mg,
- dziewczęta 13–18 lat – 360 mg,
- dorośli mężczyźni do 30 lat – 400 mg,
- dorosłe kobiety do 30 lat – 310 mg,
- mężczyźni powyżej 30 roku życia – 420 mg,
- kobiety powyżej 30 lat – 320 mg.
Kto powinien sięgnąć po ProMagnez?
W organizmie człowieka o masie 70 kg jest około 24 g magnezu. Wraz z wiekiem stężenie pierwiastka zmniejsza się nawet o 60-80%, więc w szczególności osoby po 60. roku życia powinny postawić na suplementację.
O odpowiedni poziom magnezu powinny zadbać osoby pracujące umysłowo oraz uczące się. Magnez może wspomagać funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Oprócz tego po naturalny suplement diety ProMagnez powinny sięgnąć osoby, które ciężko pracują fizycznie.
O suplementacji magnezem nie powinny zapominać też wszystkie osoby będące na dietach odchudzających. Zbyt mała ilość składników odżywczych w pożywieniu to częsty błąd, który prowadzi nie tylko do niedoboru magnezu, ale też wielu innych ważnych składników mineralnych czy witamin.
Większa dawka pierwiastka niezbędna jest również kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz kobietom w okresie menopauzy. Wskazana jest również osobom przewlekle chorym czy chorym na cukrzycę.
Pamiętajmy także, że osoby palące papierosy, nadużywające alkoholu czy pijące w dużej ilości kawę i herbatę także powinny pamiętać o uzupełnianiu niedoboru magnezu.
W jakich sytuacjach warto skorzystać z ProMagnez?
Bardzo istotne jest, aby pamiętać o dostarczaniu sobie magnezu w sytuacjach stresowych. Niezależnie od tego, czy dokucza nam przewlekły silny stres, czy pojawia się tylko okresowo, stanowi on dla organizmu ogromne obciążenie. Niedobory magnezu mogą sprawiać, że będziemy radzić sobie radzić z nim znacznie gorzej.
Preparat ProMagnez pomoże nam również we wszelkich stanach zmęczenia oraz przeciążenia organizmu. Zarówno intensywna praca umysłowa, jak i fizyczna wiąże się z większym zapotrzebowaniem na magnez. Co wypłukuje magnez z organizmu? Przede wszystkim alkohol. Dobrze jest też zażywać magnez, jeśli spożywamy dużo kawy.
Naturalne źródła magnezu
Magnez w żywności stanowi najlepsze źródło pierwiastka. Do produktów z dużą zawartością magnezu należą między innymi produkty zbożowe, przede wszystkim kasza gryczana, jaglana, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane czy otręby pszenne.
Dużo magnezu mają również orzechy, głównie migdały, orzechy arachidowe, laskowe, czy pistacje. Idealną przekąską zawierającą cenny pierwiastek są suszone owoce, przede wszystkim banany oraz figi. Kolejnym źródłem magnezu jest kakao oraz czekolada, najlepiej ta gorzka, zawierająca w swoim składzie przynajmniej 60% miazgi kakaowej. Znajdziemy go też w pestkach dyni, nasionach słonecznika, sezamie czy maku.
W naszej codziennej diecie nie zapominajmy również o roślinach strączkowych, takich jak soja, fasola, groch czy soczewica. Oprócz wysokiej zwartości białka dostarczą nam również magnezu. Warto też sięgnąć po ryby np. makrelę lub dorsza.
Nadmiar magnezu, czyli hipermagnezemia
Zbyt wysoki poziom magnezu we krwi określany jest mianem hipermagnezemii. Pierwiastek w ilościach naturalnie występujących w produktach spożywczych nie stwarza jednak ryzyka przedawkowania. Także suplementacja magnezem, zgodnie z zaleceniami nie prowadzi do podwyższonego stężenia substancji, które mogłoby się negatywnie odbić na zdrowiu. Ewentualny nadmiar magnezu zostaje bowiem natychmiast usunięty z organizmu wraz z moczem. Za duża ilość pierwiastka u zdrowych osób spotykana jest bardzo rzadko – znacznie częściej pojawia się sytuacja odwrotna, czyli jego niedobór.
Podwyższony poziom magnezu może mieć miejsce przy spożywaniu w zbyt dużych ilościach produktów wzbogacanych w ten składnik oraz nadmiernej suplementacji.
Należy uważać, ponieważ coraz częściej dostępne na rynku produkty takie, jak napoje owocowe, batoniki zbożowe, różnego typu herbatniki, wafelki i ciasteczka, napoje kakaowe, kawowe czy kawa rozpuszczalna, wzbogacane są w magnez. Zazwyczaj napoje zawierają około 15% referencyjnej wartości spożycia minerału, wymienione produkty zbożowe od 30% do 40%, a napoje kawowe około 50%.
Objawy nadmiaru magnezu w organizmie
Najczęstsze objawy nadmiaru magnezu to nudności i wymioty, zaburzenia pracy serca, osłabienie siły mięśniowej oraz bóle głowy. Wysokie dawki soli magnezu mają właściwości przeczyszczające, a ich przewlekłe spożywanie może wywołać zatrucie.
Nadmierne spożycie pierwiastka może nasilać wydalanie wapnia z organizmu. Duże farmakologiczne dawki mogą z kolei wywoływać poważne niepożądane reakcje, np. alkalozę, hipokalemię, odwodnienie, trudności w oddychaniu, zmiany w elektrokardiogramie.
Nie oznacza to jednak, że powinniśmy obawiać się suplementacji magnezem. W przypadku tego pierwiastka często jest ona naprawdę niezbędna. Pamiętajmy jednak, by stosować się do zaleceń producenta, a także o tym, że żaden suplement nie zastąpi naturalnego magnezu zawartego w dobrze zbilansowanej i różnorodnej diecie!
[1] Ilow R., Regulska-Ilow B., Różańska D. i wsp., Evaluation of mineral and vitamin intake in the diet of a sample of Polish population – baseline assessment from the prospective cohort ‘PONS’ study. Ann. Agric. Environ. Med., 2011, 18, 235–240.
[2] https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/co-warto-wiedziec-o-magnezie-