Kuchnia włoska – świeża, prosta i po prostu… smaczna

Kuchnia włoska – pasty i pyszne sery

Kuchnia włoska słynie przede wszystkim z prostoty i charakterystycznego smaku potraw. Choć kojarzona jest zazwyczaj ze spaghetti czy pizzą, na pewno nie można jej uznać za monotonną. Królują w niej zioławarzywaowoce morza i najlepszej jakości sery. Bogactwo i różnorodność smaków wiążą się w dużej mierze z regionem, w którym przyrządzane są potrawy.

Kuchnia włoska – świeża, prosta i po prostu… smaczna

Dzięki zróżnicowaniu klimatycznemu i geograficznemu, włoska kuchnia oferuje niezliczoną ilość świeżych produktów oraz potraw. We Włoszech wyróżnia się aż 20 regionów kulinarnych, z których każdy ma swoją specjalność. Z północy pochodzą pyszne sery z mleka krowiego, zaś z południa aromatyczne sery owcze. Na północy Włoch zjemy risotto, natomiast południe słynie z przygotowywanych na tysiąc sposobów past.

Północ i południe

Południowa kuchnia jest delikatna i lekkostrawna, a zarazem zdrowa, dlatego też to właśnie ona określana jest mianem śródziemnomorskiej. Dominują tu rybyowoce morza oraz ogromna ilość warzyw i owoców, zwłaszcza cytrusów. Jako tłuszcz używana jest zazwyczaj oliwa z oliwek.

Północ to z kolei potrawy przyrządzane raczej na maśle. Tutaj częściej zjemy dania mięsnepizzęzapiekankimakarony i sery. Wśród owoców znajdziemy wiśnie, jabłka, gruszki, śliwki czy morele. Obowiązkowym składnikiem większości dań w każdym regionie Włoch są świeże zioła, jak bazylia, oregano, pieprz, tymianek, rozmaryn czy estragon. Włochy słyną także z truflidoskonałych mięswędlinpysznych deserów oraz kaw parzonych na wiele różnych sposobów.

Warto wymienić także bardzo poszukiwany i ceniony ocet balsamiczny – ocetto di balsamico. Jego proces produkcji jest często bardziej skomplikowany niż wytworzenie najlepszego wina.

Pomidor, ach pomidor

Wśród warzyw we Włoszech niepodzielnie króluje pomidor. Świeży, w postaci przecieru, pasty, soku, a nawet dżemu, a także suszony, marynowany, solony, kiszony oraz grillowany i wędzony, stanowi podstawowy składnik większości potraw. Inne popularne we Włoszech warzywa to dyniabakłażanpaprykaporcebulabrokułcykoriakarczocholiwkaogórekszparagjarmużkapustafasola czy kapar.

Specjalności włoskiej kuchni

Najsłynniejsza włoska potrawa – pizza, została wymyślona na cześć królowej Margherity i dlatego też to margherita jest najbardziej klasyczną odmianą pizzy. To też najprostsza wersja potrawy – z pomidorami, mozzarellą i bazylią.

Kuchnia włoska - świeża, prosta i po prostu... smaczna

Kolejną pyszną specjalnością włoskiej kuchni jest lasagne, potrawa z dużych płatów makaronu przełożonych farszem, następnie zapiekanych. Farsz w lasagne powstaje najczęściej z mięsa, sera i sosu pomidorowego.

Kuchnia włoska to także pierożki z przeróżnymi farszami. Ravioli z mięsem, serem lub grzybami lub tortellini z ricottą lub szpinakiem to kolejny sposób na doskonałe danie obiadowe. Włochy to również pasty, przygotowywanych na przeróżne sposoby. Podobno jest ich około 300 przybierają najrozmaitsze kształty i kolory. Spaghettipapardelletagliatellecanellonibucatini czy fussili dają duże pole dla wyobraźni i eksperymentów kulinarnych. Inne charakterystyczne potrawy to np. polenta składająca z mąki kukurydzianej, zapiekana z serem, gnocchi – rodzaj ziemniaczanych klusek oraz risotto przygotowywane na wiele sposobów.

Najbardziej charakterystycznym sosem włoskim jest natomiast pesto – przyrządzane z orzechów sosnowych lub nasion pinii z dodatkiem oliwy z oliwek, bazylii, pecorino i parmezanu.

Na koniec warto wspomnieć również o najsłynniejszej włoskiej zupie – minestrone. Przygotowuje się ją zazwyczaj z warzyw, – cukinii, fasoli, szpinaku czy marchewki i podaje się z makaronem lub ryżem.

Typowe przystawki, desery i napoje

Kuchnia włoska to również rozmaite przystawki. Przystawkami na włoskim stole są przede wszystkim różnego rodzaju sery oraz fritti, czyli smażone zakąski. Najpopularniejszy włoski ser – parmezan, to bardzo starannie wytwarzany produkt, którego nie sposób podrobić. Inne popularne sery to pecorino czy mozzarella.

Carpaccio to chyba najbardziej znana włoska przystawka. Sporządzana jest surowego mięsa wołowego lub cielęcego, polanego sokiem z cytryny i oliwą, podawana z warzywami czy serami.

Wśród deserów dwa są z pewnością stanowią symbol Włoch – tiramisu i panna cotta. Tiramisu to deser powstający z biszkoptów nasączonych kawą i amaretto z kremem z sera mascarpone. Panna cotta natomiast to deser ze śmietany, żelatyny i dodatków, takich jak wanilia czy skórka cytrynowa. Do deserów Włosi popijają oczywiście wino. Produkcja wina jest szczególnie istotna szczególnie na północy kraju i to właśnie tam powstają znane na całym świecie chianti czy marsala. Nie samym jednak winem Włosi żyją, drugą ich miłością są kawy – espressocappuccinolatte i wiele, wiele innych.

PRZEPIS NA SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI W SOSIE CYTRYNOWYM

Dania kuchni włoskiej są zazwyczaj proste, dlatego większość potraw możemy przygotować sami. Proponujemy spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym.

Składniki:

  • 900 g zielonych szparagów,
  • 1 pęczek cebuli dymki,
  • dojrzałe awokado,
  • 1 cytryna,
  • 30 g orzeszków pinii,
  • 400 g makaronu spaghetti,
  • 30 g masła,
  • 160 g serka śmietankowego,
  • 1 szczypta cukru,
  • sól,
  • pieprz.

Szparagi umyć i obrać do jednej trzeciej wysokości, zdrewniałe końce usunąć. Następnie pokroić na kawałki o długości ok. 5 cm, czubki szparagów odłożyć na bok. Dymkę umyć i pokroić w cienkie krążki. Awokado przekroić na pół, pestkę usunąć, miąższ wykroić ze skórki, używając do tego celu łyżki do wykrawania owoców, skropić sokiem z cytryny. Orzeszki pinii podprażyć na suchej patelni.

Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 5 minut przed końcem gotowania dodać szparagi, a na ostatnie 3 minuty czubki szparagów.

Krążki cebuli podsmażyć na gorącym maśle aż do zeszklenia. Dolać 1–2 łyżki wazowe wody z gotowania makaronu, dodać serek śmietankowy, sok z połowy cytryny i wymieszać. Doprawić do smaku skórką otartą z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

Makaron oraz szparagi odcedzić i odsączyć. Podawać z awokado, polewając sosem cytrynowym. Na koniec posypać orzeszkami pinii.

Dodaj komentarz