Kuchnia śródziemnomorska to niesamowita kombinacja tradycji kulinarnych 21 krajów basenu Morza Śródziemnego – o nudzie czy monotonii absolutnie nie ma tutaj mowy. Wręcz przeciwnie, włoskie, hiszpańskie czy greckie potrawy za każdym razem zaskakują bogactwem smaków, zapachów oraz nietypowymi połączeniami składników.
Kuchnia śródziemnomorska w najlepszym wydaniu
SEKRETY POTRAW ŚRÓDZIEMNOMORSKICH
Na smak kuchni śródziemnomorskiej niewątpliwie wpływa położenie geograficzne oraz klimat. Tereny leżące nad Morzem Śródziemnym charakteryzuje słoneczna, ciepła aura i żyzna gleba. Prawdopodobnie nigdzie na świecie nie znajdziemy tylu świeżych warzyw, owoców i ziół, co właśnie tutaj!
Podstawą tej kuchni od zawsze były również ryby i owoce morza. Mimo iż ilość ryb w Morzu Śródziemnym w ostatnich latach uległa znacznemu zmniejszeniu, nadal są one częstym składnikiem zup, past czy przekąsek. Najczęściej spożywane ryby to: sola, flądra, anchois, czasem miecznik czy żabnica.
Wśród mięs króluje mięso jagnięce, mięso z królika lub drób. Popularna jest także wieprzowina, a niezwykle rzadko spożywa się tu wołowinę. Kuchnia śródziemnomorska nie może oczywiście obyć się również bez oliwy z oliwek. Pomimo wielu wspólnych elementów, każdy region basenu Morza Śródziemnomorskiego ma swoją specyfikę, na którą wpływ ma kultura oraz historia poszczególnych krajów.
KUCHNIA POŁUDNIOWO-EUROPEJSKA
Niezwykle ważnym elementem w tradycjach kuchni południowo-europejskiej jest wino. Stosowane jest zarówno jako trunek, jak i aromatyczny dodatek do wielu dań.
Najczęściej używane składniki to pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylia czy orzeszki piniowe</>. Ze zbóż jedzone są tu natomiast pasty, ryż i chleb.
KUCHNIA WSCHODNIO-ŚRÓDZIEMNOMORSKA
Królują w niej jogurty i sery (feta, halumi, labneh). Ze zbóż najczęściej spożywany jest ryż oraz chlebki typu pita czy lavash, a także kasza bulgur. Popularne składniki dań to: sumak, granaty, orzechy, ciecierzyca (hummus, falafel), cytryny, natka pietruszki, mięta. Chętnie jada się tutaj również jagnięcinę, baraninę i drób, najczęściej grillowany, w formie kebabów lub gyrosów.
KUCHNIA PÓŁNOCNO-AFRYKAŃSKA
Najbardziej aromatyczna i zdecydowanie najostrzejsza kuchnia. Chętnie używa się tutaj kuminu, kolendry, szafranu, cynamonu, goździków, chilli czy czosnku. Słodyczy potrawom dodają suszone owoce, jak rodzynki, daktyle i morele. Królują tu kasze typu kuskus czy bulgur, podawane w towarzystwie gęstych gulaszy i dań opartych na jagnięcinie i baraninie.
Typowymi potrawami tego regionu są tadżin czy harira – zawiesista zupa z baraniny, soczewicy, pomidorów, cebuli, czosnku i świeżych ziół. Charakterystycznym produktem są także kiszone cytryny.
KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA A ZDROWIE
Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich uwielbiają ryby. W nich znajdziemy zbawienne dla serca kwasy tłuszczowe omega-3 i -6, a w dodawanych do dań warzywach – niezbędne minerały, takie jak żelazo, fosfor, jod, potas czy magnez.
W kuchni śródziemnomorskiej mięso je się sporadycznie, a dania zawierają głównie białka roślinne. Są to zatem nie tylko smaczne i zdrowe, ale jednocześnie bardzo lekkie potrawy. Nic dziwnego, że znajduje coraz więcej zwolenników, a specjaliści zachęcają do zainteresowania się dietą śródziemnomorską. Dodatkowym atutem tej kuchni jest możliwość popróbowania tradycyjnych potraw regionu bez konieczności dalekich podróży. Bez trudu znajdziemy w sklepie składniki, z których dania kuchni śródziemnomorskiej przygotujemy sami.
CZERWONE PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW
To może na początek pyszne czerwone pesto? Doskonale sprawdzi się nie tylko jako składnik dania głównego, ale i lekkich przekąsek. Potrzebujemy:
- 1 (280g) słoik suszonych pomidorów w oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- 80 g prażonych orzechów nerkowca i orzechów włoskich,
- 4 łyżki startego parmezanu,
- około 80 ml oleju z zalewy pomidorów suszonych,
- sól do smaku,
- 1 ostra papryczka.
Do dzieła!
Orzechy prażymy na suchej patelni, pomidory wyjmujemy z zalewy, a czosnek obieramy z łupin. Wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy ser, papryczkę i olej. Następnie miksujemy na jednolitą masę. Czerwone pesto z suszonych pomidorów przekładamy do słoiczka, zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki. Smacznego!