Nawadnianie, czyli aspekt absolutnie kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Jak zatem zadbać o właściwą ilość wody w naszej diecie?
Dlaczego warto się nawadniać?
Nawodnienie ma fundamentalne znaczenie dla życia i jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ustroju człowieka. Woda stanowi bowiem aż 75% masy ciała niemowląt i 50% masy ciała osób dorosłych. Z kolei odwodnienie organizmu wiąże się z wieloma komplikacjami zdrowotnymi. Sprawdź, jak prawidłowo się nawadniać i jakie korzyści się z tym wiążą.
- Jaka jest rola wody w żywieniu?
- Korzyści z prawidłowego nawodnienia
- Czym grozi odwodnienie?
- Jak się prawidłowo nawadniać?
- Ile płynów powinniśmy wypijać?
- Jakie płyny powinniśmy spożywać?
- Nie zapominajmy o elektrolitach!
Jaka jest rola wody w żywieniu?
Woda jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych w diecie człowieka. Pełni ona szereg ważnych funkcji w organizmie. Jest ona odpowiedzialna m.in. za:
- Regulację temperatury ciała – woda pozwala na utrzymywanie konkretnej temperatury ustroju, która jest optymalna dla zachodzenia wielu różnych przemian chemicznych; jest to niezwykle ważny aspekt w przypadku występowania gorączki – w przypadku jej stwierdzenia należy dostarczać większe ilości płynów; dla uproszczenia zakłada się, że wzrost temperatury ciała o jeden stopień Celsjusza powyżej normy wiąże się z koniecznością zwiększenia spożycia wody średnio o 10%
- Przebieg wielu reakcji chemicznych – woda stanowi środowisko reakcji biochemicznych
- Prawidłowe trawienie i wchłanianie substancji odżywczych – wiele składników diety cechuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie (np. witaminy z grupy B) i z tego względu odpowiednie nawodnienie sprzyja ich właściwemu przyswajaniu; dodatkowo woda jest niezbędna do produkcji śliny, która uczestniczy w procesach trawiennych
- Oczyszczanie ustroju z substancji szkodliwych – wiele związków toksycznych rozpuszcza się w wodzie; pozwala to na usunięcie np. produktów przemiany materii z organizmu
- Transportowanie składników pokarmowych – woda, będąc głównym składnikiem krwi, jest odpowiedzialna za dostarczanie związków odżywczych (np. przeciwutleniaczy, witamin, składników mineralnych) do praktycznie wszystkich komórek, tkanek i narządów naszego ustroju
- Działanie ochronne wobec narządów – woda wchodzi w skład płynów ustrojowych i mazi stawowej; dzięki temu zapobiega uszkodzeniom różnych organów wewnętrznych (np. gałki ocznej, mózgu) i stawów; na podobnej zasadzie, właściwe nawodnienie jest ważne dla ochrony płodu przed uszkodzeniami mechanicznymi[1].
Prawidłowe nawodnienie – korzyści
Dietetycy i lekarze wielokrotnie podkreślają, jak ważne jest dostarczanie właściwych ilości płynów. Jednakże wciąż mało kto zdaje sobie sprawę z tego, co daje nawodnienie organizmu.
Dane literaturowe jednoznacznie wskazują, że picie dużej ilości płynów chroni nas w pewnym stopniu przed rozwojem wielu dolegliwości zdrowotnych, w tym m.in. przed:
- Kamicą nerkową
- Niewydolnością nerek
- Nadciśnieniem tętniczym
- Zaparciami
- Infekcjami dróg moczowych
- Hiperglikemią (zbyt dużym stężeniem glukozy we krwi)[2]
Dodatkowo dostarczanie odpowiednich ilości wody może poprawić nawilżenie skóry. Choć wbrew wielu opiniom nie jest to wystarczające, aby zapobiegać np. powstawaniu zmarszczek.
Woda pozytywnie oddziałuje na zdrowie i urodę
Czym grozi odwodnienie?
Zbyt niska podaż płynów prowadzi do odwodnienia, które jest stanem zagrażającym naszemu zdrowiu i życiu.
Pierwsze objawy związane z niedostatecznym spożyciem wody pojawiają się już przy obniżeniu zawartości wody w organizmie na poziomie 1% masy ciała. Na skutek odwodnienia dochodzi do pojawienia się takich symptomów, jak:
- Uczucie zimna (związane z zaburzoną termoregulacją)
- Drażliwość i nerwowość
- Bóle głowy
- Obniżenie apetytu
- Zaburzenia koncentracji i pamięci
- Zaczerwienienie i zmniejszenie elastyczności skóry
- Pogorszenie widzenia
- Uczucie zmęczenia i zwiększona senność
Niewystarczające nawodnienie wiąże się również ze wzrostem ryzyka rozwoju chorób, o których wspomniano w powyższej części artykułu. Dodatkowo spożywanie zbyt małych ilości płynów zwiększa ryzyko wystąpienia udarów mózgu i raka jelita grubego. Jednakże zagrożenia związane z odwodnieniem mogą być o wiele poważniejsze. Odwodnienie na poziomie 8% masy ciała może skutkować pojawieniem się zaburzeń świadomości, halucynacji, a także wystąpieniem niewydolności krążeniowo-oddechowej[3].
Jak się prawidłowo nawadniać?
Dla zapewnienia nawodnienia znaczenie ma zarówno ilość, jak i rodzaj dostarczanych płynów. Zagadnienie to zostało omówione w dalszej części artykułu.
Ile wypijać płynów?
Podstawą właściwego nawodnienia jest dostarczanie odpowiedniej ilości płynów. Zaleca się, aby każdy z nas wypijał codziennie średnio ok. 2-2,5 l płynów. Jednakże, aby ustalić bardziej indywidualne zapotrzebowanie na wodę, można zastosować kilka prostych przeliczników. Dla przykładu zaleca się, aby na każdy kilogram masy ciała dostarczać 30-35 ml wody. Zgodnie z tym, osoba, która waży 50 kg, powinna wypijać 1,5-1,75l płynów dziennie.
Istnieje też jeszcze inny sposób, aby obliczyć ilość wody niezbędną do spożycia. Jest on uzależniony od kaloryczności naszej diety. Zgodnie z nim przyjmuje się, że na każdy 1 kcal energii powinniśmy dostarczyć 1 ml wody. Więc w przypadku, gdy energetyczność naszej diety wynosi 2500 kcal, wówczas należy spożyć 2500 ml wody (2,5l).
Jakie płyny spożywać?
W związku z prawidłowym nawadnianiem wiąże się jeszcze jedno pytanie: które płyny należy dostarczać? Zaleca się, że czysta woda powinna stanowić ponad 50% ilości wszystkich dostarczanych płynów. Mogą być to zarówno wody mineralne, wody źródlane, wody stołowe, jak również wody lecznicze. Dodatkowo warto też mieć świadomość, że źródłem płynów w naszej diecie są liczne produkty, w tym głównie: napoje mleczne, herbata, kawa (wbrew powtarzanym mitom, kawa nie odwadnia), soki, zupy, warzywa i owoce.
Jednym z bardziej popularnych mitów na temat płynów jest to, że kawa odwadnia
Nie zapominaj o elektrolitach!
Na końcu warto wspomnieć, że istnieje też pojęcie takie, jak odwodnienie hipotoniczne, które jest związane z utratą elektrolitów (np. jonów wapnia, magnezu, sodu). Dlatego też w przypadku wzmożonego wysiłku fizycznego, gorączki, pracy w wysokich temperaturach należy pamiętać o dostarczaniu odpowiednich ilości składników mineralnych, w tym głównie magnezu.
[1] Jequier E. i wsp.: Water as an essential nutrient: the physiological basis of hydration. Eur J Clin Nutr., 2010, 64, 2, 115-123.
[2] Nakamura Y. i wsp.: Effect of increased daily water intake and hydration on health in japanese adults. Nutrients, 2020, 12, 4, 1191.
[3] Popkin BM. i wsp.: Water, hydration and health. Nutr Rev., 2010, 68, 8, 439-458.