Kiedy dzwoni budzik, często włączamy jedną drzemkę, kolejną i jeszcze następną… aż w końcu, kiedy wstajemy zostaje nam bardzo mało czasu do wyjścia do pracy. Przygotowujemy się w biegu, często zapominając o jednej bardzo ważnej czynności, czyli zjedzeniu śniadania. Omijanie tego posiłku może mieć przykre konsekwencje dla naszego zdrowia i samopoczucia. O tym, dlaczego śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dowiesz się z tego artykułu!
Dlaczego śniadanie to najważniejszy posiłek dnia?
Kiedy dzwoni budzik, często włączamy jedną drzemkę, kolejną i jeszcze następną… aż w końcu, kiedy wstajemy zostaje nam bardzo mało czasu do wyjścia do pracy. Przygotowujemy się w biegu, często zapominając o jednej bardzo ważnej czynności, czyli zjedzeniu śniadania. Omijanie tego posiłku może mieć przykre konsekwencje dla naszego zdrowia i samopoczucia. O tym, dlaczego śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dowiesz się z tego artykułu!
- Czy jedzenie śniadania jest ważne?
- Rola śniadania w diecie
- Dlaczego warto jeść śniadanie?
- Zalety jedzenia śniadania
- Rola śniadania w diecie najmłodszych
- Jakie produkty należy spożywać na śniadanie?
- Czy kanapka to dobry wybór na śniadanie?
Czy jedzenie śniadania jest ważne?
Tak, i to bardzo ważne! Zaleca się, aby spożyć śniadanie najlepiej do 2 godzin po wstaniu z łóżka. Kiedy śpimy to metabolizm naszego organizmu spowalnia. Jeżeli rozpoczniemy nowy dzień posiłkiem, to zostanie on przyspieszony.
Ponadto śniadanie dostarcza energię oraz wiele niezbędnych składników odżywczych, co pozwala na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu już od samego rana.
Dzięki temu posiłkowi czujemy się pełni energii, weseli i gotowi na nowy dzień! Trzeba pamiętać, że śniadanie musi być dobrze zbilansowane i zawierać produkty dobrej jakości.
Rola śniadania w diecie
Takie zachowania, jak: stosowanie się do zasad prawidłowego odżywania, utrzymywanie odpowiedniej masy ciała czy regularna aktywność fizyczna pomagają zachować zdrowie oraz wpływają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu człowieka. Trzeba zauważyć, że według zasad zdrowego żywienia Instytutu Żywności i Żywienia każdego dnia należy spożywać od 4 do 5 posiłków dziennie co 3-4 godziny. Stosowanie się do tej reguły przyczynia się do ograniczenia ilości przyjmowanych przekąsek oraz zdecydowanie ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i właściwej masy ciała.
Pominięcie śniadania spowoduje, że zastosowanie się do tej zasady będzie bardzo ciężkie, a bardzo często nawet niemożliwe. Według zaleceń śniadanie powinno stanowić 25-30% energii całodziennej diety, czyli od około 300 do 500 kcal, w tym więcej niż 20% białka, mniej niż 30% tłuszczy oraz 55-75% węglowodanów.
Dlaczego warto jeść śniadanie?
Rozpoczęcie dnia od dobrze zbilansowanego i pysznego śniadania umożliwia dostarczenie organizmowi energii, która jest konieczna do normalnego funkcjonowania. Zostało przeprowadzonych wiele badań dotyczących wpływu spożywania śniadania lub jego pomijania na organizm człowieka. Wykazano, że dzięki skonsumowaniu śniadania rośnie nasz poziom humoru oraz czujemy się zdecydowanie lepiej przez cały dzień.
Dodatkowo mamy lepszą koncentrację, łatwiej zapamiętujemy różne informacje, a zdolność uczenia wzrasta. Z kolei pominięcie śniadania może wywołać bóle głowy, złe samopoczucie oraz rozdrażnienie. Jak widać to, czy zjemy śniadanie ma ogromny wpływ na nasze funkcjonowanie w pracy, szkole lub podczas innych zajęć w ciągu dnia.
Zalety jedzenia śniadania
Codzienne spożywanie śniadania może pomóc w uniknięciu wielu chorób i umożliwić nam zachowanie zdrowie na długi czas. Przede wszystkim, brak wykonywania tej porannej czynności zwiększa ryzyko występowania nadwagi i otyłości zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Wynika to często z tego, że osoby, które nie jedzą pełnowartościowych śniadań „nadrabiają kalorie” w późniejszych posiłkach i o wiele częściej sięgają po niezdrowe przekąski.
Ponadto są one o wiele bardziej skłonne do spożywania produktów, które mają wysoką gęstość kaloryczną, na przykład: fast foodów czy słodyczy, co w efekcie często prowadzi do przejadania się. Nadmierne zwiększanie masy ciała może również wynikać też z tego, że ludzie, którzy nie jedzą śniadań bardzo często spożywają późne kolacje lub jedzą w nocy.
Trzeba też wiedzieć, że codzienna konsumpcja porannego posiłku zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego oraz cukrzycy typu II. Ponadto osoby, które jedzą śniadanie zdecydowanie rzadziej chorują na depresję, są bardziej zadowolone z życia oraz lepiej rozwijają się intelektualnie.
Rola śniadania w diecie najmłodszych
Spożywanie pełnowartościowego śniadania jest szczególnie ważne w przypadku dzieci, ponieważ ze względu na potrzebę dłuższego snu, następuje u nich zużycie glikogenu wątrobowego. Jedynie zjedzenie odpowiedniego rannego posiłku dostarcza niezbędnej do wszelkich procesów metabolicznych energii.
Przeprowadzone badania wykazały również, że pominięcie śniadania zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia niedoboru makro- oraz mikroelementów u dzieci. Może też negatywnie wpłynąć na rozwój ich zdolności poznawczych, szczególnie u najmłodszych w wieku szkolnym.
Zauważono też, że dzieci oraz młodzież, które regularnie jedzą śniadania często prezentują także inne zachowania prozdrowotne, wykazują się dużą aktywnością fizyczną oraz mają więcej energii w ciągu dnia. Powodem, dla którego młode osoby często rezygnują ze spożywania posiłku rano jest to, że chcą schudnąć, jednak jak już zostało wspomniane wcześniej, to właśnie jego jedzenie wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała i ochronę przed wystąpieniem nadwagi czy otyłości. Trzeba pamiętać, że to rodzice powinni dawać dobry przykład dzieciom i jeść śniadanie wraz z nimi najczęściej jak to możliwe.
Jakie produkty należy spożywać na śniadanie?
Jak już wiesz, codzienne jedzenie śniadania jest bardzo ważne, jednak nie mniej istotne jest to, co wybierasz na swój pierwszy posiłek w ciągu dnia. Zaleca się, aby składał się on z produktów zbożowych pełnoziarnistych, czyli na przykład pieczywa razowego lub graham, owsianych, żytnich, gryczanych lub jaglanych płatków zbożowych, musli lub otrębów.
Dzięki tym produktom będziemy syci przez najbliższe 3-4 godziny, ponieważ zawierają dużo błonnika pokarmowego. Poprzez ich spożycie nie będzie dochodziło do nagłych wahań poziomu glukozy we krwi, co ma miejsce, jeżeli zjemy pokarmy zawierające dużą ilość węglowodanów prostych. Dlatego nie należy spożywać na śniadanie tak uwielbianych przez niektórych drożdżówek czy słodkich płatków czekoladowych!
Dodatek do produktów zbożowych powinny stanowić produkty mleczne – jogurty, kefiry, maślanki, sery żółte czy twarogi, produkty białkowe, czyli wędliny, pasty z ryb lub roślin strączkowych czy jajka oraz koniecznie warzywa lub/ i owoce. Te ostatnie powinny być spożywane jak najczęściej, gdyż codziennie muszą stanowić co najmniej połowę tego, co jemy.
Należy jednak pamiętać o właściwych proporcjach, czyli: ¾- warzywa oraz ¼ owoce.
Podczas przygotowywania śniadań nie wolno zapominać również o tłuszczach. Mogą być one włączane do posiłków za pomocą dodatków, jakimi są orzechy, pestki dyni, słonecznika czy siemię lniane. Świetnie sprawdzi się także awokado, które można pokroić na plastry lub rozgnieść widelcem na gładką masę i posmarować nim chleb. Źródłem tłuszczy są też masło czy margaryna.
Czy kanapka to dobry wybór na śniadanie?
Jak najbardziej! Kanapki spożywane na śniadanie mogą być elementem zrównoważonej oraz zdrowej diety. Bardzo wiele osób docenia ich prostotę oraz szybkość wykonania, co jest szczególnie ważne podczas porannego pośpiechu.
Trzeba jednak pamiętać, że muszą być one odpowiednio wykonane by były zdrowe i pyszne. Najlepiej, aby kanapka składała się z chleba pełnoziarnistego, dodatku mlecznego i białkowego, duuuużej ilości warzyw oraz dodatku tłuszczowego, np. w postaci masła. Świetnym wyborem może okazać się to, co jest najbardziej… pospolite, czyli kanapka, która składa się z dwóch kromek chleba razowego, posmarowana masłem z plastrem wędliny drobiowej i sera żółtego z dodatkiem sałaty, ogórka i pomidora. Proste, szybkie i zdrowe!
Jeśli jednak chcemy dość często spożywać na śniadanie właśnie kanapki, warto zadbać o różnorodność i wybierać odmienne produkty, które są źródłem różnych składników odżywczych.
Mam nadzieję, że przekonałam Cię do tego, aby codziennie rano znaleźć czas na zjedzenie pełnowartościowego śniadania. To naprawdę najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który daje dużo energii!
Bibliografia:
- Gibney M.J., Barr S.I., Bellisle F. i wsp.: Breakfast in Human Nutrition: The International Breakfast Research Initiative. Nutrients. 2018, 10. doi: 10.3390/nu10050559
- Okada C., Imano H., Muraki I. i wsp.: The Association of Having a Late Dinner or Bedtime Snack and Skipping Breakfast with Overweight in Japanese Women. J Obes. 2019, 2439571. doi: 10.1155/2019/2439571
- Forkert E.C.O., Moraes A.C.F., Carvalho H.B. i wsp.: Skipping breakfast is associated with adiposity markers especially when sleep time is adequate in adolescents. Sci Rep. 2019, 9,6380
- Monika Zielińska, Karolina Gajda, Jadwiga Hamułka: Ocena wyboru produktów spożywczych w czasie pobytu w szkole uczniów warszawskich szkół podstawowych w kontekście spożywania przez nich śniadań. Copyright © 2014 Via Medica ISSN 2081–2450
- Anna Ramotowska, Wojciech Szypowski, Karolina Kunecka, Agnieszka Szypowska: Ocena czynników wpływających na konsumpcję śniadań wśród warszawskiej młodzieży w wieku szkolnym – rola w prewencji otyłości. Endokrynol. Ped. 2017.16.1.58:33-40 DOI: 10.18544/EP-01.16.01.1661
- mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska: Śniadanie – dlaczego to najważniejszy posiłek dnia?, strona internetowa Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej