Wiosna to świetny czas na powrót do zdrowych nawyków żywieniowych! Czy przed zmianą diety przyda nam się jednak detoks? Pokazujemy, jak zrobić go z głową!
Detoks organizmu na wiosnę – co to oznacza i czy warto?
Wraz z nadejściem wiosny, nie tylko kwiaty i zwierzęta budzą się do życia. Podobnie jest i z ludźmi. To wtedy zaczynamy ponownie myśleć o zdrowszym odżywianiu się, poprawieniu kondycji i sylwetki. Wiele osób w okresie wiosennym decyduje się także na różnego rodzaju kuracje oczyszczające organizm – tak zwane detoksy. Czy detoks organizmu jest nam potrzebny? A jeśli tak, to jak go przeprowadzić z głową?
- Czym jest detoks organizmu?
- Czy detoks organizmu jest bezpieczny?
- Detoks na wiosnę
- Ostropest na wiosenny detoks
- Koktajle do detoksu na wiosnę
Czym jest detoks organizmu?
Wbrew pozorom detoks organizmu to nie zastosowanie specjalnej diety detoksykującej, oczyszczającej czy odkwaszającej. To nie przejście na głodówkę, ani też nie dieta zupowa, sokowa, koktajlowa.
Na początek – trzeba wiedzieć, że ludzki organizm samodzielnie potrafi się oczyszczać. Detoks organizmu przebiega za pośrednictwem procesów przeprowadzanych w wątrobie, nerkach, skórze, jelitach czy też płucach. Te organy odpowiadają za metabolizowanie, neutralizowanie i usuwanie wszelkich toksyn i ciał obcych z ludzkiego ciała.
Zatem, na czym polega detoks organizmu? Tak naprawdę to wszelkie działania, które wspomagają pracę wymienionych narządów:
- Skóry,
- Nerek,
- Wątroby,
- Jelit
- Płuc.
Czy detoks organizmu jest bezpieczny?
Jeśli uznamy, że detoksem jest dieta głodówkowa albo inne wcześniej wymienione sposoby „oczyszczania” czy też „odkwaszanie” organizmu, to niestety, odpowiedź brzmi: detoks może być niebezpieczny. Takie rygorystyczne metody mogą bowiem doprowadzić do osłabienia organizmu, przewlekłego zmęczenia, pogorszenia stanu włosów, skóry, paznokci, a nawet do zwiększenia łaknienia na niezdrowe przekąski.
Najczęściej takie sposoby na detoks organizmu polegają na spożyciu bardzo niewielkiej porcji kalorii, a tym samym ograniczeniu podaży składników mineralnych i witamin. A to przecież one są niezbędne do wspomożenia działania organów zajmujących się faktycznym detoksem organizmu!
Niestety tego rodzaju niezdrowe metody oczyszczania są często bardzo mocno reklamowane i promowane. W ostateczności jednak mogą prowadzić nie tylko do popsucia zdrowia, ale i…oczyszczenia portfela z pieniędzy.
Detoks na wiosnę – jakie produkty warto wprowadzić do menu?
Jeśli chcesz przeprowadzić zdrowy detoks wiosenny, to zaufaj nauce. Przeprowadzono liczne badania dotyczące tego, jak i w jakim stopniu różnego rodzaju produkty spożywcze mogą wpływać na aktywność różnego rodzaju enzymów biorących udział w naturalnych procesach oczyszczania organizmu z toksyn i substancji szkodliwych.
Wykazano, że produkty wzmacniające aktywność tych enzymów to przede wszystkim:
- Warzywa krzyżowe (brukselka, kalafior, brokuły, jarmuż, kapusty) – źródła związków indolowych,
- Winogrona, wino, soja, herbata itadori, orzeszki ziemne – źródła resweratrolu,
- Herbata zielona, herbata rooibos i herbata czarna,
- Kurkuma – źródło kurkuminy,
- Nasiona soi,
- Czosnek,
- Rozmaryn,
- Tłuste ryby (np. łosoś, makrela, śledź, węgorz) – źródła tłuszczu rybiego,
- Algi, drożdże, łosoś, troć, kryl, krewetki – źródła naturalnego barwnika i antyoksydantu astaksantyny,
- Cykoria,
- Jabłka, marchew, borówki, cebula, jarmuż, kiełki, zielona fasolka szparagowa, chili – źródła kwercetyny,
- Kawa – źródło kwasu kawowego,
- Pełnoziarniste produkty zbożowe, szparagi, prażone ziarna kawy, pomidory, groszek, cytrusy, oliwki, owoce jagodowe – źródła kwasu ferulowego,
- Granat, winogrona, orzechy włoskie, porzeczki, owoce jagodowe – źródła kwasu elagowego,
- Mięsa (zwłaszcza podroby), ryby, jaja, nabiał – źródła retinolu,
- Masło ghee,
- Liście mięty[1]
Produktów wspomagających detoksykację organizmu jest zaskakująco wiele
Nasiona ostropestu – najlepsze na skuteczny wiosenny detoks
Oczywiście warto zadbać o to, żeby w diecie znalazły się produkty z powyższej listy. Jednak jest jeszcze jeden składnik, który można dodać do menu w formie oleju lub nasion, a który w badaniach naukowych jest szeroko opisywany jako dobroczynny zwłaszcza dla wątroby. To ostropest plamisty, którego głównym związkiem aktywnym jest sylimaryna.
Zapewne znasz ją z różnego rodzaju produktów aptecznych wspomagających wątrobę, zalecanych po przejedzeniu czy podczas wzdęć. Sylimaryna doskonale wspomaga regenerację komórek wątroby, a przez to pośrednio wpływa na jej możliwości detoksykacyjne. Trzeba dodać, że wątroba odpowiada za neutralizację toksyn takich, jak alkohol, leki, metale ciężkie i ksenobiotyki. Dlatego zdecydowanie warto zadbać o ten organ.
Wiosenny detoks – przepisy na szybkie koktajle
Jeśli nie wiesz, jak stworzyć smaczne przekąski, które wspomogą naturalne procesy detoksykacyjne, to mamy dla Ciebie kilka propozycji. Przygotowanie koktajlu jest niebywale proste – wystarczy wszystkie składniki wrzucić do misy blendera i zmiksować.
Koktajl nr 1
Składniki:
- Kilka plasterków korzenia imbiru
- 1 jabłko
- 1 marchew
- 1 pomarańcza
- Garść winogron
- Łyżeczka ostropestu
Koktajl nr 2
Składniki:
- Szklanka zielonej herbaty
- Kilka listków mięty
- 1 grejpfrut
- 2 garści truskawek
- 1 łyżka miodu pszczelego
Koktajl nr 3
Składniki:
- 2 garści jarmużu
- 1 gruszka
- 1 pomarańcza
- 2 garści borówek
- 2 łyżki orzechów włoskich
Koktajl nr 4
Składniki:
- 1 burak
- 1 marchew
- 1 jabłko
- 2 garście jarmużu
- 2 łyżki płatków owsianych
Koktajl nr 5
Składniki:
- Kilka różyczek brokułu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 garść jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- Cykoria
[1] Hodges RE, Minich DM. Modulation of Metabolic Detoxification Pathways Using Foods and Food-Derived Components: A Scientific Review with Clinical Application. J Nutr Metab. 2015;2015:760689. doi:10.1155/2015/760689