Co warto jeść jesienią?

Porywiste wiatry, ulewne deszcze i niska temperatura – to wszystko sprzyja pogorszeniu samopoczucia, jesiennej chandrze oraz różnego rodzaju infekcjom. 

Co warto jeść jesienią? 

Jesień to pora roku, kiedy aura za oknem nie rozpieszcza. Porywiste wiatry, ulewne deszcze i niska temperatura – to wszystko sprzyja pogorszeniu samopoczucia, jesiennej chandrze oraz różnego rodzaju infekcjom. Dlatego w tym czasie szczególnie trzeba dbać o zdrowie.

  

Miód Manuka na jesień

 Już tradycyjny miód dostarcza organizmowi mnóstwa wyjątkowych substancji. Tymczasem Miód Manuka działa ze zwielokrotnioną siłą. Wszystko za sprawą obecności methylglyoxalu (MGO), którego w Miodzie Manuka jest kilkaset razy więcej, niż w innych gatunkach miodu.

Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że Miodu Manuka pod żadnym pozorem nie powinno się podgrzewać, ponieważ w temperaturze wyższej niż 40 stopni Celsjusza traci on wszystkie właściwości. Aby jesienią cieszyć się dobrym samopoczuciem i humorem, wystarczy co wieczór wypić szklankę wody z dodatkiem łyżki Miodu Manuka. Podobny napój warto spożywać rano – z dodatkiem soku z cytryny.

 

Dynia – produkt idealny na jesienne chłody 

Jeśli chodzi o polskie superfoods na jesień, to z pewnością warto wspomnieć warzywo, które z jesienią kojarzy się nie od dzisiaj. Mowa tutaj o dyni, która zachwyca nie tylko niesamowitymi walorami smakowymi, ale także właściwościami zbawiennymi dla ludzkiego zdrowia. Miąższ dyni bogaty jest w beta-karoten – składnik ten chroni organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Dynia zawiera także składniki pozytywnie wpływające na odporność, dlatego jak najczęściej powinna pojawiać się w jesiennym jadłospisie. Różne rodzaje dyni świetnie sprawdzają się w deserach, daniach obiadowych, zupach i innych potrawach.

 Miąższ dyni jest bogatym źródłem witamin i minerałów.

 

Jarmuż

Osoby zastanawiające się, co jeść jesienią, koniecznie powinny włączyć do swojej diety jarmuż. Wciąż jest on stosunkowo mało popularnym warzywem w Polsce, jednak jego zielone liście są pełne witamin i minerałów. Nie wszyscy wiedzą, że jarmuż, podobnie jak pietruszka, stanowi prawdziwą bombę witaminy C.

Już szklanka jarmużu dziennie zaspokaja niemal całość dziennego zapotrzebowania organizmu na nią. Jarmuż dodatkowo jest bardzo bogatym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, białka i błonnika.

Można spożywać go nie tylko na surowo, ale także w duszonej, pieczonej i smażonej formie.

 W liściach jarmużu poza witaminą C znajdują się również kwasy tłuszczowe omega-3.

 

Rokitnik

Osoby przygotowujące jesienne dania z dodatkiem superfoods nie mogą zapomnieć o rokitniku. Jego owoce pełne są witaminy C i wykazują działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz przeciwgorączkowe. Regularne spożywanie rokitnika dodaje energii, wzmacnia odporność organizmu, a także zapobiega uszkodzeniom komórek organizmu. Rokitnik można spożywać pod postacią oleju, naparu, soku i przetworów – każdy z tych produktów wywiera bardzo pozytywny wpływ na zdrowie.

 

Siemię lniane

Siemię lniane zajmuje czołowe miejsce na liście superfoods. Stanowi ono bogate źródło kwasów omega-3, błonnika pokarmowego oraz fitoestrogenów. Badania wykazały, że regularne spożywanie siemienia lnianego pozwala obniżyć masę ciała, zredukować ciśnienie krwi, a także zmniejszyć poziom glukozy. Siemię lniane można spożywać w postaci gęstego naparu, bądź też dodawać je do ulubionych potraw.

 

Orzechy

Jesień to pora roku, która stoi orzechami. Specjaliści wskazują, że to właśnie na nich powinna opierać się jesienna dieta. W Polsce szczególnie popularne są orzechy włoskie, które pomimo wysokiej zawartości kalorii stanowią bardzo zdrową przekąskę. Orzechy włoskie na tle innych gatunków orzechów wyróżniają się wysoką zawartością wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Naukowcy wskazują na ich przeciwzapalne działanie na organizm człowieka, a jednocześnie istotną rolę w profilaktyce różnego rodzaju schorzeń.

 Orzechy włoskie są cennym źródłem witamin.

 

Aronia

Jest to jeden z najzdrowszych owoców. Dopiero od niedawna uznaje się ją za superfood, jednak nie ulega żadnym wątpliwościom, że jak najbardziej zasługuje na ten termin. Jej dość cierpki smak jest bardzo charakterystyczny i nie każdemu przypadnie do gustu, jednak warto znaleźć dla niej miejsce w jesiennej diecie. Aronia doskonale wspiera wzrok, metabolizm oraz układ krwionośny. Na tle innych owoców wyróżnia się bardzo wysoką zawartością polifenoli, czyli związków aktywnych biologicznie. Niezależne badania potwierdziły, że regularne spożywanie owoców aronii działa przeciwbakteryjnie, przeciwcukrzycowo, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo oraz antynowotworowo.

Jak widać, lista produktów na jesień jest dość długa i każdy znajdzie na niej propozycję, która trafi w jego gust. Przygotowując jesienne dania warto pamiętać o tym, by sięgać po produkty maksymalnie naturalne i jak najmniej przetworzone. Jesień to taka pora roku, kiedy szczególnie trzeba przywiązywać do tego wagę, w trosce o odporność i dobrą kondycję organizmu. Osoby, które obawiają się, że ich dieta może nie być wystarczająca na chłodne, jesienne dni, mogą wspomagać się odpowiednio dobranymi suplementami diety. Godne polecenia są produkty DrGaja- ProOdporność oraz Witamina C Pro. Są to suplementy przeznaczone do codziennego stosowania, wspierające układ odpornościowy i chroniące organizm przed stresem oksydacyjnym.

 

Dodaj komentarz