Przepisy kulinarne Dr Gaja

Grzanki z serem, winogronem i rozmarynem

Co powiecie na grzanki, które z jednej strony posłużą za smaczną przekąskę, a z drugiej, mogą wspomóc Wasz organizm w procesach trawiennych? Mamy dla Was przepis na pyszną bagietkę z serem, winogronem, rozmarynem i dodatkiem Misktury Olei Travico - to danie, która spełni wszystkie wspomniane wymagania!

 

Składniki:

  • 1 średnia bagietka pełnoziarnista
  • 1 łyżka Mikstury Olei Travico DrGaja
  • 10 dag sera pleśniowego
  • 1 mała mozzarella (starta)
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 10 szt. winogron
  • czarny pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę kroimy na kromki. Następnie kroimy ser pleśniowy i kładziemy na małych kromkach bagietki.
  2. Na wierzch układamy winogrono i posypujemy całość startą mozzarellą oraz pieprzem.
  3. Bagietki układamy na kratce i wstawiamy do piekarnika na czas ok. 5 – 10 minut w temp. 200 st. C.
  4. Roztopione grzanki wyjmujemy z piekarnika.
  5. Na koniec polewamy bagietki Miksturą Olei Travico.
(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.