Przepisy kulinarne Dr Gaja

Domowy budyń z ekologicznym sokiem żurawinowym

Dla miłośników smaku słodko-kwaśnego mamy idealną propozycję → budyń z dodatkiem soku żurawinowego i owoców żurawiny.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Do rondelka wsyp mąkę ziemniaczaną, żółtka, ksylitol, ziarenka wanilii (przetnij laskę wzdłuż, tępą stroną noża zeskrob nasiona). Połącz składniki.
  2. Dodaj mleko lub napój roślinny. Całość wymieszaj.
  3. Postaw na ogniu i mieszaj masę co chwilę, aby otrzymać gęstą budyniową konsystencję.
  4. Po zagotowaniu budyniu, odstaw go z ognia.
  5. Przelej masę do małych naczyń. Na końcu wlej sok z żurawiny i dodaj ugotowane w wodzie owoce żurawiny.

Smacznego! ♥

(0 Votes)

mgr dietetyki Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.

Śledź nas na Instagramie @drgaja